Banner 980x90

Esmu stāvoklī! Kā sagatavoties mazuļa ienākšanai ģimenē

Grūtniecība, dzemdības un rūpes par jaundzimušo nav nekāda joka lieta, tāpēc jau laikus jāsāk gatavoties, risināt dažādus praktiskus jautājumus, jāgādā mazulim nepieciešamās lietas. Lūk, daži svarīgi soļi tam, lai mazuļa gaidības un ienākšana šajā pasaulē būtu daudz mierpilnāka un patīkamāka gan bērniņam, gan vecākiem.

Uzticama ginekologa izvēle
Ļoti liela nozīme topošo vecāku sirdsmiera nodrošināšanā gaidību laikā ir tieši ginekologam vai vecmātei, pie kuras "stājas uzskaitē". Ginekologs ir tas, kurš seko līdzi grūtniecības gaitai, pārliecinās, ka ar mazuli un māmiņu viss kārtībā, vajadzības gadījumā kliedē vecāku bažas, ja tām nav nekāda pamata. Ginekologam grūtniecības laikā jābūt uzticības personai, cilvēkam, ar kuru ir viegli kontaktēties, uz kuru paļaujas. 

Ja esošais ginekologs tāds nav, tad grūtniecības sākums ir īstais brīdis, kad mainīt ārstu, lai atrastu to, par kura kompetenci ir 100% pārliecība.

Topošo vecāku kursi
Viens no svarīgiem pieturpunktiem noteikti ir topošo vecāku kursi. Tos nepieciešams apmeklēt ar katru grūtniecību un vislabāk abiem vecākiem, ne tikai sievietei. Kursos sniegs daudz noderīgas informācijas, stāstīs un rādīs, mācīs pareizi aprūpēt bērniņu. Tas vecākiem dos lielāku pārliecību, ka brīdī, kad paņems rokā mazuli, viņi zinās, ko darīt. Protams, kursos arī runā par dzemdībām, to norisi, māca pareizu elpošanu un citas noderīgas lietas, kas mazinās satraukumu par gaidāmo notikumu.

Atbalsta personu loka izveide
Jaunajiem vecākiem jau savlaicīgi vajadzētu parūpēties, lai viņiem sasniedzami būtu vismaz daži cilvēki, uz kuriem viņi var vienmēr paļauties. Gan grūtniecības laikā, gan pēc tam, kad zīdainis jau ir mājās, var atgadīties dažādas situācija, vecāki var apjukt, justies nedroši, izmisuši, piedzīvot stresu un situācijas, kurās nezina, kā tikt galā. 

Lūgt palīdzību un atbalstu nav nekas apkaunojošs, tas ir nepieciešams, lai jaunie vecāki spētu adaptēties un nepiedzīvotu pēcdzemdību depresiju. Mamma, māsa, draudzene, dūla vai kāds cits tuvs un uzticams cilvēks, kurš spētu šādās situācijās sniegt atbalstu un palīdzību – tas būs jūsu drošības spilvens.

Bērnam nepieciešamo lietu iegāde
Protams, ka mazuļa ienākšana pasaulē prasa parūpēties par neskaitāmi daudziem praktiskiem sīkumiem. Tas nozīmē, ka būs jāapmeklē bērnu veikali, lai iegādātos visu nepieciešamo. Šobrīd bērnu veikali ar ļoti plašu preču piedāvājumu pieejami arī internetā, tādējādi atvieglojot iepirkšanos, kas grūtniecības laikā var arī nebūt nemaz tik viegla. 

Dzemdību somas saturs. Katra ārstniecības iestāde ir sagatavojusi sarakstu ar lietām, ko rekomendē māmiņām ņemt līdzi uz slimnīcu. Pēc šī saraksta tad arī jāiegādājas lietas, ko likt dzemdību somā. Somu vislabāk jau sakārtot laikus, lai ģimene būtu gatava doties uz slimnīcu arī tad, ja mazulis izlems ierasties pasaulē nedaudz ātrāk. 

Gultiņa un ratiņi mazulim. Lai mazulim ikdienā būtu ērti, viņam noteikti ir nepieciešama gultiņa un ratiņi. Bērnu veikali šajā ziņā piedāvā ļoti lielu izvēli – sākot no ekonomiskiem variantiem līdz pat īpašām dizaina precēm. Bet ne obligāti jāapmeklē bērnu veikali, lai sagādātu šīs lietas. Mazulis jutīsies labi arī tad, ja gultiņa un ratiņi būs pirkti lietoti vai nodoti mantojumā no radu vai draugu bērniem.

Autokrēsliņš. Tas noteikti ir jānopērk vēl pirms mazuļa piedzimšanas, jo no slimnīcas mājās jūs netiksiet, ja nebūs autokrēsliņa, kurā ielikt mazo. Kategoriski aizliegts pārvadāt bērnus automašīnā bez autosēdeklīša. Arī šajā ziņā bērnu veikali parūpējušies par lielu izvēli. Tomēr rekomendējam labāk pirkt jaunu krēsliņu, lai būtu pilnīga pārliecība par drošību.

• Drēbītes un aprūpes piederumi. Pats par sevi saprotams, ka mazulim vajadzēs gadalaikam atbilstošas drēbītes, virsdrēbes, dažādus aprūpes piederumus – knupīti, pudelīti, autiņbiksītes, salvetes un daudzus citus sīkumus, ko varēsiet atrast ikvienā bērnu veikalā. Ja runa ir par drēbītēm, arī te var izlīdzēties ar draugu un radu krājumiem, jo mazie aug ātri, tāpēc nepaspēj visu sagādāto nonēsāt.

Mājokļa pielāgošana mazuļa vajadzībām
Jāsagādā ne tikai mēbeles, mantas un drēbītes, bet arī jāpārliecinās, ka mājoklis ir drošs un piemērots bērnam. Tas nekas, ka viņš vēl nestaigās tik drīz, vienalga jāievēro visi drošības nosacījumi. Logi nedrīkst būt brīvi atverami, jāpārliecinās, ka rozetes un vadi ir nepieejami, jāparūpējas, lai nav asu stūru, kuriem uzskriet. Ja ir kāpnes, tad tās vajadzēs norobežot brīdī, kad mazais sāks rāpot. Protams, mājoklī nedrīkst smēķēt, tajā jābūt mazulim piemērotai gaisa temperatūrai, telpām jābūt labi vēdināmām.

Veselīgs dzīvesveids
Jau no pirmās dienas, kad uzzināt par mazuli, nepieciešams ievērot veselīgu dzīvesveidu. Loģiski, ka jāatsakās no cigaretēm, alkohola un jebkurām citām apreibinošām vielām. Jāseko līdzi veselīgam uzturam, jāievēro mērenas fiziskās aktivitātes. Tas ļaus grūtniecības laikā saglabāt optimālu svaru, kā arī pēc mazuļa dzimšanas turpināt sekot veselīga dzīvesveida vadlīnijām. Vecāku paradumi arī pozitīvi ietekmēs mazuļa veselību un paradumus, ko viņš pārņems no savas ģimenes. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)