Banner 980x90

Būtiski fakti, kas jāzina par magnētisko rezonansi 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Magnētiskā rezonanse ir kļuvusi par vienu no perspektīvām un efektīvām diagnostikas metodēm, ar ko ārsti strādā visā pasaulē. Tas ir veids, kā ātri iegūt ļoti precīzu un plašu informāciju par pacienta veselība stāvokli, nepakļaujot viņu radiācijai, kā tas ir rentgenā vai datortomogrāfijā. Magnētiskās rezonanses pamatā ir pacienta atrašanās nekaitīgā magnētiskajā laukā, bet izmeklēšanai tiek izmantots augstas frekvences radio impulss. Tas ļauj šo procedūru bez bažām veikt plašām pacientu lokam.

Tomēr augstās izmeklējumu cenas un iespēja arī izmantot citas attēldiagnostikas metodes nosaka to, ka magnētiskā rezonanse nav tā standarta procedūra, ar ko būtu sastapies katrs pacients. Tas vairāk ir papildu risinājums tad, kad ārstiem nav izdevies iegūt pietiekamu un gana precīzu informāciju citos veidos. Kā arī tad, kad ir grūtības noteikt diagnozi vai ir pamats domāt jau par saslimšanām agrīnās stadijās. 

Jāatzīst, ka pacientu zināšanas par šo procedūru nav pārāk plašas. Tāpēc piedāvājam dažus faktus, ko der zināt par magnētisko rezonansi, tās būtību, norisi un arī ierobežojumiem, jo tādi pastāv.

♦ Magnētiskā rezonanse nav kaitīga organismam, tāpēc nav ierobežojumu tās veikšanas biežumam. Procedūra balstās uz pavisiem citiem principiem, kā tas ir rentgenā vai datortomogrāfijā, kur ir starojums, kura ieteicamo devu noteiktā laikā nav ieteicams pārsniegt. Magnētiskā rezonanse nerada nekādu ietekmi uz pacienta organismu, ja ir ievērotas visas ārsta norādes par sagatavošanos procedūrai.

♦ Magnētiskā rezonanse ļauj atklāt pataloģijas pēc iespējas agrīnākā to stadijā un izvērtēt to pacientu veselības stāvokli, kuri jau saskārušies ar kādu slimību. Īpaši aktuāli tas ir onkoloģijā, jo ar šo diagnostikas metodi var laikus noteikt metastāžu atrašanās vietas, arī ar kontrastvielu noteikt precīzāku audzēja lokāciju un specifiku. 

♦ Ārsta nosūtījums, iepriekšējie izmeklējumi un kreatinīna līmenis asinīs – tie ir dokumenti, ko nepieciešams uzrādīt, ierodoties uz magnētiskās rezonanses izmeklējumu. Tas ļauj diagnostikas speciālistam daudz efektīvāk strādāt un izvērtēt izmeklējuma laikā iegūto informāciju.

♦ Magnētisko rezonansi var veikt grūtniecēm pēc pirmā trimestra. Tā ir viena no būtiskām šīs procedūras priekšrocībam, ka no 12. nedēļas var izmeklēt arī grūtnieces. Tas ir būtiski, gan sievietes, gan mazuļa veselībai, jo var jau risināt kādus mazuļa veselības jautājumus jau tad, kad viņš vēl ir mātes vēderā. Pirmajā trimestrī izmeklējums netiek veikts, jo var apdraudēt mazuli. Lai tomēr veiktu šo procedūru šajā laikā, par pamatojumu lemj ārstu konsīlijs. Un argumentiem jābūt ļoti nopietniem, kas jau skar dzīvības apdraudējumu.

♦ Dažkārt pacientiem izmeklējumu veic pilnā narkozē. Tas attiecas uz reanimācijas pacientiem, arī pavisam mazajiem pacientiem, kuri nevar pavadīt miera stāvoklī ne mirkli. Tāpat varētu būt runa arī par smagākiem klaustrofobijas gadījumiem, jo pacientam ilgāku laiku jāatrodas ierobežotā telpā. Tomēr jaunākie aparāti piedāvā tādu iespēju, ka pacienta galva izmeklējuma laikā ir ārpus magnētiskā tuneļa. Tas ir ļoti būtiski pacientu komforta palielināšanai. 

 Izmeklējums var ilgt no divdesmit minūtēm līdz stundai un vairāk. Viss atkarīgs no tā, kura ķermeņa daļa un orgāni jāizmeklē, kā arī no tā, cik moderna iekārta ir iestādes rīcībā. Jo jaunāka, jo īsāks var būt izmeklējuma laiks. Ja agrāk ar vecākās paaudzes iekārtu pilna ķermeņa izmeklēšana ilga divas stundas, tad tagad ar jaunākajiem modeļiem tas var aizņemt nedaudz vairāk par pus stundu. Medicīnas iekārtu attīstība un tehnoloģiju inovācijas ir būtiskas, lai nodrošinātu pacientiem arvien efektīvākus pakalpojumus. 

♦ Nekādu metālisku elementu. Tas ir ļoti būtiski, lai procedūra būtu sekmīga, tiktu iegūti kvalitatīvi attēli, netiktu apdraudēta ne pacienta dzīvība, ne pašas iekārtas tehniskais stāvoklis. Tas nozīme, ka jānoņem viss, kas ir ar kādu metālisku piedevu. Tas attiecas uz aksesuāriem, apģērbu, maku, bankas kartēm. Dāmām jāatceras, ka jābūt bez kosmētikas, jo arī tā bieži vien satur metāliskas daļiņas – skropstu tuša, acu ēnas.

♦ Magnētisko rezonansi neveic, ja pacientam ķermenī ir metāliski implanti vai kādi stimulatori – kardiostimulators, neirostimulators, mākslīgās vārstules. Par tādu esamību jāinformē ārsts. Magnētiskais lauks ietekmē šādus svešķermeņus. Un sekas var būt nepatīkamas. 

♦ Ja izmeklē vēdera dobumu vai paredzēta narkoze, jābūt tukšā dūšā. Tas ir būtiski, lai izmeklējuma laikā varētu iegūt skaidrus un precīzus attēlus, kā arī narkozes gadījumā tukšs kuņģis samazina iespēju aizrīties ar kuņģa saturu.

♦ Pēc izmeklējuma pacients var doties mājās. Tas attiecas uz tiem gadījumiem, kad nav bijusi narkoze. Pacientam nav pēc izmeklējuma nekādu ierobežojumu. Narkozes gadījumā jābūt pavadošajai personai, kas var garantēt, ka pacients droši nekļūs mājās, jo katrs organisms uz narkozi var reaģēt atšķirīgi.

Tas noteikti nav viss par magnētisko resonansi, jo var būt kādi specifiski aspekti, par kuriem vienmēr var informēt ārsts, paskaidrojot visu, kas pacientam ir neskaidrs. Svarīgi, lai pirms procedūras pacients sadarbotos ar diagnostikas speciālistu, uzklausot un izpildot visas viņa norādes. Tikai tā var iegūt augstas izšķirtspējas trīsdimensiju attēlus, kas būs ļoti būtiski, lai risinātu pacienta veselības jautājumus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)