Kā svētku laikā pasargāt aknas no pārslodzes?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Ziemassvētki un Jaunais gads ir laiks, kad sevi un tuviniekus lutinām ne tikai ar dāvanām, bet arī bagātīgi klātu svētku galdu. Turklāt pie kārtīgas maltītes dažkārt neiztiekam arī bez kāda stiprāka dzēriena. Taču cik pateicīgs par šo mielastu ir Tavs organisms? Kā izvēlēties ēdienus un porcijas, lai nebojātu aknas, un kā var tikt veikta dabīga aknu attīrīšana?

Ēd ar mēru
Pirmais un svarīgākais nosacījums, ko vajadzētu ievērot, lai gan svētku laikā, gan ikdienā nenodarītu pāri organismam, ir ēst ar mēru. Labi zināms, ka svētku galdi ir bagātīgi klāti ar dažādiem ēdieniem un roka sniedzas nogaršot visu, taču šāda pieeja, visticamāk, beigsies ar vēdera sāpēm vai sliktu dūšu. Pārēšanās ir īpaši bīstama cilvēkiem ar hroniskām gremošanas sistēmas slimībām, jo šādā gadījumā slimība var saasināties.

Ēd olbaltumvielām bagātus produktus
Lai roka nesniegtos pēc nākamās porcijas jau tūlīt pēc iepriekšējā ēdiena notiesāšanas, ēd olbaltumvielām bagātus produktus. Tas palīdzēs izjust sāta sajūtu un atturēs no vēlmes nogaršot visu, kas atrodas uz svētku galda. Izvēlies produktus, kas labvēlīgi ietekmē aknu darbību:
• augļi – ar tiem iespējams stimulēt aknu darbību, attīrīt tās un nepieļaut kaitīgo vielu iedarbību. Ieteicami tādi augļi kā āboli, avokado un citrusaugļi, piemēram, laims vai citrons;
• dārzeņi – ar augļiem iespējams attīrīt un uzlabot aknu darbību. Ļoti veselīgi aknām ir tomāti, gurķi, burkāni un citi dārzeņi. Ieteicams tos lietot svaigā veidā, jo tad tie nezaudē savas vērtīgās īpašības;
• graudaugi – ļoti veselīgi ir brūnie rīsi – tie labvēlīgi ietekmē aknu darbību;
• rieksti – lai gan tiek uzskatīts, ka rieksti ir ļoti "smaga" barība, ir ieteicams ēst valriekstus, jo tie palīdz izvadīt toksīnus, turklāt valriekstos ir vielas, kas nepieciešamas normālai aknu darbībai;
• gaļa, zivis – vislabāk izvēlēties liesu tītara un teļa gaļu, kā arī zivis, kurās ir mazs dzīvsudraba līmenis, piemēram, karpa, forele, menca.

Izvairies no apetīti veicinošiem produktiem
Sāls un dažādas mērces, piemēram, majonēze un kečups, ir izplatīti apetītes veicinātāji, tāpēc ieteicams pie svētku galda no tiem izvairīties. Vislielākais apetīti veicinošais produkts ir alkohols – tas ne tikai veicina apetīti, bet arī nodara kaitējumu Tavam organismam un it īpaši – aknām. Bet, lai organismam būtu vieglāk pārstrādāt uzņemto pārtiku, ieteicams dzert ūdeni gan pirms maltītes, gan maltītes laikā, kā arī pēc tās. 


Kāpēc ir tik svarīgi saudzēt aknas?
Aknas ir lielākais gremošanas orgāns, kurā notiek dažādi dzīvībai nozīmīgi bioķīmiskie procesi, tāpēc aknu attīrīšana ir ļoti svarīga. Šis orgāns tiek dēvēts par filtru, jo tas "filtrē" visu, ko mēs apēdam, izdzeram un ieelpojam, kā arī absorbē kaitīgās vielas un vēlāk tās izvada no ķermeņa. Lūk, galvenās aknu funkcijas:
• pārstrādāšanas funkcija – aknas pārstrādā uzņemto barību un sintezē vielas, kas nepieciešamas organismam;
• neitralizēšanas funkcija – aknas atbrīvojas no vielām, kas organismam nav nepieciešamas vai ir kaitīgas;
• aizsargfunkcija – aknas iznīcina ķermenim kaitīgās vielas.

Taču ne vienmēr esam gatavi atteikties no iecienītajiem ēdieniem, kas, iespējams, var nodarīt kaitējumu šim svarīgajam orgānam, tāpēc aknu attīrīšana jāveic, izmantojot piemērotu uztura bagātinātāju.

Rūpējies par aknu veselību ar "Lagosa"
"Lagosa" ir uztura bagātinātājs, kas satur mārdadža augļu sauso ekstraktu, un tas:
• palīdz nodrošināt aknu aizsardzību, veicinot aknu šūnu atjaunošanos;
• veicina aknu detoksikācijas spējas;
• veicina gremošanu un ķermeņa attīrīšanu.

"Lagosa" uztura bagātinātājs pieejams lielākajos aptieku tīklos visā Latvijā. Neaizmirsti par aknu veselību arī svētkos, izvēloties "Lagosa", taču atceries – uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!