Banner 980x90

Ar migrēnu visbiežāk sirgst cilvēki, kuriem darbā jākomunicē ar cilvēkiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Ar migrēnu sirgstošo cilvēku ikdienas darbs visbiežāk ir saistīts ar komunicēšanu - 51,7% gadījumu vai ilgstošu strādāšanu pie datora - 18,3% gadījumu, atklājot sociālo kampaņu par migrēnu, informēja tās rīkotāji.

Kā norādīja kampaņas rīkotāji, 91% Latvijas iedzīvotāju ir izjutuši vai patlaban cieš galvassāpes, bet, pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 47% pieaugušo vismaz reizi gadā ir sastapušies ar galvassāpēm.

Galvassāpju speciāliste Daina Jēgere pastāstīja, ka 16% no visiem cilvēkiem ir bijusi vai būs migrēna. Latvijā, tāpat kā visur pasaulē, šī slimība ir sastopama vienlīdz izplatīti, vienīgi Latvijā, salīdzinot ar dienvidos dzīvojošajiem, cilvēki ir pacietīgāki - Latvijā paiet vidēji 81 mēnesis, līdz cilvēki, kurus moka stipras galvassāpes, dodas pie ārsta.

Kampaņas rīkotāji norādīja, ka cilvēki nereti nepievērš galvassāpēm pienācīgu uzmanību, nedodas pie ārsta un mēģina situāciju uzlabot ar pretsāpju medikamentiem, jo nevēlas kavēt darbu un ņemt slimības lapu, un ir gadījumi, kad lēkmes kļūst tik neizturamas, ka ir jādodas uz uzņemšanas nodaļu ātrajā palīdzībā. "Cilvēks pat pēc vairākām lēkmēm nevar pats izvērtēt, vai viņam ir migrēna vai nav. Tā ir diagnoze, ko noteiks ārsts," sacīja Jēgere, rosinot meklēt speciālistu palīdzību.

Nav pareizi domāt, ka migrēna ir kaprīzu meiteņu slimība, un tālab pret galvassāpēm izturēties nevērīgi, piebilda Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja neiroloģe-algoloģe Aija Freimane. Viņa sacīja, ka migrēna var skart arī pavisam jaunus cilvēkus - meitenēm nereti tā sākas pusaudža vecumā, bet zēniem pat mazliet agrāk. Tādēļ bērnu sūdzēšanos par galvassāpēm nevajadzētu uztvert, piemēram, kā nevēlēšanos doties uz skolu.

Migrēnas simptomi ir stipras, mokošas vienpusējas galvassāpes, ko pavada slikta dūša un paaugstināts jutīgums pret gaismu, skaņu un smaržu. Jēgere sacīja, ka migrēnu izārstēt nevar, taču sāpes var samazināt. Viņa pastāstīja, ka ar migrēnu visbiežāk sirgst ļaudis vecumā no 20 līdz 35 vai 40 gadiem jeb dzīves aktīvākajā periodā. Starp migrēnas biežākajiem cēloņiem viņa minēja stresu, neizgulēšanos un pārstrādāšanos. Viņa arī norādīja, ka starp migrēnas pacientiem trešā daļa ir vīrieši, divas trešās daļas - sievietes. "Sievietes pie ārsta dodas biežāk," sacīja galvassāpju speciāliste.

Lai mudinātu cilvēkus pievērst savai veselībai vairāk uzmanības, šodien Latvijas Dzelzceļa stacijā būs iespēja izmēģināt migrēnas simulatoru, bet decembrī simulators ceļos uz tirdzniecības centriem Rīgā.

Toties pavasarī Rīgā, Valmierā, Daugavpilī un Liepājā bez maksas būs pieejamas speciālistu konsultācijas, kam var pieteikties līdz 24.janvārim, darba dienās no plkst.13 līdz 16 pa tālruni 26575884.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)