Banner 980x90

7 lietas, pie kurām Tev jāpiestrādā, lai uzlabotu savu finansiālo situāciju

Neatkarīgi no tā, kāda ir Tava pašreizējā finansiālā situācija, to vienmēr iespējams uzlabot. Lai arī katrā gadījumā izmantotās metodes var atšķirties, piedāvājam Tev iepazīties ar galvenajām dzīves jomām, pie kurām piestrādājot, ikviens no mums var likt personīgo finanšu līknei iet uz augšu. 

Iekļaušanās esošajā budžetā. Viens no izplatītākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki cieš no naudas problēmu radīta stresa, ir dzīvošana pāri saviem līdzekļiem. Tas nozīmē, ka izdevumi pārsniedz ienākumus, kā rezultātā cilvēks iekļūst parādos vai arī nespēj savlaicīgi apmaksāt rēķinus. Protams, ir arī situācijas, kas ar mums notiek neplānoti, piemēram, saplīst mašīna vai parādās veselības problēmas, un tad nereti tiek izmantots īstermiņa aizdevums. Normālā situācijā sarežģījumiem ar tā atdošanu nevajadzētu būt, taču problēmas rodas, kad cilvēki neattiecas pietiekami nopietni pret finansiālajām saistībām un neizvērtē savas iespējas atmaksāt aizdevumu. 

Lai atgrieztu savu dzīvi atpakaļ "uz sliedēm", viens no pirmajiem soļiem ir budžeta izveidošana. To var izdarīt, pierakstot katru saņemto un iztērēto centu, lai saprastu, kam tērē naudu un kurās jomās izmaksas var samazināt. 

Atmaksā parādus. Pēc tam, kad esi izveidojis budžetu un sapratis, cik lieli ir Tavi ienākumi un regulārie izdevumi, laiks ķerties klāt nepatīkamākajai daļai – parādiem. Ņem vērā, ka, pirms nebūsi veiksmīgi atbrīvojies no šādām finansiālajām saistībām, būs grūti iet dzīvē uz priekšu un uzlabot naudas plūsmu. Sāc ar svarīgākajiem parādiem, piemēram, ņemot vērā procentu likmi, rūpīgi izplānojot, cik lielu summu katru mēnesi vari tiem veltīt. Nebaidies sazināties ar attiecīgajiem aizdevējiem, lai noskaidrotu, kāds būtu Tev piemērotākais situācijas risinājums. 

 Pavadi mazāk laika sociālajos medijos. Viedtālruņi, planšetes un datori ļauj mums būt nemitīgā mijiedarbībā ar pasauli, taču diemžēl tehnoloģiju lietošanai ir arī savas tumšās puses. Cilvēki sociālajos medijos uzturas arvien vairāk, taču tā vietā, lai sapņotu par to, ka arī vēlētos tādu dzīvi, kādu bauda slavenības, Tu jau tagad varētu sākt kaut ko darīt lietas labā. 

♦ Automatizē savu ikdienu. Mūsdienu digitālā pasaule mums piedāvā tik daudz jaunu iespēju, arī ļaujot vienkāršāk kontrolēt savus tēriņus. Apsver domu par automātisko maksājumu ieviešanu arī savā ikdienā, jo tie ne tikai ietaupīs Tavu laiku, bet arī parūpēsies, lai Tu neaizmirstu apmaksāt svarīgākos rēķinus savlaicīgi.

♦ Izvairies no spontāniem pirkumiem. Ieejot veikalā, mēs redzam krāsainus plakātus ar kārdinošiem piedāvājumiem, kas tā vien vilina iegādāties dažādas preces un pakalpojumus, kuri lielākoties mums nemaz nav vajadzīgi. Lai arī, protams, dažreiz ir vērts sevi iepriecināt, taču šādus pirkumus noteikti nevajadzētu pārvērst par ieradumu, ir īpaši, ja vēlies uzlabot savu finansiālo situāciju. Lai sasniegtu kādu mērķi, var nākties arī kaut ko upurēt, un šajā gadījumā spontānie pirkumi noteikti būtu tas, no kā ieteicams atteikties. 
Ieguldi sevī. Lai kāptu uz augšu pa karjeras kāpnēm un sasniegtu savus mērķus, ir vērts nemitīgi sevi papildināt, uzlabot un attīstīt. Tā var būt jaunas valodas apgūšana, autovadītāja tiesību nokārtošana, grāmatu lasīšana, kursu apmeklēšana un dažādas citas aktivitātes, kas kalpo kā investīcija sevī pašā. Un šādi ieguldījumi vienmēr būs labāki par jebkuru īpašumu vai preci, ko iegādāsimies. 

♦ Dari pats. Pateicoties dažādu pakalpojumu ieviešanai, daudzi no mums ir kļuvuši slinkāki – tā vietā, lai aizietu uz darbu kājām vai aizbrauktu ar velosipēdu, izmanto sabiedrisko transportu, neņem līdzi kafiju termokrūzē no mājām, bet pērk to kioskā, pusdieno kafejnīcā, nevis bauda mājās gatavotu maltīti, kas paņemta līdzi uz darbu. Ja vēlies samazināt izdevumus ikdienā, centies izvairīties no papildu izmaksām gadījumos, kad Tev ir dotas vairākas izvēles iespējas. Centies vairāk darīt pats, nevis izmantot citu pakalpojumus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)