Banner 980x90

"Food Union" pārtrauc siera ražošanu

Nespēdams konkurēt ar augstajām piena iepirkuma cenām eksporta tirgos, "Food Union" pārtraucis siera ražošanu, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Tagad "Food Union" grupā ietilpstošais Rīgas Piena kombināts (RPK) savu siera rūpnīcu atklāja 2006.gada vasarā, kad rūpnīcas celtniecībā tika investēti 5,5 miljoni latu, no kuriem 1,2 miljoni bija ES fondu finansējums. Šopavasar Food Union paziņoja, ka uzņēmuma stratēģiskā prioritāte ir saldējuma ražošana gan pašmāju, gan eksporta tirgum.

"Food Union" ģenerāldirektors un valdes priekšsēdētājs Sergejs Beshmeļņickis laikrakstam "Dienas Bizness" stāsta, ka siera ražošana Rīgas Piena kombinātā (RPK) pārtraukta augsto piena iepirkuma cenu dēļ, jo siera ražošana kļuvusi nerentabla. Uz nenoteiktu laiku siera ražošanu apturējis arī "Food Union" partneris a/s "Limbažu piens", kuram pieder preču zīme Limbažu piens un kuram pieder tiesības uz Limbažu piena produkcijas izplatīšanu Latvijā un ārvalstīs.

Beshmeļņickis laikrakstam atzīst, ka šobrīd piena iepirkuma cena ir vidēji par 30 Ls/t augstāka nekā analogā laikaposmā pērn un neviens nav varējis paredzēt šādu cenu kāpumu. Šā gada 1.ceturksnī uzņēmums par iepirkto pienu samaksājis 387 tūkstošus latu vairāk nekā pagājušā gada pirmajos trīs mēnešos. Vidēji par tonnu piena RPK maksā ap 225 latu, kas ir vairāk nekā vidēji valstī, jo RPK izejvielu piegādā galvenokārt piena ražošanas lielsaimniecības. Salīdzinājumam - aprīlī vidējā piena iepirkuma cena valstī bija 207,5 Ls/t.

"Mūsu siera jaudas ir ļoti mazas, lai konkurētu ar lielajiem pasaules ražotājiem. Mūsu jauda ir 6000 tonnas gadā, salīdzinājumam - skandināvu "Arla" no 70 000 tonnu siera gadā jaudu palielinās līdz 110 000 tonnu. Sakiet, kā mēs varam konkurēt? Siera tirgū šobrīd nevalda brendi, bet tirdzniecības tīkliem vajag pašu zemāko cenu. Kurš dod zemāko cenu, tas arī atrodas veikalu plauktos. Ir divas galvenās šķirnes - Krievijas un Holandes siers un tā ir galvenā konkurence," situāciju laikrakstam "Dienas Bizness" skaidrojis Beshmeļņickis.

Savukārt citi pienrūpnieki uzskata, ka radikālas izmaiņas tirgū līdera lēmums nenesīs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)