Banner 980x90

Dejotāja ar performanci pie Rīgas cirka aicina uz iejūtību pret dzīvniekiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Pie Rīgas Cirka ēkas piektdienas, 21.novembra, vakarā notika Sintijas Siliņas performance "Epilogs", kas bija mākslinieces reakcija uz vardarbīgas dzīvnieku dresētājas uzstāšanos cirka izrādē šajā sezonā, kā arī aicinājums sabiedrībai izvērtēt, "vai tiešām dzīvnieku sāpes un bailes ir tā vērtas, lai cilvēki izklaidētos".

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas projektu vadītāja Ina Ločmele, performance "Epilogs" ir fināla aina no Siliņas 2010.gadā veidotās dejas izrādes Ģertrūdes ielas teātrī "Uz nokaitēta jumta" pēc Tenesī Viljamsa lugas - "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta".

"Pats paradoksālākais ir tas, ka pirms pāris vasarām divus mēnešus pati pavadīju zviedru cirkā "Circus Scott" kā dejotāja. Neliekuļojot varu teikt, ka visā šajā laikā vācu dresētāji, kuri bija cirkā ar ziloņiem, zirgiem un kamieļiem, izturējās pret tiem ļoti saudzīgi un gādīgi. Taču piedzīvojām ne vienu reizi vien, kad cilvēki protestēja pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs," stāsta māksliniece.

Kā ziņots, Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes pirmajā sēdē, apspriežot jautājumu par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirkos, pieņemts lēmums rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos. Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi veidos darba grupu ar uzdevumu izstrādāt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem likumdošanā.

Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska, vaicāta par šāda iespējamā lieguma ietekmi uz Rīgas cirka darbību, iepriekš sacīja, ka tā būtu simtgadīgas mākslas nozares iznīcināšana Latvijā. Ieviešot šādu liegumu, Latvijā netiktu ielaisti "lielo valstu" mākslinieki un Latvijas iedzīvotājiem nebūtu iespējams vērot sniegumu, ko tie iecienījuši. Lipinska teica, ka, aptaujājot cirka apmeklētājus, kas iegādājas biļetes uz priekšnesumiem, secināts, ka dzīvnieku priekšnesumi ir aktuāli un skatītāji tos vēlas vērot.

Tikmēr sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai aizliegtu savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Anna Rakule. Pieteikumā uzsvērts, ka dzīvnieki ir ar apziņu apveltīti indivīdi, kam ir savas intereses, nevis nejūtīgi priekšmeti, ar kuriem var rīkoties pēc saviem ieskatiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)