Banner 980x90

Brīvdabas muzejā ziemas sezona un Mārtiņdiena

Novembrī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (LEBM) sākas ziemas sezona, savukārt, 10.novembrī muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām un masku gājienu, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē LEBM Izglītības un informācijas nodaļas speciāliste Eva Birzleja.

Kad pēdējie lauku darbi padarīti, arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sākas ziemas sezona. No 1. novembra muzejs apmeklētājiem būs atvērts katru dienu no plkst.10.00 līdz 17.00 par pazeminātu ieejas maksu. Ziemas sezonā muzejā būs atvērta Kurzemes sēta un Kurzemes zvejniekciema "Lurķi", bet noteiktas ēkas bez atsevišķas samaksas tiks atvērtas pēc pieprasījuma.

10.novembrī  no plkst.12.00 līdz 16.00 Brīvdabas muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām un masku gājienu.

Latviešu kalendārā Mārtiņi iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Šajā laikā pabeigti pēdējie lauku darbi. Maskošanās laiks ir klāt. Sākas budēļos iešana, kas turpinās visu ziemu līdz pat Meteņiem. Budēļos ejot, cilvēki ar pārģērbšanos attēlo dažādus zīmīgus cilvēkus, dzīvniekus, meža zvērus vai lietas Budēļu vidū parasti redzama garā sieva, mazais vīriņš, kaza, dzērve, vilks, lācis, dzirnas, labības statiņš u.c. Katru gadu Mārtiņos muzejā pulcējas daudz maskotu ļaužu, lai katrā sētā nestu laimi, pārticību, auglību un saticību. Āra ir auksti, bet mārtiņbērni iet rotaļās, dzied dziesmas, dejo, lai aizbiedētu garus, rēgus un citus mošķus. Masku darināšanas darbnīcas un maskoto rotaļas. Ko celsim galdā – zosi vai gaili? Veļu laika dziesmas un teikas.

Aicinām arī pasākuma apmeklētājus tērpties maskās un padarīt mārtiņbērnu gājienu vēl krāšņāku! Tie, kam masku nav, aicināti ņemt līdzi izejmateriālus masku darināšanai. Derēs veci mēteļi, segas, apģērba gabali.... Masku gatavošana Izstāžu zālē jau no plkst.11.00.

Pulcēšanās masku gājienam plkst.12.00 pie Galvenajiem vārtiem.

Sākot ar 2014.gada 1.janvāri arī Brīvdabas muzejā visas cenas būs eiro. Ieejas maksa muzejā 1,50 Ls /2,13 eiro pieaugušajiem, 1.00 Ls /1,42 eiro studentiem, 0,50 Ls /0,71eiro skolēniem, pensionāriem, 3,00 Ls/ 4, 27eiro ģimenēm (divi pieaugušie un 1–4 bērni skolas vecuma bērni vai viena daudzbērnu ģimene). Pastāvīgajiem apmeklētājiem pieejama Ziemas sezonas biļete 10.00 Ls/14,23 eiro. Bezmaksas ieeja pirmsskolas vecuma bērniem un visu grupu invalīdiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)