Banner 980x90

Kā pareizi uzglabāt riepas starp sezonām

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Pavisam drīz autovadītāji mainīs riepas savām automašīnām – no vasaras uz ziemas riepām. Gadalaiku ritējums pagaidām vēl nav atcelts, ziema solās būt klāt pēc dažiem mēnešiem. Kāda tā būs, tas jau ir cits jautājums. Tomēr likums vienalga nosaka, ka no 1. decembra līdz 1. martam visām automašīnām jābūt aprīkotām ar ziemas riepām. 

Tas nozīmē, ka vasaras riepas tiks nomontētas. Tāpēc ir īstais brīdis atgādināt par to, kā pareizi uzglabāt riepas un kāpēc vispār tam jāpievērš uzmanība.

Riepu kalpošanas mūžs atkarīgs arī no to uzglabāšanas
To, cik ilgi riepas kalpos, ietekmē dažādi faktori. Uzglabāšanas apstākļi ir viens no būtiskiem faktoriem. Ja uzglabāšanas laikā ir negatīva iedarība uz riepām, tad nākamajā sezonā var būt gaidāmi nepatīkami pārsteigumi, jo būs samazinājusies riepu veiktspēja un drošības līmenis. Ja ir pirktas dārgas un jaunas riepas, tad būtu muļķīgi tās sabojāt, nepareizi uzglabājot. 

Kā tad ieteicams uzglabāt riepas? Uzziniet par apstākļiem, kas jānodrošina riepām, lai tās arī nākamajā sezonā būt tikpat kvalitatīvas un droši izmantojamas.

Vienmērīgs mikroklimats  sauss, tumšs un vēss
Saules ietekme un telpas mikroklimats ir būtiski faktori, kas ietekmē to, cik kvalitatīvas būs riepas pēc vairāku mēnešu dīkstāves. Riepu glabāšanai jāizvēlas tumša, vēsa un sausa telpa. Tas garantēs, ka riepas un to gumija saglabās savas labās īpašības. Piemēram, ja uz riepām ilgstoši iedarbojas saules gaisma, ja telpa ir pārāk karsta, tad gumijas kvalitāte pazeminās, tā var saplaisāt, izžūt, samazinot veiktspēju un saīsinot riepas kalpošanas mūžu. Piemērota vieta, kur mājās glabāt riepas, ir sauss un tumšs pagrabs. 

Kā likt  horizontāli vai vertikāli?
Publicitātes fotoPublicitātes foto


Ja piemērota vieta riepu uzglabāšanai ir atrasta, tad nākamais jautājums ir par to, kā labāk riepas nolikt – horizontāli vai vertikāli? Riepas, kuras tiek glabātas kopā ar visiem diskiem, noteikti jānovieto tikai horizontāli. Bet riepas bez diskiem var glabāt gan horizontāli, gan vertikāli, tam nebūs tik lielas nozīmes. 

Tomēr ieteicams par riepām neaizmirst uz visiem šiem daudzajiem mēnešiem. Būsiet riepu labā izdarījuši labu darbu, ja apmēram reizi mēnesī pagrozīsiet tās, nomainot pozīciju un tos punktus, kur riepas saņem lielāku spiedienu. Tas mazinās riepas svara ilgstošu iedarību uz vienu protektora vietu.

Ko darīt, ja nav piemērotas vietas, kur glabāt?
Pavisam reāla var būt situācija, ka nedzīvojat savā mājā ar pagrabu, kā arī dzīvoklim nav atsevišķa pagraba. Ko tad darīt? Riepas sakraut istabā vai uz balkona? Diez vai tā ir laba doma, jo tur nevarēsiet nodrošināt vēlamos apstākļus. 

Ērtākais risinājums šādā gadījumā ir riepu servisu pakalpojumi – riepu uzglabāšana. Tas ļauj par demokrātisku samaksu atstāt nomontētās riepas servisā līdz nākamajai sezonai, kad tās turpat arī varēs nomainīt. 

Tas ir izdevīgi gan klientam, gan servisam. Servisam ir garantija, ka tiks izmantots arī montāžas pakalpojumu, bet klientam – nebūs jāvadā un jācilā riepas, domājot, kur gan tās uz vairākiem mēnešiem nolikt. 

Uzglabāšana riepu servisā arī ir laba izvēle tāpēc, ka ir garantija, ka tur būs vēlamie uzglabāšanas apstākļi, tāpēc riepas tiks saņemtas atpakaļ vislabākajā stāvoklī.

Ko darīt ar vecajām riepām?
Ko darīt, ja riepas, ko tagad nomontēsiet, lai uzliktu ziemas riepas, ir tādā stāvoklī, ka nākamajā sezonā vairs nebūs izmantojamas? 

• Riepas par atsevišķu samaksu var atstāt servisā, kur tālāk jau tās nodos pārstrādei. 
• Bet var arī pašu spēkiem nogādāt kādā laukumā, kur tiek pieņemti atkritumi pārstrādei. Tādi parasti atrodas katrā pilsētā. 
• Bet, ja ir radošs noskaņojums, var no vecajām riepām izgatavot kādu oriģinālu interjera priekšmetu vai dārza objektu. Lieliskas idejas var atrast internetā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)