Banner 980x90

Ar lielkoncertu, tehnikas izstādi un paraugdemonstrējumiem sestdien Rīgā svinēs Latvijas armijas simtgadi

Rīga, 4.jūl., LETA. Sestdien, 6.jūlijā, no plkst.14 līdz plkst.21, Rīgā, 11.novembra krastmalā notiks Latvijas armijas simtgades svinības, tai skaitā gaidāms lielkoncerts "Latvijas armijai - 100", Nacionālo bruņoto spēku (NBS) paraugdemonstrējumi un Latvijas un sabiedroto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstāde, aģentūrai LETA pavēstīja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve Sandra Brāle.

Svētku lielkoncerts sāksies ar goda viesu Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) un NBS komandiera ģenerālleitnanta Leonīda Kalniņa uzrunām.

Katra no koncerta četrām daļām būs veltīta konkrētam Latvijas un Latvijas vēstures posmam, sākot no Latvijas armijas izveidošanas līdz mūsdienām, ar tautā iemīļotām dziesmām un mūziku, ļaujot pasākuma apmeklētājiem emocionāli izdzīvot Latvijas neatkarības cīnītāju degsmi un pašaizliedzību, cīnoties par Latvijas brīvību. Pirmās koncerta daļas nosaukums ir "Neatkarības cīņa", otrās - "Mūsu zeme brīva", trešās - "Zaudētā brīvība, nezudusī cerība," un noslēdzošās - "Atgūtā brīvība".

Koncertā piedalīsies NBS štāba un Zemessardzes orķestris, Kanādas bruņoto spēku Centrālais orķestris, Ieva Akuratere, Jānis Stībelis, Dainis Skutelis, Aija Andrejeva, Mārtiņš Ruskis, Andris Ērglis, Ieva Sutugova, Žoržs Siksna, vīru kopā "Vilki", reperis Artūrs Strēlnieks jeb "R.2.R.S.", Arturs Gruzdiņš un citi. Svētkus vadīs Jānis Paukštello un Jēkabs Reinis.

Plkst.14.25 Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri piedāvās vērot defilē programmu, plkst.16.15 Speciālo uzdevumu vienības karavīri sadarbībā ar Gaisa spēkiem, lidojumam labvēlīgos laika apstākļos, sniegs paraugdemonstrējumus gaisā un Daugavā. Savukārt plkst.18 Krastmalā uzstāsies Kanādas bruņoto spēku Centrālais orķestris.

Koncerta pārtraukumos pasākuma apmeklētāji varēs vērot NBS paraugdemonstrējumus, apskatīt Latvijas un sabiedroto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādi.

Militārā policija pasākuma apmeklētājiem piedāvās aplūkot Militārās policijas automašīnu, pūļa kontroles ekipējumu, sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanas un identificēšanas uz sauszemes un zemūdens ekipējumu, kā arī klātesošajiem būs iespēja vērot Militārās policijas karavīru tuvcīņas paraugdemonstrējumu.

Zemessardzes pārstāvji aicinās pasākuma apmeklētājus pārbaudīt savas spējas stilizētā šķēršļu joslā un šaušanā par mērķiem, piedāvājot iespēju nofotografēties uz saņemt simtgades piemiņas fotogrāfiju, kas tiks uzņemta stilizētā foto studijā.

Štāba bataljona Sakaru rotas stendā varēs apskatīt dažādus NBS sakaru līdzekļus. Būs iespējams redzēt radiosakaru balss un datu pārraidi reāla laika režīmā, kā arī patstāvīgi veikt radiotelefona salikšanu un pievienošanu centrālei. Štāba bataljona Sakaru rotas galvenais uzdevums ir nodrošināt NBS komandpunkta izvēršanu un visa veida radiosakaru nodrošināšanu.

Jūras spēku mācību centrs pasākuma apmeklētājus aicinās sacensties, hidrotērpā mērojot konkrētu distanci, kā arī piedāvās aplūkot ūdenslīdēju individuālo iegremdēšanās ekipējumu, ūdenslīdēju iegremdēšanās aparātus, zemūdens meklēšanas iekārtas, kā arī informēs interesentus par iespēju kļūt par ūdenslīdēju bruņotajos spēkos.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri pasākuma apmeklētājiem demonstrēs brigādes bruņojumā esošos ieročus, kā arī piedāvās iespēju uzzināt vairāk par karavīra ikdienu un apmācību procesu. Pasākuma apmeklētāji varēs pieteikties dienestam Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3.kājnieku bataljonā, kas ir vienīgais no brigādes bataljoniem, kurā dien zemessargi.

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas un Rekrutēšanas un atlases centra stendā ikviens varēs uzzināt par iespējām dienēt bruņotajos spēkos un studiju iespējām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Ar 360 grādu brillēm un video būs iespēja izbaudīt braucienu ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnu "CVR(T)", piedalīties glābšanas operācijā, kā arī pārbaudīt savas spējas virtuālajā kaujas tehnikas simulatorā. Rekrutēšanas un atlases centrs aicinās sacensties fizisko aktivitāšu un zināšanu uzdevumu pārbaudē, apbalvojot labākos.

Laukumā iepretim Triangula bastionam varēs apskatīt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā militāro tehniku, tostarp M109A5Oe tipa pašgājējhaubiču sistēmu, kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnu "CVR(T)" militāros taktiskos transportlīdzekļus "Polaris", vieglo kaujas bruņumašīnu "LAV", tanku "PT - 91", bruņumašīnu "VAMTAC", kaujas mašīnu BMP-2M un citu Latvijas un sabiedroto spēku militāro tehniku.

Savukārt svētku izskaņā no plkst.19.30 līdz plkst.21 NBS aicina pasākuma viesus apmeklēt Zaļumballi.

AM aicina iedzīvotājus iemūžināt Latvijas armijas simtgades svētku pasākumus un piedalīties Latvijas armijas dibināšanas gadadienai veltītajā ikgadējā akcijā "Pasveicini karavīru!", fotogrāfijās un video sociālajos medijos lietojot tēmturus: "#Latvijasarmijai100", #pasveicinikaravīru, ietagojot Latvijas armijas sociālo mediju kontu - "@Latvijas_armija".

Pasākuma dēļ būs ierobežota satiksme.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)