Banner 980x90

Austrumu slimnīcā apmācīs jaunākajās tendencēs sirds asinsvadu ārstēšanā

Šonedēļ, 5.un 6.aprīlī, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Rīgas Austrumu slimnīcā), piedaloties Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Krievijas, Dānijas, Nīderlandes, Ukrainas un Zviedrijas vadošajiem invazīvajiem kardiologiem, notiks apmācību seminārs un paraugoperācijas, lai apgūtu jaunākās metodes pilnīgi slēgtu (hroniski totāli okludētu) sirds asinsvadu invazīvā ārstēšanā, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Šāda veida procedūras invazīvajā kardioloģijā tiek uzskatītas par īpaši sarežģītām. Šīs metodes Latvijā visplašāk tiek izmantotas tieši Rīgas Austrumu slimnīcā.

Apmācības vadīs Rīgas Austrumu slimnīcas Sirds un asinsvadu slimību klīnikas vadītājs dr. Artis Kalniņš, kurš pirmais Latvijā sāka praktizēt vairākas jaunas pilnīgi slēgtu sirds asinsvadu invazīvās ārstēšanas metodes, iepriekš apgūstot tās līdzīgos semināros ārvalstīs.

Apmācību laikā tiks izdarītas arī vairākas paraugoperācijas, kuras vēros un apspriedīs citu valstu speciālisti. Kopumā operēti tiks astoņi pacienti, kuri cieš no smagiem un sarežģītiem asinsvadu bojājumiem.

Metodi, kad nosprostotais asinsvads tiek atvērts uzreiz no divām pusēm caur blakusesošo asinsvadu atzariem (ar retrogrādo pieeju), dr. Kalniņš Latvijā sāka pielietot 2006.gadā, un pēdējo gadu laikā uzkrāta nozīmīga pieredze šādu patoloģiju ārstēšanā.

Neatbrīvojot nosprostoto asinsvadu, cilvēka dzīves kvalitāte pazeminās, bieži nepieciešama aortokoronāras šuntēšanas operācija un pastāv paaugstināts nāves risks atkārtota infarkta gadījumā.

Šīs ir mazinvazīvas operācijas, kas neprasa krūšu kurvja atvēršanu, jo nepieciešamās darbības tiek veiktas, caurdurot cirkšņa vai rokas artēriju un piekļūstot aizsprostotajai sirds asinsvada vietai ar speciālu materiālu palīdzību rentgena kontrolē. Šāda pieeja ir daudz saudzīgāka pacientam nekā sirds asinsvadu šuntēšanas operācija un pozitīva iznākuma gadījumā cilvēks jau nākamajā dienā var doties mājās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)