Banner 980x90

Jūrmalnieku un rīdzinieku kopdarbs "Leļļinieks no Lodzas"

Horna biedrības un Rīgas kamerteātra kopprojekts -  Žila Segala izrāde "Leļļinieks no Lodzas" - Gilles Segal "Le Marionnettiste de Lodz", no franču valodas tulkojusi Rūta Liepiņa - sadarbībā ar Brīvo aktieru sabiedrību Rīgā un Jūrmalas Kultūras centru būs skatāma gan Rīgā, gan Jūrmalā, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē Rīgas kamerteātra aktieris un projekta vadītājs Pēteris Vilkaste.

Traģikomisks stāsts par leļļu aktiera Samuēla Finkelbauma dzīvi un sapņiem. 1950. gads, Berlīne.

20.novembrī, 21.novembrī plkst.19.00 "Brīvo aktieru sabiedrība", A.Čaka ielā 67, Rīgā, 22.novembrī plkst.19.00 Kauguru kultūras namā, Raiņa ielā 110, Jūrmalā.

Biļešu iegāde: www.bilesuserviss.lv un Biļešu servisa kasēs vai izrāžu norises vietās. Ieejas maksa: Brīvo aktieru sabiedrībā  4 - 6 Ls , kolektīvajiem apmeklējumiem -  3  Ls; Kauguru kultūras namā - 3 -  4 Ls.

Režisors Valdis Pavlovskis. Scenogrāfs Jānis Jansons. Leļļu meistare - Natālija Davidoviča. Tērpu māksliniece - Ieva Stūre. Lomās: Samuēls Finkelbaums - Pēteris Vilkaste, Komandante - Alda Krastiņa vai Ingrīda Andriņa, Popovs, Spensers, Veisfelds, Ārsts un Veismans - Miķelis Žideļūns, Švarckopfs - Ivars Brakovskis.

Izrādē skan klezmeru mūzikas ieraksti, grupu "The Klezmatics" (ASV) un "Forshpil" (Latvija) izpildījumā. Izrāde latviešu valodā. Līdz 14 gadu vecumam skatīties neiesakām.

Rumānijā dzimušā, bet Parīzē dzīvojošā ebreju izcelsmes dramaturga Žila Segala (1932) luga "Leļļinieks no Lodzas" ir traģikomisks stāsts par ebreju  leļļu aktieri Samuēlu Finkelbaumu, kurš piedzīvojis II Pasaules kara šausmas un holokaustu - neskaitāmu savu tautas brāļu un māsu, arī sievas bojāeju, neticamā kārtā izdzīvojis, vēl piecus gadus pēc kara beigām mitinās ieslēdzies kādā pieticīgā Berlīnes īres nama bēniņu istabā, pilnībā noslēdzies no ārpasaules.

Dzīvodams savu iedomu pasaulē starp pašdarinātiem leļļu teātra personāžiem, viņš inscenē kopdzīvi ar viņa acu priekšā bojā gājušo, gaidībās esošo sievu Raheli, izspēlējot gan koncentrācijas nometnē pārdzīvoto, gan nākotnes rožainās ainas - izfantazēto pirmizrādi, kam viņi abi gatavojas un kam jāatnes viņam pasaules slavu... Tikai durvis uz ārpasauli viņš nevar atvērt un nevar noticēt ne īres mājas komandantei, kura piegādā viņam pa durvju spraugu ēdienu, ne viņas pašaizliedzīgi uzaicinātajiem lieciniekiem, ka karš tiešām beidzies...

Ideja iestudēt šo izrādi radās jau 90.gados, mums - nelielai Latvijas leļļu teātra aktieru trupai atrodoties privātā koncertbraucienā Vācijā un noskatoties šīs lugas iestudējumu Nirnbergas ceļojošā teātra lieliskā izpildījumā. Iestudēt dramatiskā teātra uzvedumu ar leļļu teātra elementiem, skarot gan ebreju tautas neizdzēšamo sāpi un dzīves filozofiju, gan jebkura cilvēka esības un ticības pamatjautājumus, komisku un traģisku vienlaikus.

Luga slēpj sevī arī daudz plašākus vispārinājumus - par citādības izraisītajām bailēm sevī un citos, par prātam neaptveramu fobiju, ko aiz smacējošas nedrošības un egoistiska pašsaglabāšanās instinkta dažkārt spējam audzēt paši sevī un radām citos un ko nevaram (varbūt nemaz negribam?) ne nojaukt, ne tai pārkāpt. Kad paši izvēlamies sev sprostus brīvības vietā, bet dzīve paiet... Arī par mākslinieka - talanta būtību un bieži vien salauzīto likteni. Par nespēju dzīvot bez skatuves jebkuros apstākļos, lai kādos bezdibeņos dzīve būtu metusi... Un par spēju galu galā pacelties tam visam pāri.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)