Banner 980x90

Fonds "MVT" par mākslu sarunājas ar aktrisi Dārtu Daneviču

Fonds "Mākslai vajag telpu" (MVT) aicina dažādu profesiju pārstāvjus izteikt savu viedokli par mākslu un papildina video stāstu sēriju. Šoreiz saruna ar vienu no spilgtākajām jaunās paaudzes aktrisēm Dārtu Daneviču no Dailes teātra, kura skatītājiem pazīstama arī no TV seriāla "UgunsGrēks".

Dārta Daneviča atzīst, ka māksla viņai šķiet pašsaprotama dzīves sastāvdaļa jau no bērnības un interese par mākslu ir dabiska. Aktrise uzskata, ka līdzīgi kā mēs uzņemam pārtiku, lai uzturētu savu ķermeni, cilvēkam ir nepieciešama māksla, kas "pabaro" dvēseli un garu.

Aktrise dalās savos novērojumos pēc mūsdienu mākslas muzeju apmeklēšanas ārzemēs un uzsver, ka no citiem muzejiem tie atšķiras ar pilnīgi jaunu piedzīvojumu. Mūsdienu mākslas darbi ir drosmīgāki, mākslinieku atļaušanās ir lielāka, arī skatītājs jūtas brīvāk un līdz ar to mākslas darbs veiksmīgāk uzrunā gan prātu, gan sirdi. Šādā mākslas muzejā apvienojas vērtības, mūsdienu kultūra, atļaušanās, drosme un dažādas sabiedrības grupas.

Jautāta par Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja iespējamo izveidi RTU ēkā Kaļķu ielā 1, Dārta atzīst, ka šī vieta viņai šķiet veiksmīga, jo atrodas centrā, kur muzejs būtu viegli pieejams ikvienam interesentam, un vienlaikus uzsver, ka pats svarīgākais, lai šāds muzejs Rīgā būtu.

Aktrise Dārta Daneviča novēl, lai māksla mums kļūtu par nepieciešamību. Viņa saredz to kā vienotu procesu, ka savā dzīvē un profesionālajā izaugsmē mēs plešamies plašumā, lai aptvertu pēc iespējas vairāk, bet vertikālo kustību nodrošina tieši māksla, kurā varam iepazīt sevi un pasauli, dažādus laikus, domāšanas un izpratnes veidus.

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja organizācijas pārstāve Katrīna Leiškalne, fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)