Banner 980x90

Aldermane: moduļu bērnudārzi Rīgā rindu problēmu neatrisinātu

Moduļu bērnudārzi kā risinājums rindām uz pirmsskolas izglītības iestādēm Rīgā izmaksātu pārāk dārgi, turklāt pieprasījums pēc bērnudārziem ir pārāk liels, lai to varētu apmierināt, būvējot pagaidu bērnudārzus, aģentūrai LETA atzina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC).

"Skaidrs ir viens - tas ir ļoti dārgs prieks. Viena moduļu bērnudārza īre vien ir 50 000 latu gadā, nerēķinot pedagogu algas, ugunsdrošības sistēmu uzstādīšanu un citas izmaksas. Ja vienā šādā bērnudārzā ir vietas 40 bērniem, tad viena vieta izmaksā ļoti dārgi," sacīja Aldermane.

Kā ziņots, komitejas deputāti šodien devās izbraukuma sēdē uz Babīti, lai apskatītu moduļu bērnudārzus kā iespējamo risinājumu, kā nodrošināt pietiekami daudz vietu mazajiem rīdziniekiem pirmsskolas izglītības iestādēs.

2011.gadā tika veiktas izmaiņas vispārējās izglītības likumā, nosakot, ka vietējās pašvaldības savā administratīvajā teritorijā nodrošina vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm bērniem no pusotra gada vecuma. Rīgas pašvaldība joprojām nespēj nodrošināt ar vietām pirmsskolas izglītības iestādē visus bērnus, kuri piereģistrēti rindā uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, tāpēc moduļu tipa ēkas varētu būt viens no veidiem, kā šo problēmu risināt.

Aldermane sprieda, ka šāds maza pagaidu bērnudārza variants ir labs risinājums mazām pašvaldībām, kur viens moduļu komplekts atrisina rindu problēmu, tomēr Rīgā pieprasījums ir pārāk liels un šādas mazas pagaidu būves nebūtu risinājums. "Mēs šobrīd galveno akcentu liekam uz sadarbību ar privātajiem bērnudārziem, tomēr šo iespēju apspriedīsim, pārrunāsim ar Īpašuma departamentu un domāsim - varbūt atsevišķās vietās Rīgā to var izmantot," norādīja komitejas vadītāja.

"Bija arī daži problemātiski jautājumi. Mani mulsināja tas, kā notiek ieiešana šajā modulī - nav nekāda vējtvera vai priekštelpas un bērni uzreiz pa taisno no ielas ieiet grupiņas telpā. Babītē viņi paši bija uztaisījuši jumtiņu pie ieejas, bet priekštelpas nav," pastāstīja Aldermane.

Moduļu tipa ēka ir celtne, kas veidota no atsevišķām vienādas formas daļām - moduļiem. Šāda tipa konstrukcijas ir ērtas un videi draudzīgas, nodrošina elektroenerģijas ekonomiju, tām ir labāka siltumnoturība, kas nodrošina mazākas uzturēšanas izmaksas.

Moduļu tipa ēku izgatavošanas izmaksas ir samērā nelielas un to izgatavošanas un uzstādīšanas laiks ir īss, kas atrisinātu Rīgas pašvaldības problēmu - nodrošināt pirmsskolas izglītību bērniem tūlīt, kā arī to, ka iespējams, vērtējot demogrāfiskās izmaiņas valstī, izmantot vairāk vai mazāk moduļu.

Kā ziņots, Babītē pirms mēneša, 5.oktobrī, atklāta Latvijā un Baltijā pirmā pirmsskolas izglītības iestāde, kas atrodas moduļu tipa ēkā. Šis risinājums ļaus nodrošināt vietu bērnudārzā vairāk nekā 40 Babītes novada ģimeņu atvasītēm, kas dzimušas 2008.gadā.

Ņemot vērā, ka demogrāfiskās situācijas dēļ bērnudārzus būvēt ne vienmēr ir pamatoti, moduļu telpu īri uz noteiktu laika periodu Babītes pašvaldība vērtē kā izdevīgāko risinājumu gan no finansiālā, gan racionālā aspekta. Turklāt tādējādi tiek nodrošināts operatīvs risinājums strauji pieaugušajām, taču nepastāvīgajām un mainīgajām rindām uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs.

Ideja par moduļu bērnudārza izveidi aizgūta no Skandināvijas valstīm, kur mācību nodrošināšana šāda veida iestādēs ir plaši izplatīts un efektīvs risinājums, īpaši situācijās, kad nepieciešams nodrošināt kvalitatīvas papildu telpas uz noteiktu laika periodu.

Jaunā moduļu tipa pirmsskolas izglītības iestāde Babītē izveidota sadarbībā ar Skandināvijas kompāniju "Cramo", kas Ziemeļvalstīs pēdējo desmit gadu laikā izveidojusi kopumā 8000 moduļu bērnudārzu, no kuriem aptuveni puse šobrīd ir izmantota vairāk kā 400 pirmsskolas izglītības iestādēs un vēl aptuveni tikpat daudz skolām.

Babītes jaunajā bērnudārzā ieguldītās vienreizējās investīcijas ir ap 32 600 latu, ieskaitot Pievienoto vērtības nodokli.

Kā skaidroja Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Aizsila, "Cramo" moduļu tipa ēkas ir speciāls risinājums situācijās, kad nepieciešams nodrošināt kvalitatīvas un specializētas telpas īstermiņa periodam, parasti līdz 5 gadiem. Visbiežāk moduļu tipu ēkas iznomā gadījumos, kad ir mainīgi lielumi - demogrāfiskie rādītāji, strādnieku skaits, kā arī gadījumos, kad nepieciešams paplašināt esošās telpas vai nodrošināt no tās jauna ļoti īsā laika periodā, sākot no diviem mēnešiem.

Babīte ir pirmā pašvaldība Latvijā un Baltijā, kas īstenojusi šādu risinājumu, mazāk nekā divu mēnešu laikā izveidojot pirmo moduļu tipa pirmsskolas izglītības iestādi valstī, un nepieciešamības gadījumā varētu arī turpmāk izvērst šādu pieeju, risinot bērnu nodrošināšanu ar vietām pirmsskolas izglītības iestādēs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)