Banner 980x90

Atklās mākslinieces Daces Blūmas personālizstādi "Burtu spēles uz porcelāna"

Foto: Ekrānšāviņš no video
Foto: Ekrānšāviņš no video

Rīgas Porcelāna muzejā no 4.februāra līdz 3.aprīlim būs pieejama mākslinieces Daces Blūmas personālizstāde "Burtu spēles uz porcelāna", aģentūru LETA informēja muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore Ieva Nagliņa.

Blūmas personālizstāde tiks atklāta kā pirmā izstāde muzejā šogad. Tajā būs apskatāmas mākslinieces veidotās grafiskās kompozīcijas uz porcelāna šķīvjiem, izmantojot burtveidolus un to elementus. Darbos apvienota mīlestība uz porcelānu un radošā interese par burtiem. Māksliniece ir sākusi pētīt burtu grafiku padziļināti un pasniegusi to arī Valmieras Mākslas vidusskolā.

"Pašreiz es varu droši teikt, ka sāku nojaust, ko es par burtiem nezinu. Bet to, ko ir izdevies uzzināt, gribas pārbaudīt un likt lietā pašai, kā arī pastāstīt citiem gan tiešā, gan pārnestā nozīmē," saka Blūma. Skatītājam izstādē pavērsies krāsainas grafiskas kompozīcijas - "burti, kam ienākt telpā palīdz porcelāns", skaidro māksliniece.

"Šķiet, ka vislabāk ar burtiem var "spēlēties" datorā, tomēr parasti tas noved pie kāda cita radītu burtveidolu sakārtošanas vai pārkārtošanas. Īstu spēles prieku vislabāk sniedz balta lapa. Bet mana vismīļākā lapa ir porcelāna baltā virsma, kuru papildina forma. Un es ceru, ka izstādē apkopotie darbi arī jums palīdzēs saskatīt burtos ne tikai informācijas avotu," izstādi aicina izbaudīt Blūma.

Blūma ir 20.gadsimta otrās puses Latvijas keramikas skolas pārstāve, kura no 80.gadiem strādā gan porcelānā, gan citos materiālos, veidojot formas un dekorus. Jau studiju laikā Igaunijas Valsts mākslas institūtā aizsākusies interese par burtu grafiku rezultējusies grafiski dekoratīvos porcelāna priekšmetu dekorējumos. Blūma strādājusi par mākslinieci Rīgas Porcelāna rūpnīcas kādreizējā 1.iecirknī, izstrādājot ražošanai vairākas trauku formas un dekorus.

Blūmas rūpnīcas laikā radītie darbi iekļaujas Latvijas 80.-90.gadu porcelāna dažādajās un pat pretrunīgajās stilistiskajās līnijās - ražošanai piedāvāti darbi postmodernā formu valodā, kā arī lakoniski minimālisma formveidei tuvi darbi. Izstādē tiks eksponēti arī daži šī perioda mākslinieces porcelāna priekšmeti no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma. Dace Blūma ilgus gadus strādājusi arī par pedagoģi mākslas jomā un patlaban savas porcelāna rūpnīcā gūtās iemaņas trauku dekoru izveidē attīsta uzņēmumā SIA "Dekolserviss" radošās direktores amatā, paralēli arī radoši strādājot.

2016.gadā Rīgas Porcelāna muzeja izstāžu darbā uzmanība pievērsta atsevišķiem māksliniekiem, kas veidojuši Rīgas Porcelāna fabrikas produkcijas dizainu. Izstādēs tiks mēģināts plašāk atklāt šo mākslinieku rokrakstus, strādājot pie ražošanai paredzētiem priekšmetiem, un parādīt mākslinieku personības un daiļradi kopumā. Turpinājumā plānotas Beatrises Kārkliņas, Ilgas Dreiblates un Aijas Mūrnieces darbu skates.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta veidotajā sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)