Banner 980x90

Atklāj filmas uzņemšanā tapušu fotogrāfiju izstādi "Klusa Nakts. Akts"

Galerijā "Rīga Plaza" 23.janvārī, klātesot Latvijas fotogrāfu sabiedrības elitei, atklāta starptautiski atzītā latviešu kino režisora Māra Martinsona un izcilā lietuviešu fotogrāfa Aļģimanta Aleksandraviča sadarbībā tapusī izstāde "Klusa Nakts. Akts", pilsētas informācijas portālam Riga24.lv stāsta SIA "Communications & Strategies"pārstāve Laima Šeniņa.

A. Alesandraviča darbu cikls "Klusa nakts. Akts" atklāj režisora M. Martinsona spēlfilmas "Klusa nakts" filmēšanas laukumu, un mākslinieciski atainojot režisora, aktieru un pārējās filmēšanas komandas darba procesu, ļauj skatītājam kļūt par filmas tapšanas liecinieku.

Izstādes atklāšanā piedalījās Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis, Rīgas vicemērs Andris Ameriks, Latvijas fotomākslinieku sabiedrības atzītākie pārstāvji – Inta Ruka, Māra Brašmane,Valdis Rūmnieks, multimākslinieks Artis Dzērve, kā arī vairāki citi kultūras un mākslas nozares pārstāvji.

Uzrunā klātesošajiem Lietuvas vēstnieks Latvijā R. Degutis norādīja: "Šis projekts apliecina, ka Latvija un Lietuva, roku rokā sadarbojoties, kopīgiem spēkiem, spēj radīt augsta līmeņa mākslu, kas uzrunā skatītājus pāri vienas valsts robežām. Fotogrāfija ir vērtīgs kultūras mantojums, ko varam saglabāt cauri laikiem, un, kas kļūst ne tikai par konkrēta notikuma, bet arī laikmeta liecinieku."

Režisors M.Martinsons: "Esmu patiesi priecīgs, ka manas ieceres īstenošanā piekrita piedalīties viens no atzītākajiem Lietuvas fotogrāfiem Aļģimants Aleksandravičs. Viņam nemanāmi izdevās iemūžināt aktierus brīdī, kad tie ir visneaizsargātākie un emocionāli kailākie, vienlaikus, nosacīti, paliekto ēnā un ļaujot filmēšanas komandai darīt savu darbu. Šīs fotogrāfijas rada noskaņu, kas ļauj skatītājam saprast un izjust filmas atmosfēru un ielūkoties aktieru slēptākajās dvēsele dzīlēs."

Izstādes atklāšanas viesus savā uzrunā īpaši iepriecināja Rīgas vicemērs Andris Ameriks, kurš ne tikai veltīja atzinīgus vārdus izstādei, kā arī ar neviltotu interesi aplūkoja izstādītos darbus un draudzīgi apmainījās viedokļiem par izstādi gan ar režisoru Martinsonu, gan izstādes autoru.

Māris Martinsos, atklājot izstādi arī norādīja, ka, šobrīd notiek darbs pie režisora jaunākās filmas "Romeo un Džuljeta", un,  iespējams, tā varētu kļūt par vēl vienu iedvesmas avotu kādai jaunai fotogrāfiju sērijai.

Pasaulē atzītais lietuviešu fotogrāfs Aleksandravičs, uz mirkli ieradies Rīgā, izstādes atklāšanā izteica nožēlu, ka nav iespējams vienā reizē skatītājiem atklāt visus sešdesmit attēlu sērijā "Klusa nakts. Akts" esošos darbus, vienlaikus uzsverot: "Lai gan skatītājiem ļauts apskatīt tikai daļu no visām filmēšanas procesā uzņemtajām fotogrāfijām, tās lieliski atklāj aktiera un režisora personības. Esmu pateicīgs savam draugam Mārim Martinsonam, kurš ļāva man kļūt par daļu no šī filmas projekta."

Izstādes atklāšanas vadītājs Andris Bulis sarunā ar fotogrāfu norādīja, ka "Klusa nakts. Akts" fotogrāfijas viņam atgādina izcilā režisora Frederiko Fellīni rokrakstu un izteiksmes veidu, atzīstot Aleksandraviča darbus par izciliem un personiski ļoti uzrunājošiem.


Izstāde galerijā "Rīga Plaza" būs apskatāmā līdz 7.februārim.
Izstādes norisi atbalsta Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā, kā arī "Coffee Inn" kafejnīcu tīkls.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)