Banner 980x90

"Āgenskalna izzināšanas ekspedīcija" ciklā "Pārdaugava stāsta"

8. oktobrī plkst.18.00  neierastā piedzīvojumā "Āgenskalna izzināšanas ekspedīcijā" aicina arhitekte un grāmatas "Latvijas muižu dārzi un parki" autore Ilze Māra Janelis. Šajā reizē "Pārdaugava stāsta" forma būs citāda, jo kopīgi dosimies ekskursijā pa Āgenskalna teritoriju, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv stāsta Una Meiberga.

"Sensenos laikos no Daugavas pārceltuves apmēram pa tagadējo Kalnciema ielas trasi caur silu, pār smilšu kalniem veda ceļš uz Bebru strautu un tālāk uz Kalnciema pārceltuvi. Tuvāk Daugavai un lielajām siena pļavām tikpat senos laikos bija zemnieku sētu puduri, bet, pilsētai otrpus upes pamazām apaugot ar ārpilsētas apbūvi, tāda gar lielākajiem lauku ceļiem sāka veidoties arī šajā krastā. Lēnām veidojās ielas; starp tām vēl ilgi bija ne vien vienstāva mājiņas ar savām saimniecības ēkām un dārziņiem, bet arī nelieli tīrumi, pļaviņas, dīķīši un purviņi. Pamazām ārpilsētu aptvēra lielais, pievilcīgais un draudīgais jaunums – dzelzceļš. Vēl ap 1900.gadu lielā sila – to tagad sauca par Švarcmuižas mežu - pļaviņās Jelgavas priekšpilsētas Āgenskalna iedzīvotājiem bija atļauts ganīt savus lopus..." ( I.M. Janelis )

Ilze Māra Janelis ir trešās paaudzes rīdziniece, kuras ģimene jau kopš 1887.gada dzīvojusi vēsturiskajā Āgenskalnā. Arhitekte, kas jau gadus 37 nodarbojas ar ļoti specifisku nozari – vēsturisko lauku parku izpēti un rekonstrukciju.

Pasākumu ciklā "Pārdaugava stāsta" tiek uzaicinātas ievērojamas personības – galvenie stāstnieki, kuri noteiktu dzīves posmu ir pavadījušas Pārdaugavā un dēvē sevi par "pārdaugaviešiem". Stāstu vakari tiek veidoti mērķtiecīgā formā, sarunas laikā virzoties caur noteiktām Pārdaugavas apkaimēm un koncentrējoties uz īpašiem un personiskiem pieturas punktiem Pārdaugavā. Tiek vākti un apkopoti subjektīvi atmiņu stāsti par Pārdaugavas vietām un cilvēkiem, komponējot šos stāstus ar attēliem no stāstnieku personiskajiem un citiem pieejamajiem arhīviem, kā arī senām kartēm, fotogrāfijām, vēstulēm, skaņām un citiem materiāliem.
Pasākumu aicināti apmeklēt un aktīvi piedalīties pārdaugavieši, studenti, seniori un jebkuras pasaules vietas iedzīvotāji, kuriem interesē vide, cilvēki un stāsti, kas ir aiz tiem.

Pasākums sāksies Vīnu veikala zālē, Kalnciema ielā 35, no kuras kopīgi dosimies teritorijas izzināšanas ekspedīcijā.

Ekskursijas maksa 3 Ls, studentiem un pensionāriem 1 Ls.
Plānotais pasākuma garums aptuveni divas stundas..

Pasākumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.
Sekojiet Kalnciema kvartāla programmai: www.kalnciemaiela.lv, facebook.com/kalnciemaiela, twitter.com/kalnciemaiela.


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)