Banner 980x90

Pirmo reizi Latvijā notiks Dzelzceļa transporta līdzekļu parāde

Atzīmējot 155 gadus kopš pirmās dzelzceļa līnijas atklāšanas Latvijā, VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) no 20. līdz 22.maijam pirmo reizi rīko unikālu Dzelzceļa transporta līdzekļu parādi, kas jau šajā nedēļas nogalē būs apskatāma trijās Latvijas pilsētās - Rīgā, Jēkabpilī un Daugavpilī. 

Dzelzceļa transportlīdzekļu parādi atklās piektdien, 20.maijā, plkst.14.00 Rīgā, Centrālajā dzelzceļa stacijā (1.perons 11.ceļš) un būs apskatāma līdz pat plkst.21.00.

Tālāk parāde pa vēsturisko dzelzceļa līniju dosies uz Krustpils staciju, kur sestdien, 21.maijā, Muzeju nakts ietvaros dzelzceļa transporta līdzekļi būs apskatāmi no plkst.15.00 līdz pat plkst.01.00.

Parāde noslēgsies svētdien, 22.maijā, Daugavpils stacijā, kur lokomotīves un dzelzceļa darba mašīnas būs aplūkojamas no plkst.12.00 līdz plkst.19.00.

Katrā no stacijām uzstāsies grupa "Dzelzs vilks", vietējās mūzikas grupas, kā arī gaidāmi citi pārsteigumi. Rīgā parādē uzstāsies grupa "Very cool people". Parādes laikā būs iespējams ne vien pirmo reizi Latvijā paviesoties lokomotīves iekšpusē, iejusties restorānvagona viesa godā, aplūkot iespaidīgās sliežu ceļu uzturēšanas darba mašīnas un Latvijā lielāko putekļusūcēju (jeb vakuuma iekrāvēju, kas savāc akmeņus un citus smagus priekšmetus vietās, kur tie traucē satiksmi), bet arī baudīt grupas "Dzelzs vilks" uzstāšanos un izmēģināt azartisko ceļojumu spēli "Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad".

Īpašais parādes lepnums būs SIA "LDZ ritošā sastāva serviss" modernizētā maģistrālā dīzeļlokomotīve 2M62UM, kas pirmo reizi publiski prezentēs tieši Dzelzceļa transporta līdzekļu parādes laikā. Lokomotīve gandrīz pilnībā uzbūvēta no jauna – tās jauda palielināta no 4000 līdz 6000 zirgspēkiem, padarot to par jaudīgāko lokomotīvi Latvijā. Līdz ar to lokomotīve spēj vilkt garākus un smagākus sastāvus. Modernizācijas rezultātā lokomotīves ekspluatācijas laiks pagarināts līdz 30 gadiem, kā arī vairāk nekā uz pusi samazināts plānotais remontu un apkopju skaits. Lokomotīves dzinējs atbilst jaunākajām Eiropas Savienības izmešu normu prasībām (EURO3A klasei).

"Esam gandarīti, ka šajā dzelzceļa vēstures gadadienā varam lepoties ar pagājušā gadsimta 20.gadu lokomotīvju būves tradīciju atjaunošanu. Pēc manevru lokomotīvju ČME3M modernizēšanas iepriekšējos gados, šis jau ir otrais tik liela apjoma projekts, ko esam paveikuši Latvijā. Šī lokomotīve ir apliecinājums mūsu meitasuzņēmuma darbinieku profesionalitātei, kas nākotnē ļaus veikt pārvadājumus efektīvāk un vēl draudzīgāk apkārtējai videi," uzsver Latvijas dzelzceļa valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

Šogad aprit 155 gadi, kopš Latvijas teritorijā atklāja pirmo dzelzceļa līniju, kas savienoja Rīgu ar Daugavpili, toreiz Dinaburgu. Publiskai lietošanai pirmais dzelzceļš Latvijas teritorijā tika nodots 1861.gada 12.septembrī. Tas bija vēsturisks notikums, kas uz visiem laikiem mainīja cilvēku dzīvi – strauji auga pilsētas, attīstījās rūpniecība un tirdzniecība, pavērās jaunas iespējas ceļot, izglītoties un strādāt.

Apmeklējot gadadienai veltīto mājas lapu www.dzelzcelam155.lv  ikvienam ir iespēja sekot līdzi visām plānotajām aktivitātēm, iepazīties ar azartiskās "Dzelzceļa spēles. Toreiz un tagad" vēsturiskajiem punktiem visā Latvijā, kā arī uzzināt daudz jaunu faktu un vēstures liecību par dzelzceļa attīstības līkločiem Latvijas teritorijā.

"Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad" ir aizraujoša ceļojumu spēle ikvienam, kam patīk izbaudīt atklājēja prieku, iepazīstot Latvijas dzelzceļa vēsturisko un industriālo mantojumu. Galvenais spēlētāja uzdevums ir apceļot dažādas ar dzelzceļu saistītas vietas visā Latvijā, fotografēt vēsturiskos objektus un krāt punktus. Spēlē ir iekļauti 155 punkti, un daļu no tiem ir apņēmušies apgūt arī divi aktīvi Latvijas apceļotāji – TV un radio personība, mūziķis Ansis Klintsons un mūziķe Māra Upmane-Holšteine.

Sestdien, 21.maijā, no plkst.19.00 līdz plkst.1.00 Muzeju nakts ietvaros īpaši pasākumi notiks arī Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Vakara gaitā atvērti un apskatei būs pieejama tvaika lokomotīve, elektriskais vilciens, 20.gadsimta 70.gadu salonvagons, dīzeļlokomotīve, manevru lokomotīves u.c. Taču vakara īpašā odziņa būs dzelzceļnieku tērpu parāde ar vairāk nekā 40 dažādiem formas tērpiem, sākot no cara laikiem un beidzot ar mūsdienām. Tērpus demonstrēs plkst.20.00 un plkst.22.00, un tos izrādīs paši dzelzceļnieki.

Muzeju nakts ietvaros no plkst.19.00 līdz plkst.01.00 būs apskatāma arī festivāla "Rīgas Fotomēnesis – 2016" laikmetīgās fotogrāfijas izstāde "Teritorijas, robežas un savienojumi". Uzvaras bulvāris 2a; www.railwaymuseum.lv

Vairāk par dzelzceļa 155. gadadienas aktualitātēm: www.dzelzcelam155.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)