Banner 980x90

Jāņa Akuratera muzejā būs skatāma izstāde "Maira Veisbārde. Ziedu simfonija. Andris Bērziņš. Medaļas"

Jāņa Akuratera muzejā, Ojāra Vācieša ielā 6a no 11.septembra līdz 25.oktobrim būs skatāma izstāde "Maira Veisbārde. Ziedu simfonija. Andris Bērziņš. Medaļas".
Dzejnieks Frīdrihs Šillers ir teicis: "Daudz ir pasaulē ziedu. Un tikai māksla spēj tos kopā siet." Viena no gleznotājas Mairas Veisbārdes iemīļotajām tēmām ir ziedi. Māksliniece apgalvo, ka katram ziedam ir sava dvēsele - vai tā būtu vienkārša pļavas puķe vai cēls dārza zieds. Izstādē redzēsim gan spoži krāšņās magones un saulespuķes, gan izsmalcinātās ziedu karalienes lilijas, gan lauku puķes, kas gleznotājai ir sevišķi tuvas ar savu trauslumu, formu un krāsu dažādību. Ceriņu maigums, Vecpiebalgas ūdensrožu noslēpumainība, rožu aristokrātiskums, zemeņu un ķiršu sulīgums klusajās dabās ir mākslinieces veltījums izcilajam latviešu dzejniekam Jānim Akurateram.

Maira Veisbārde ir mācījusies J.Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu profesora Eduarda Kalniņa vadībā. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1986.gada, aktīvi darbojas Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas nodaļā.

Tēlnieka Andra Bērziņa daiļradē vienu no galvenajām vietām ieņem medaļas. Viņš ir Starptautiskās medaļu federācijas FIDEM biedrs, piedalījies Starptautiskās medaļu izstādēs Kolorādospringsā (ASV) un Tamperē (Somija) u.c. "Es vienmēr esmu apbrīnojis ēģiptiešu mazās kaķīšu skulptūras. Domājot par mazo kaķīti šķiet, ka viņš ir tikpat varens, cik varena ir sfinksa vai piramīda. Varat kaķīti projicēt attēlā tikpat lielu kā piramīda un nolikt abus attēlus blakus. Cilvēks noticēs, ka piramīda un kaķis ir vienādi lieli," savu darbu katalogā raksta Andris Bērziņš.

Medaļas mākslinieks velta sev garīgi tuviem cilvēkiem - mūziķiem, rakstniekiem, māksliniekiem, otra būtiska tēma - vēstures notikumi. Medaļas īstenotas bronzas lējumā, to virsmas apdare ir izteikti plastiska ar bagātīgu faktūru. Izstādē redzamās medaļas veltītas Aspazijai, Ibsenam, Andersenam, Dantem, Hamsunam, Mocartam, Grīgam, Berliozam, Dārziņam, Bēthovenam u.c.

Izstādes atklāšana notiks 11.septembrī plkst.13.00 svētku "Magnētiskais Māras ezers" ietvaros Jāņa Akuratera muzeja Gaišajā salonā. Atklāšanā piedalīsies abi mākslinieki un dzejniece Rūta Mežavilka.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)