Banner 980x90

8 lēti (un ātri) veidi, kā pagatavot ēdienu mājās

Katrs var piedzīvot situāciju, kad budžets ir ierobežots un izdevumi jāplāno rūpīgāk. Lai arī pārtikas iegāde pieskaitāma pie obligātajiem izdevumiem, tomēr tā vienlaikus ir arī tā kategorija, kurā ietaupīt ir visvienkāršāk. Protams, tas paredz izvairīšanos no ēšanas sabiedriskās vietās, ēdienu gatavojot mājās. Taču tas nebūt nenozīmē, ka ēdienam jābūt neveselīgam, negaršīgam vai grūti pagatavojamam. Turpinājumā daži ieteikumi, kas palīdzēs pagatavot ekonomiskas un garšīgas maltītes, nepavadot virtuvē ļoti daudz laika.

Pagatavo tikai tik, cik nepieciešams
Ja līdz algas dienai vēl dažas dienas, bet naudas līdzekļi ir ļoti ierobežoti vai nav vispār, noderēt var ātrie kredīti, taču tie prasa rūpīgu savas maksātspējas izvērtēšanu. Taču tiem, kuri aizņemties nevēlas, jāiztiek ar pieejamiem resursiem. Pirmkārt, jau te noderēs visiem labi zināmais ieteikums – uz veikalu doties ar sarakstu. Tas nozīmē veltīt laiku maltīšu plānošanai, taču ekonomijas nolūkos tas noteikti ir tā vērts. 

Ja ēdienu plāno ņemt līdzi uz darbu (kas arī ir ieteicams, lai izvairītos no nepārdomātiem pirkumiem pusdienlaikā), savlaicīgi ieplāno to, ko ēdīsi, un pagatavo to tad, kad gatavo vakariņas. Daudzi izvēlas pagatavot vairāk un pāri palikušo vakariņu ēdienu ņemt līdzi uz darbu. Citi dod priekšroku kādai ātri pagatavojamai (un apēdamai) sviestmaizei vai salātu porcijai. Jebkurā gadījumā svarīgais aspekts ir porciju plānošana – ēdienu nevajadzētu taisīt vairāk, nekā nepieciešams. Tādā veidā izvairīsies no situācijām, ka neapēstais ēdiens paliek vecs un ir jāizmet. 

Pērc akcijas preces 
Vēl kāds veids, kā bez liekas piepūles ietaupīt, – veikalā iegādāties akcijas preces. Protams, te jāseko līdzi preces cenai lielākās mērvienībās (piemēram, kilogramā vai litrā), jo tikai tā var precīzi novērtēt un salīdzināt dažādu produktu cenas. Uzmanība jāpievērš arī produkta derīguma termiņam, lai gūtu pārliecība, ka to paspēsi izlietot. 

Iepērcies tirgū
Labs variants, kā ietaupīt, ir doties uz tirgu. Tur daudzi produkti pieejami par draudzīgākām cenām nekā lielveikalos. Turklāt, iedraudzējoties ar pārdevējiem tirgū, varēsi saņemt arī kādu atlaidi vai īpašu piedāvājumu, kā arī uzzināt labas receptes un citus ieteikumus ekonomiska un garšīga ēdiena pagatavošanā. 

Dažkārt, ja vien tirgus nav pie pašām mājām vai darbavietas, došanās uz tirgu speciāli jāieplāno. Taču tas ir vērtīgs ieradums, kas noteikti atmaksāsies. 

Gatavo sautējumus
Viens no ekonomiskākajiem ēdieniem ir sautējums. Sautējot gaļu ilgāku laiku, pievienojot garšaugus un dažādus dārzeņus, var iegūt lielisku garšas buķeti par salīdzinoši mazām izmaksām. Sautējums arī ir viens no tiem ēdieniem, ko droši var uztaisīt lielākā katlā, lai nākamajā dienā atkal nav jādomā par vakariņu gatavošanu. 

Neaizmirsti par graudaugiem
Viena no lētākajām, daudzveidīgākajām un vērtīgākajām pārtikas produktu grupām ir graudaugi. Tiem arī ir gari derīguma termiņi, tādēļ graudaugu produktus var iegādāties vairumā. 

Izmanto ēdienu pārpalikumus
Ja no iepriekšējās maltītes palikuši ēdiena pārpalikumi, nesteidzies tos izmest, bet meklē veidus, kā tos radoši izmantot. Internetā un pavārgrāmatās var atrast daudz dažādas receptes, kas noteikti kalpos kā laba iedvesma kulinārajiem eksperimentiem. 

Vāri buljonu
Labs veids, kā uzlabot teju ikvienu maltīti, ir tai pievienot iepriekš sagatavotu buljonu. Šim nolūkam var izmantot gaļas kaulus un citus pārpalikumus, kā arī dārzeņus un pat to mizas! Varētu šķist, ka tas prasa daudz laika, taču, ņemot vērā, ka buljonu var pagatavot vairāk un pēc tam uzglabāt, tad patiesībā tas ir labs laika ieguldījums, kas vēlāk atmaksāsies. 

Dod maizei otru iespēju
Viens no pārtikas produktiem, kas bieži sabojās pirms tiek apēsts, ir maize. Taču ir vairāki veidi, kā dot maizei otru iespēju, piemēram, pagatavot ķiploku grauzdiņus, uzvārīt maizes zupu, samalt to rīvmaizē. Tas ļaus ne tikai ietaupīt, bet arī dažādot ēdienkarti. 

Kā redzams, iespēju ietaupīt, nepatērējot tam daudz laika un enerģijas, ir daudz. Dažādus citus vērtīgus ieteikumus atradīsi jau pieminētajā internetā, kulinārijas žurnālos un pavārgrāmatās, kā arī noteikti atklāsi pats, radoši darbojoties. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)