Banner 980x90

Jānim Stradiņam veltītās fotoizstādes atklāšana Arhitektu namā

30.janvārī plkst.17.00 Arhitektu namā (Torņa ielā 11) tiks atklāta Latvijas Organiskās sintēzes institūta un Latvijas Universitātes sadarbībā ar Latvijas Inovatoru apvienību rīkotā akadēmiķa Jāņa Stradiņa jubilejai veltītā fotoizstāde (autori - Gunārs Janaitis, Gatis Vanags, Andra Mangale, Toms Grīnbergs), pilsētas informācijas portālam Riga24.lv  stāsta Andra Mangale.

Plašajā ekspozīcijā ir iekļautas fotogrāfijas, kas ataino Jāņa Stradiņa izglītības ceļu, darbību Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, Latvijas Zinātņu akadēmijā, Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijā, kā arī aktīvu līdzdalību mūsu valstij vitāli izšķirīgos notikumos.

Nozīmīga vieta ir atvēlēta jubilejas konferences "Zinātnes un kultūras mijiedarbība Latvijā un pasaulē", kas notika 2013. gada 10.decembrī, atspoguļojumam.

Izstādes atklāšanā augstskolu rektorus, zinātniski pētniecisko institūciju vadītājus, uzņēmējus, ekonomikas un finanšu ekspertus uzrunās Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra, īpaši akcentējot zinātnes jomas svarīgākās problēmas un to iespējamos risinājumus.

Tikšanas temata kontekstā Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete norāda: "Vēlos atgādināt, ka mūsu pētniecība balstās uz stabilām tradīcijām un pēctecību, iekļaujas starptautiskajā apritē un ir gatava atsaukties uz pasaules izaicinājumiem un Latvijas aktualitātēm. Bet zinātnei un zinātniekiem nepieciešams stabils valsts atbalsts. Tas nav pašmērķis - valstij nav iespējams veikt ekonomikas izrāvienu bez atbilstošām investīcijām, tāpēc jāiet uz jau iepriekš nosprausto mērķi - līdz 2018.gadam zinātniskās darbības - zinātnes, pētniecības un inovāciju - finansējumam jāsasniedz trīs procenti no iekšzemes kopprodukta.

Eiropas pētniecības telpā ir dinamisku pārmaiņu laiks, starptautiskā mobilitāte un konkurētspējas pieaugums rada apstākļus, kuros kavēšanās ar pētniecības un inovāciju atbalstu var nodarīt neatgriezeniskas sekas Latvijas intelektuālajai kapacitātei, tādēļ rīcība zinātnes investīciju veidošanā uzsākama nekavējoties. Pētījumi liecina, ka inovācijas, individuālo ideju un zinātnisko atklājumu konvertēšana lietišķā uzņēmējdarbībā ir galvenais trūkstošais elements, kas prasa valsts atbalstu. Humanitārās un sociālās zinātnes savukārt palīdzēs uzturēt Latvijas un latviešu identitāti globalizētajā pasaulē."

Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, komentējot Latvijas zinātnes jomas akūtākās problēmas, uzsver: "Galvenā problēma, kas neļauj zinātnei pilnvērtīgi atbalstīt ekonomiku, ir tas, ka Latvijā nav izveidota un netiek arī reāli plānota izveidot tuvākajos gados inovācijai nepieciešamo infrastruktūru - atvērtas pieejas testēšanas laboratorijas, eksperimentālās darbnīcas, pilotražotnes utt., kurās zinātnieki kopā ar uzņēmējiem varētu iemiesot zinātniskās idejas produktu un tehnoloģiju paraugos tālākai ieviešanai ražošanā.

Ir nepieciešamas nopietnas, mērķtiecīgas un fokusētas (atbilstoši Viedai specializācijas stratēgijai) investīcijas šajā jomā arī no valsts budžeta, izmantojot šim nolūkam BIRTI biedrības izstrādātos priekšlikumus (BIRTI projekts). Vienlaicīgi nedrīkst vieglprātīgi likvidēt zinātniskās instistūcijas, kuras ir vitāli svarīgas valsts nacionālās identitātes nodrošināšanai vai kompetences saglabāšanai Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgās nozarēs."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)