Banner 980x90

Kā izvēlēties kompresoru lietošanai mājās?

Gaisa kompresors ir jaudīgs rīks, ko izmanto industriāliem mērķiem, garāžās, auto un ēku krāsošanai, kā arī dažādu mājas darbu veikšanai. Šo ierīci izmanto dažādās jomās, tādēļ arī to daudzveidība ir ļoti plaša, ko iespējams redzēt arī interneta veikalā Inserv.lv. Par to, kā izvēlēties tieši Tavām vajadzībām piemērotāko kompresoru, lasi turpinājumā. 

Pamata darbības princips
Gaisa kompresora galvenās sastāvdaļas ir motors un gaisa tvertne. Protams, jo lielāks ir tvertnes tilpums, jo vairāk saspiesta gaisa ir Tavā rīcībā. Līdzīgi kā daudziem citiem motoriem arī šim nereti ir nepieciešama eļļa, lai tas atbilstoši darbotos, taču mēdz būt sastopami arī bezeļļas kompresori. 

Ierīces dzinējam ir cilindrs, kas saspiež gaisu, novadot to tvertnē. Šī procesa rezultātā arī rodas troksnis, ar kuru pazīstami kompresori. Vecākie modeļi mēdz būt ļoti skaļi, un, lai arī modernie kompresori ir nedaudz klusāki, daudzi joprojām uzskata, ka šo ierīču īstā vieta ir darbnīcā, nevis piemājas garāžā. 

Pēc tam, kad tvertne piepildījusies ar gaisu, kompresors beidz pievadīt tai gaisu, bet, kad saspiestais gaiss tiek izmantots, sensors identificē spiediena samazināšanos, iedarbina dzinēju no jauna un atkal piepilda tvertni ar saspiestu gaisu. 

Svarīgākais, kas jāzina, pērkot kompresoru
• Bezeļļas modeļi. Joprojām ir iespējams iegādāties kompresorus, kuru lietošanai ir nepieciešama eļļa, taču modernākie modeļi ir bez eļļas, kas ievērojami atvieglo kompresoru lietošanu.
• Klusās tehnoloģijas kompresors. Agrāk gaisa kompresori bija tik skaļi, ka to lietošanai bija nepieciešams izmantot ausu aizsargus. Pamatīgu troksni radīja gan lielie, gan mazie kompresori. Par laimi, mūsdienās ir nopērkami kompresori ar kluso tehnoloģiju, kas ļauj ierīci izmantot bez ausu aizsargiem.
• Tvertnes tilpums. Šis ir svarīgs parametrs, kas tiek mērīts litros. Tilpums tiešā veidā ietekmē ne tikai gaisa plūsmu, bet arī kompresora izmēru. Pērkot gaisa kompresoru mājas lietošanai, pietikt var ar 24 vai arī 50 litru modeli, taču tas jāizlemj, vadoties pēc tā, ko plāno darīt. Apjomīgāki kompresori būs piemēroti intensīvai lietošanai un nopietnākiem uzdevumiem. Taču arī jāatceras, ka tie būs smagāki un aizņems vairāk vietas.
• Gumijas uzgaļi kājiņām. Pārliecinies, ka iegādājies kompresoru, kura kājiņām ir gumijas uzgaļi. Tie nepieciešami divu iemeslu dēļ – lai samazinātu vibrācijas ierīces darbības laikā, kā arī novērstu risku saskrāpēt grīdu, kad kompresors tiek pārvietots. Ērtākai lietošanai labāk izvēlēties modeli, kuram ir riteņi.
• Apgriezieni minūtē. Šis parametrs norāda, cik ātri kompresors griežas, kas tiešā veidā ietekmē ne tikai radītā trokšņa līmeni, bet arī ātrumu, kādā gaiss tiek iespiests tvertnē.
• Jauda. Parasti tiek norādīta vatos (W) vai zirgspēkos (HP). Vati lielākoties attiecas uz elektrības patēriņu. Jo lielāks to apjoms, jo vairāk elektroenerģijas kompresors patērēs, taču tas arī būs jaudīgāks. Parasti aptuveni 1100 W atbilst 1,5 HP, un ar šo apjomu lielākoties pietiek ierīces lietošanai mājas apstākļos. 
• Gaisa caurplūde. Šis parametrs parāda to, cik daudz gaisa kompresors izvada. Ņem vērā, ka caurplūde nenosaka, cik daudz gaisa kompresors var saspiest. Pamata darbiem pietiek ar 180 līdz 200 litriem/minūtē, taču Inserv.lv iespējams iegādāties arī kompresorus, kuru gaisa caurplūde ir pat 600 litri/minūtē. 
• Darba spiediens. Šis parametrs norāda to, kāds ir maksimālais spiediens, kuru tvertne spēj izturēt, un to mēra bāros (bar). Lai kompresora lietošana būtu droša, pārliecinies, ka tam ir īpaši ventiļi un mehānismi, kas rūpējas par to, lai maksimālais pieļaujamais spiediens netiktu pārsniegts un nenotiktu kļūmes. Lielākoties ikdienas lietošanai pietiek ar 8 bar kompresoru.

Negaidi ilgāk, ienāc Inserv.lv un izvēlies kvalitatīvu kompresoru par labu cenu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)