Banner 980x90

Granulu apkures katli – priekšrocības un trūkumi

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Pieaugot eļļas un fosilā kurināmā cenām, daudzi māju īpašnieki sāk lūkoties pēc alternatīviem veidiem, kā ekonomiskāk apsildīt savus mājokļus. Viena no iespējām, kas kļūst arvien populārākā visā pasaulē, ir granulu apkures katli. Tas ir moderns risinājums, kuru ir vērts iepazīt. Vadošais būvniecības preču tirgotājs internetā Latvijā, Prof.lv ir apkopojis granulu apkures katlu galvenās priekšrocības un iespējamos trūkumus, ar kuriem jārēķinās. 

Priekšrocības
• Koksnes kurināmais ir ekonomiski izdevīgāks. Kokskaidu granulas ir biomasa, kas veidota no kokapstrādes pārpalikuma materiāliem, un tās cenas ziņā sacenšas ar dažādiem citiem, krietni populārākiem, kurināmā veidiem. Kokskaidu granulu cenas visbiežāk ir stabilas un nav atkarīgas no ārējiem faktoriem, kā tas ir, piemēram, fosilam kurināmajam.
• Kokskaidu granulas ir neliela izmēra. Turklāt granulu pievienošana apkures katlam, kā arī tā darbība parasti ir pilnībā automatizēta, un tas nozīmē, ka jūs varat droši doties savās ikdienas gaitās, nesatraucoties par to, ka māja jūsu prombūtnes laikā atdzisīs. Tāpat šie granulu katli ir ērti uzstādāmi, un sadegšanas rezultātā radušos pelnu daudzums ir minimāls.
• Kokskaidu granulas ir videi draudzīgs kurināmais. Šis ir ilgtspējīgs kurināmā veids, kā arī tā degšanas procesā nerodas tāds oglekļa dioksīda izmešu daudzums, kas būtu kaitīgs dabai.
• Granulu apkures katli ir energoefektīvi. Tiem nepieciešama minimāla cilvēka klātbūtne, kā arī lielākā daļa katlu ir aprīkota ar pašattīrīšanās sistēmu.
• Kokskaidu granulas ir atjaunojams enerģijas avots. Tā kā šo kurināmo ražo no kokapstrādes atlikumiem u.tml., eksperti norāda, ka šis mājokļa apsildīšanas veids noteikti ir uzskatāms par vērtīgu un dabai draudzīgāku nekā citi, jo resursi ir atjaunojami.
• Granulu apkures katli atbalsta vietējos uzņēmumus. Liela daļa kokskaidu granulu tiek ražotas tepat, Latvijā, un tas nozīmē, ka, izvēloties šo kurināmo, tu ne tikai sildi savu mājokli, bet arī "sildi mūsu valsts ekonomiku".
• Daudzpusība. Prof.lv pieejami dažādi granulu apkures katli, un ir tādi modeļi, kuros iespējams kurināt ne tikai granulas, bet arī malku, ogles, kviešu graudus un pat vīnogu vai olīvu kauliņus.

Trūkumi
• Granulu apkures katliem nepieciešama biežāka apkope. Par spīti tam, ka modernie katli izmanto pašattīrīšanās sistēmu, mēdz būt modeļi, kuriem nepieciešama siltummaiņa un citu detaļu tīrīšana. Kā jau minējām, arī pelnu nodalījums ir ik pa laikam jāiztīra, taču lielākoties tas jāveic tikai reizi mēnesī vai divos.
• Kokskaidu granulu iepakojumi aizņem vietu. Jā, tie nav no mazajiem, tādēļ, ja izvēlies šo kurināmā veidu, kurtuvē ieteicams ieplānot arī platību, kur granulas salikt. Tajā pašā laikā arī oglēm, malkai un cita veida kurināmajam ir nepieciešama atbilstoša vieta.
• Cena. Granulu apkures katlu cenas ir dažādas, un jāņem vērā, ka tie mēdz maksāt vairāk nekā, piemēram, tradicionālie gāzes vai malkas apkures katli. Tiesa, pie mums, Prof.lv, iespējams iegādāties apkures katlus ļoti plašā cenu un izmēru diapazonā, tādēļ ikviens var izvēlēties tieši to, kas atbilst viņa vajadzībām un iespējām. Tāpat ņem vērā, ka būs nepieciešams iegādāties arī kokskaidu granulas vai cita veida kurināmo, kas piemērots katlam. 

Tagad, kad esi iepazinies ar galvenajām granulu apkures katlu priekšrocībām un trūkumiem, tu viegli varēsi izlemt, vai šī ir piemērota izvēle tavas mājas apkurināšanai. Droši dodies uz Prof.lv un izpēti mūsu piedāvājumu, modeļus, veidus un cenas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)