Banner 980x90

Gada vidējā inflācija turpina samazināties

Šī gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3 %, pilsētas informācijas portālu Pilseta24.lv informē  Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Ieva Šnīdere.

Precēm tas pieauga par 0,4 %, bet pakalpojumiem – par 0,2 %. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem, šī gada oktobrī cenas pret septembri bija nedaudz augstākas.

Lielākā ietekme uz cenu pieaugumu oktobrī sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam pārtikai (par 0,8 %) un apģērbiem un apaviem (par 3,4 %), kas kopā noteica patēriņa cenu līmeņa pieaugumu par 0,4 procentpunktiem. Jāatzīmē, ka arī pasaules pārtikas cenas oktobrī, salīdzinot ar septembri, palielinājās par 1,3 %, ko ietekmēja neliels cenu pieaugums visās galvenajās pārtikas produktu grupās.

Salīdzinoši neliela ietekme uz cenu līmeni oktobrī bija cenu kāpumam cietajam kurināmajam (palielinājums mēneša laikā par 4,9 %), kas noteica kopējā cenu līmeņa palielināšanos par 0,1 procentpunktu.

Tajā pašā laikā samazinoša ietekme uz patēriņa cenām oktobrī bija degvielai. Degvielai cenas samazinājās par 2,9 %, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,2 procentpunktiem. Jāatzīmē, ka arī pasaules naftas cenas septembra beigās un oktobrī samazinājās.
Pārējās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības oktobrī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

Šī gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas nav mainījušās. Tajā pašā laikā gada vidējā inflācija turpina samazināties un oktobrī bija 0,3 procenti.

Turpmāk patēriņa cenu izmaiņas lielā mērā būs atkarīgas no ekonomiskās situācijas uzlabošanās Latvijā un cenu tendencēm pasaulē. Lai arī pēdējos mēnešos patēriņa cenu dinamika ir mērena, pakāpeniski aug patērētāju inflācijas gaidas saistībā ar plānoto eiro ieviešanu, tomēr tās ietekme uz cenām nebūs lielāka par 0,2 - 0,3 procentiem. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā šogad gada vidējā inflācija būs 0,1 % pie nosacījuma, ka pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums.






Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)