Banner 980x90

Gaters: "Rīgas pilsētbūvnieks" veiksmīgi nodrošina ar dzīvokļiem

Desmit gadu laikā, kopš pastāv Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks", ir pierādījies, ka šāds modelis pašvaldības iedzīvotāju nodrošināšanā ar dzīvokļiem ir darboties spējīgs, un viennozīmīgi tas ir labs modelis, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja bijušais pašvaldību lietu ministrs un Rīgas pilsētas SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" vadītājs Ivars Gaters, kurš šā gada augustā kļuva par būvfirmas SIA "Latvijas Energoceltnieks" ("LEC") valdes priekšsēdētāju.

"Ja jautājums ir par to, vai Rīgas pašvaldībai nepieciešama tāda kapitālsabiedrība kā "Rīgas pilsētbūvnieks", tad jāatbild, ka nav jau cita mehānisma, kā pašvaldība varētu godprātīgi pildīt likumā doto uzdevumu sniegt palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļu jautājuma risināšanā. Diezin vai pašvaldības deputāti būs tie, kuriem būtu kompetence realizēt konkrētu projektu attīstību," skaidroja Gaters.

Viņš uzskata, ka tāpēc ir nepieciešams "Rīgas pilsētbūvnieks", kas rīko dzīvojamo māju būvniecības iepirkumus un pašvaldības vārdā startē kā projektu attīstītājs un pēc projekta pabeigšanas veic šo ēku apsaimniekošanu.

"Kad nonāksim situācijā, kad rinda pēc dzīvokļiem Rīgā vairs nepastāvēs, tad varbūt šo modeli var mainīt, taču, kamēr ir iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība dzīvokļu jautājuma risināšanā, likumā ir norma, ka pašvaldībai šī palīdzība ir jāsniedz, šāda pašvaldības kapitālsabiedrība ir nepieciešama," uzskata Gaters.

Viņš skaidroja, ka "Rīgas pilsētbūvniekā" paveikto vislabāk raksturo uzbūvētie dzīvokļi - četros gados, kamēr Gaters vadījis šo uzņēmumu, katru gadu tika uzbūvēts vidēji 1000 dzīvokļu.

Jautāts, vai pašvaldībai nebija izdevīgāk uzpirkt pirms krīzes līdz galam nerealizētos projektus un tādā veidā nodrošināt dzīvokļus iedzīvotājiem, Gaters sacīja, ka šie iesāktie un puspabeigtie projekti visi bija domāti iedzīvotāju slānim virs vidējā līmeņa, orientēti uz turīgu klientu.

"Pat tad, ja pašvaldībai būtu izdevies tos lēti nopirkt un pabeigt, būtu vairākas problēmas. Pirmkārt, šie dzīvokļi būtu ar pārāk lielu platību un tie būtu jāpārplāno, bet ne visos gadījumos tas būtu bijis iespējams. Turklāt pārbūve prasītu papildu izdevumus, daudzi dzīvokļi tāpat būtu pārāk lieli un tiem būtu augstas uzturēšanas izmaksas. Jaunu, nelielu un ekonomisku dzīvokļu būvniecība noteikti bija izdevīgāka," uzskata Gaters.

Gaters iepriekš no 2002.gada līdz 2004.gadam bijis reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Einara Repšes valdībā.

2005.gadā Gaters ievēlēts par Rīgas domes deputātu no partijas "Jaunais laiks" saraksta. 2008.gada oktobrī Gaters iecelts par Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" valdes priekšsēdētāju un strādājis šajā amatā līdz 2012.gada jūnijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)