Banner 980x90

Kā pareizi sagatavoties pārgājienam?

Iesākoties gada siltajai sezonai, arvien aktuālāki kļūst dažādi tuvāki un tālāki pārgājieni.  Tie ļauj pavadīt vairāk laika svaigā gaisā un nodrošina neaizmirstamas  emocijas. Taču, lai pasākums izdotos lielisks, svarīgi tam pienācīgi sagatavoties. Turpinājumā daži padomi, kas palīdzēs pareizi sagatavoties pārgājienam. 

Ekipējums
Vispirms jau jāizvērtē, cik garš būs pārgājiens un kādas lietas nepieciešams ņemt līdzi.  Ņemot vērā, ka pārgājienos lielākā daļa bagāžas tiek nesta uz muguras, nepieciešama arī šim nolūkam piemērota mugursoma. 

Nopērkamas speciālas mugursomas pārgājieniem. Tās atšķiras pēc tilpuma, kabatu un nodalījumu skaita, dažādiem papildu elementiem. Vērts izvēlēties somu, kura aprīkota ar jostu uz gurniem, jo tā tiek mazināta slodze pleciem. 

Maršruta plānošana
Pirms došanās ceļā ne tikai jāizveido maršruta plāns, bet arī jāizvērtē savas reālās iespējas šādu attālumu veikt. Svarīgi ņemt vērā arī laika apstākļus, jo tie var visai būtiski ietekmēt pārgājiena norisi. 

Svarīgās lietas, kas jāņem līdzi
Tas, ko ņemt līdzi, lielā mērā atkarīgs no plānotā maršruta, pārgājiena garuma, laika apstākļiem un citām niansēm, taču ir dažas lietas, kam somā jābūt vienmēr. Pie tādām var pieskaitīt pirmās palīdzības aptieciņu, sērkociņus, nazi. Jāpadomā arī par pārtiku, dzeramo un traukiem. 
Pārgājienā noderēt var arī pieres lukturītis, saspraužamās adatas, kompass, navigācijas ierīce. Un – ceļā jādodas ar uzlādētu mobilo telefonu. 

Pārgājienam piemērots apģērbs un apavi
Lai pārgājiens neradītu diskomfortu, būtiska loma ir atbilstošiem apaviem. Tiem nav jābūt pilnīgi jauniem, neievalkātiem. Svarīgi izvēlēties arī atbilstošas zeķes. Laba izvēle ir īpašās pārgājienu zeķes, kas nerada noberzumus un neļauj kājām sasvīst. Pārgājienā līdzi būtu jāņem vairāki zeķu pāri. 

Runājot par apģērbu – ieteicams ģērbties kārtās, piemēram, apakšveļa, bikses, krekls, jaka, virsdrēbes. Šajā gadījumā noderīga termoveļa – tai jābūt pieguļošai, bet ne apspīlētai. Virsdrēbes – jaku un bikses – var izvēlēties tādas, kas īpaši paredzētas pārgājieniem. Nozīme jāpievērš ne tikai apģērba izskatam un ērtumam, bet arī to praktiskumam – aizdarei, garumam, kabatām, jakas kapucei un citām niansēm, kas ceļā var izrādīties ļoti būtiskas.

Telts
Ja paredzēts vairāku dienu pārgājiens, jāpadomā arī par nakšņošanu. Viena no iespējām, protams, ir nakšņošana teltīs. Teltis mēdz būt dažādas – atšķiras gan to dizains, gan izmērs un materiāli. Izvēloties telti, vajadzētu izvērtēt, cik bieži tā tiks izmantota. Ja to paredzēts lietot bieži, prātīgāk ieguldīt labākā telti, kas kalpos ilgāk. 

Nav būtiski – pārgājienā ņem jau izmantotu telti vai iegādājies jaunu, pirms došanās ceļā ieteicams to uzcelt un pārliecināties, vai tai nav kādi bojājumi, vai ir visas nepieciešamās detaļas, cik ātri notiek telts salikšana. Papildus teltij jāizvēlas arī laika apstākļiem piemērots guļammaiss. 

Kur iegādāties visu pārgājienam nepieciešamo?
Lai pārgājiens sagādātu tikai pozitīvas emocijas, tam pienācīgi jāsagatavojas. Nepieciešamo inventāru iespējams iegādāties gan specializētos veikalos, gan internetā. Turklāt tiešsaistē ar visu plašo piedāvājumu iespējams iepazīties ātri un vienkārši – pat neizejot no mājām. Tā ir arī iespēja salīdzināt vairākus variantus un izvēlēties izdevīgāko. 

Būtiski, ka, iepērkoties internetā, spēkā ir distances līgums, kas nosaka – pircējam ir tiesības 14 dienu laikā atdot iegādāto preci atpakaļ pārdevējam, ja tā kāda iemesla dēļ tomēr neatbilst pircēja prasībām. Šis ir vēl viens iemesls pārgājienam gatavoties savlaicīgi, lai ceļā varētu doties bez lieka satraukuma. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)