Banner 980x90

Izglītības un kultūras nozares pilnveidošanai Rīgas pašvaldība nākamgad tērēs teju deviņus miljonus eiro

Rīga, 6.dec., LETA. Izglītības un kultūras nozares pilnveidošanai, tostarp vidusskolēnu brīvpusdienu nodrošināšanai, Rīgas pašvaldība nākamgad tērēs 8,52 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Lai uzlabotu Rīgas izglītības iestāžu darbinieku un audzēkņu ikdienu, nākamgad dome iecerējusi palielināt finansējumu vairākām skolu darbības nozarēm. Proti, no pašvaldības nākamā gada budžeta 1,35 miljonu eiro plānots atvēlēt, lai no 2018.gada 1.septembra nodrošinātu bezmaksas pusdienas 10.- 12.klašu skolēniem. Aplēses liecina, ka tas varētu skart aptuveni 14 000 skolēnu. Tāpat, skolu datortehnikas iegādei plānots atvēlēt 1,41 miljonu eiro.

Sabiedrības integrācijas programmā papildu 30 000 eiro tiks novirzīti arī latviešu valodas kursiem vidusskolu skolotājiem, lai pilnveidotu valodas zināšanas profesionālo pienākumu veikšanai. Plānots, ka šos kursus varēs apmeklēt ap 300 pedagogu.

No nākamā gada daļai pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem un auklītēm tiks nodrošināta arī veselības apdrošināšana. Domes aplēses liecina, ka apdrošināšana pienāksies aptuveni 4080 darbiniekiem, kuri pašvaldībā nepārtraukti nodarbināti vairāk nekā trīs gadus un strādā pilnu darba laiku vai vismaz pusi no amata slodzes. Šī mērķa īstenošanai būs nepieciešami 864 236 eiro.

Tāpat plānots, ka tiks palielinātas algas izglītības iestāžu atbalsta personālam, piemēram, auklītēm, lietvežiem, pavāriem un citiem darbiniekiem. Kopumā algu palielinājuma nodrošināšanai plānots piešķirt vairāk nekā trīs miljonus eiro.

Savukārt privāto bērnudārzu uzturēšanai papildus tiks piešķirts viens miljons eiro.

Domē apstiprina, ka no nākamā gada, līdz Rīgas pašvaldība palielinās finansējumu arī kultūras pieminekļu saglabāšanas programmai, kam kopumā tiks atvēlēti 900 000 eiro.

Ja līdz šim līdzfinansējumu saņēma ēkas, kas atrodas Vecrīgā un Rīgas vēsturiskajā centrā, tad tagad - pēc grozījumiem saistošajos noteikumos paplašināsies pretendentu loks un līdzfinansējumam varēs pieteikties ēkas, kuras atrodas apbūves aizsardzības teritorijās Āgenskalnā, Bolderājā, Čiekurkalnā, Dzegužkalnā, Jaunmīlgrāvī, Maskavas forštatē, Pleskodālē, Sarkandaugavā, Teikā, Torņkalnā, Vecāķos, Vecdaugavā, Vecmīlgrāvī.

Savukārt XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku procesa nodrošināšanai atvēlēti tiks 860 683 eiro.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja akceptējusi Rīgas pašvaldības 2018.gada budžeta projektu, kas plānots ar 48,28 miljonu eiro deficītu.

Plānots, ka Rīgas pašvaldības 2018.gada budžeta kopējie ieņēmumi būs 906,62 miljoni eiro, no kuriem liekāko daļu - 702,66 miljonus eiro veido nodokļu ieņēmumi, 145,10 miljonu apmērā - valsts budžeta transferti, 28,17 miljonu apmērā - budžeta iestāžu ieņēmumi un 23,53 miljonu apmērā - nenodokļu ieņēmumi, kas ir, piemēram, nomas maksa, pašvaldības nodevas un citi ieņēmumi.

Savukārt budžeta izdevumi nākamgad plānoti 954,90 miljonu eiro apmērā no kuriem 784,69 miljoni tiks atvēlēti uzturēšanas izdevumu segšanai, piemēram, darbinieku algu izmaksai un sociālajiem pabalstiem, bet 170 miljoni eiro tiks atvēlēti kapitālo izdevumu segšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)