Banner 980x90

Plānojot brīvdienu izbraucienu – Dikļu pils

Dikli Palace Hotel /flickr.com
Dikli Palace Hotel /flickr.com
100 kilometru attālumā no Rīgas, Kocēnu novada Dikļu pagasta Dikļos, atrodas skaistā Dikļu pils, kas var lepoties ar Valsts mēroga kultūras pieminekļa statusu. Vai zināji, ka Dikļos 1818. gadā pirmo reizi tika spēlēta luga latviešu valodā – muižas kalpotāja Jāņa Peitāna tulkotie Šillera "Laupītāji", kā arī to, ka 1864. gadā muižas mācītājs Juris Neikens tur sarīkoja pirmos latviešu Dziesmu svētkus?

Jāteic, ka Dikļu muiža ir sens fon der Pālenu dzimtas īpašums – pils pamatos iekaltais gada skaitlis "1423" vēsta par muižas vēstures pirmsākumiem –, un 1998. gadā Dikļu pils ēka tika iekļauta Valsts arhitektūras pieminekļu sarakstā. Tagadējā Dikļu pils ēka gan tikusi uzbūvēta vēlāk.

Skaistās pils vēsture

Pašas senākās zināmās ziņas par muižu ir no 1456. gada, kad šis īpašums piederējis Gotšalkam fon der Pālenam. 1456. gadā muiža –, kas tolaik saukta par Pāles muižu – tika pārdota Detlefam fon der Pālenam. Fon der Pālenu dzimta, kam muiža piederēja turpat 300 gadus, to 1722. gadā nolēma pārdot virsstaļļmeistaram grāfam Kārlim Gustavam Lēvenvoldem. Dikļu muiža gadu gaitā tikusi pārdota un mainījusi īpašniekus vēl vairākas reizes, līdz no Volfiem, kam īpašums piederēja līdz 1919. gadam, tā nokļuva Valmieras apriņķa valdes pārvaldībā.

Muižā tika iekārtota bērnu patversme, savukārt gandrīz divus gadu desmitus vēlāk, 1937. gadā, – Valmieras apriņķa pašvaldību sadarbes apvienības sanatorija. Pēc II pasaules kara Dikļu muižā tika izvietota tuberkulozes sanatorija, savukārt jau 1974. gadā sanatorija tika pārveidota par traumatoloģijas un ortopēdijas rehabilitācijas slimnīcu "Dikļi". Kad 1993. gadā slimnīcu likvidēja, muiža tika nodota Dikļu pagasta pašvaldībai. 2000. gadā pili iegādājās Elmārs Švēde, Egons Mednis, Normunds Grīva un Andris Putāns, kuri izveidoja a/s "Dikļu pils".

Dikļu pils komplekss

Pils kompleksā ietilpst 18. gadsimta beigās celtā pils un kūts, 18. gadsimta otrajā pusē celtā klēts, kā arī iekoptais 19,9 hektāru plašais parks, kurā starp Latvijai raksturīgo floru iedzīvojušies arī ap 20 eksotiskiem kokiem. Pils ēka ir tikusi pārbūvēta pašās 19. gadsimta beigās, smeļoties iedvesmu tai laikā modē esošajā neobaroka stilā; pārbūve ilgusi piecus gadus, respektīvi, no 1891. līdz 1896. gadam.

Lai arī sākotnēji ēkai bijis tikai viens stāvs, mansarda jumta centrālajā daļā vēlāk ticis izbūvēts arī otrais stāvs. Pēc 1937. gada tika veikta ēkas pārbūve (kad tajā tika iekārtota sanatorija), pēc 1937. gada – remonts. 2003. gadā pils tika restaurēta un rekonstruēta.

Nu muižas komplekss atkal piedzīvojis uzplaukumu, ir ticis atjaunots un sakopts, un kungu mājā iekārtotā četru zvaigžņu viesnīca piedāvā vairākas bagātīgi iekārtotas istabas, kurās papildu omulību nodrošina skaistas mēbeles, grezni kamīni un krāsnis. Pašlaik te atrodas ne tikai viesnīca, bet arī konferenču un semināru zāles, plašs parks, kā arī kafejnīca.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)