Banner 980x90

Austrumu slimnīcā sniedz palīdzību ar leptospirozi inficētam pacientam

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" ievietots pacients, kuram konstatēta inficēšanās ar leptospirozi jeb tautā sauktu - žurku slimību, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv atklāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Pacients pirms divām nedēļām sajuties slikti, bijusi temperatūra, drebuļi, galvas sāpes, taču tam netika pievērsta īpaša uzmanība,uzskatot, ka tā, iespējams, ir saaukstēšanās, turklāt, pēc dažām dienām, ķermeņa temperatūrai pazeminoties, slimnieka pašsajūta uzlabojusies. Šobrīd pacienta veselības stāvoklis ir ļoti smags.

Leptospirozes būtiska pazīme ir sāpes muskuļos, raksturīgāk - kāju ikros, kā arī drudzis, ādas dzelte un izsitumi, var būt vemšana un var būt klepus. Šī infekcija ir jādiferencē no vīrusu hepatīta, atipiskas pneimonijas, gastroenterīta, seroza meningīta, gripas. To var noteikt tikai speciālists un īpašas analīzes.

"Arī šajā gadījumā - pacientam bija ādas dzelte un pazīmes, kas varētu arī piederēties, piemēram, vīrushepatīta simptomiem - taču simptomu "komplektā" bija arī citas pazīmes, kas viesa mediķos aizdomas par saslimšanu tieši ar leptospirozi. Vienlaikus pacientam tika veikta izmeklēšana uz citām saslimšanām, kuru simptomi līdzīgi leptospirozei. Diemžēl, laboratoriski apstiprinājās smagākais variants - leptospiroze", skaidro stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja Marina Šuvalova.

Šā gada laikā stacionārā šis ir trešais gadījums, kad pacientam konstatē leptospirozi.

Infektologi norāda, ka leptospiroze Latvijā par sevi atgādina laiku pa laikam. Tā ir infekcija, ko lielākoties izplata grauzēji, tieši žurkas. Slimību var iegūt gan ēdot pārtiku, kas aptraipīta ar žurku urīnu vai izkārnījumiem, gan dzerot ūdeni, kur noslīkusi slima žurka, kā arī peldoties tajā, gan kailām rokām, uz kurām ir kādas mikroplaisiņas, aiztiekot žurku inficētus priekšmetus. Var inficēties arī tieši kontaktējot ar dzīvniekiem - leptospiru nēsātājiem, īpaši, ja uz roku ādas ir traumas vai mikrotraumas. Cilvēks cilvēkam leptospirozi tālāk nodot nevar.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)