Banner 980x90

"Arsenālā" - franču laikmetīgās mākslas meistars K.Boltanskis

Ievērojamā franču laikmetīgās mākslas meistara Kristiana Boltanska (Christian Boltanski) personālizstāde ir viens no Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas programmas nozīmīgākajiem notikumiem, kas tapis sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv stāsta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja un izstādes kuratore Astrīda Rogule.

No 19.janvāra līdz 20.aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā (2. stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā) Kristians Boltanskis prezentēs divus izcilus, pasaulē plašu atzinību guvušus mākslas projektus – videodokumentāciju "Starp laikiem" (Entre Temps) un radošo pētījumu "Sirdspukstu arhīvs" (Archives du Coeur), kurā varēs piedalīties ikviens izstādes apmeklētājs.


Sirdspukstu arhīva veidošanu Kristians Boltanskis uzsāka 2005. gadā, tajā jau piedalījušies vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Izstādes apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja ierakstīt savus sirdspukstus, kuri vēlāk tiks pārraidīti uz projekta galveno serveri – sirdspukstu bibliotēku, kas atrodas Edžimas (Ejima) salā Japānas jūrā. Katrs radošā pētījuma dalībnieks varēs iegūt personīgo sirdspukstu ierakstu CD datu nesējā.

Videoinstalācijā "Starp laikiem" (2003) mākslinieks turpina savas daiļrades vienu no būtiskākajām tēmām – cilvēka individuālo pārdzīvojumu un atmiņu izpēti. Videoprojekcijā redzami Kristiana Boltanska fotoportreti, kas attēlo pakāpenisku viņa sejas transformāciju citā vecuma stadijā un dažādos laika posmos sākot no sešiem līdz piecdesmit septiņiem gadiem.

Kristians Boltanskis savos darbos apvieno personisko skatījumu ar antropologa, etnogrāfa un sociologa cienīgu izpēti par tādiem ikvienam cilvēkam svarīgiem jautājumiem kā nāve, zaudējums, izzušana, personīgā un kopējā atmiņa. Pasaulē nav divu vienādu cilvēka sirdspukstu. Autors nojauc robežas starp dzīvību un nāvi, starp pagātni un šodienu. "Sirdspukstu arhīvs" atgādina, ka dzīvība ietver sevī trauslumu, nāves robeža tiek šķērsota ik brīdi.

Kristians Boltanskis (1944) ir viens no pasaulē pazīstamākajiem mūsdienu Francijas māksliniekiem. Viņa darbi ir bijuši eksponēti daudzos pasaules mākslas muzejos un galerijās, to skaitā Modernās mākslas muzejā Parīzē, Vīnes Kunsthallē, Stedeljik muzejā Eindhovenā, Vaitčapelas galerijā Londonā, Laikmetīgās mākslas muzejā Čikāgā, Laikmetīgās mākslas muzejā KIASMA Helsinkos, Ludviga muzejā Ķelnē. Mākslinieks ir piedalījies prestižākajās laikmetīgās mākslas skatēs – 1972. un 1986.gada "Documenta", 1993. un 1996.gada Venēcijas biennālē. Dzīvo Parīzes piepilsētā Malakovā (Malakoff).

Kristiana Boltanska mākslas darbu ekspozīciju Rīgā atbalsta galerija "Eva Albarran & Co" (Parīze; www.eva-albarran.com) un Latvijas Republikas vēstniecība Francijas Republikā.

Izstādes atklāšana -19. janvārī plkst.12.00.



PROJEKTA VADĪTĀJA:
Dr. art. Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja
T: (+371) 67 357519, E: Ginta.Gerharde@lnmm.lv

IZSTĀDES KURATORE:

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)