Banner 980x90

Kā tikt galā ar lapu savākšanu rudenī?

Lapu savākšana ir viens no grūtākajiem darbiem rudens sezonā. Ja kādreiz tas tika darīts, izmantojot grābekļus, tad tagad ar šo uzdevumu tikt galā ir daudz vienkāršāk, izmantojot jaunākos tehnoloģiju risinājumus. 

Daļu veco lapu var izmantot kā mulču – tā pasargā koku un krūmu saknes no izsalšanas, turklāt uzlabo arī augsni. Nav ieteicams lapas dedzināt, jo tā tiek iznīcinātas dārzam vajadzīgās organiskās vielas. Lai savāktās lapas vējš ātri neizdzenātu, tās nevajadzētu vienkārši salikt kaudzēs – ja lapas netiek kompostētas vai izmantotas kā mulča, tās vajadzētu nolikt nožogojumos vai apklāt ar plēvi. Lapas vajadzētu vākt sausas, jo slapjas tās salīp, kļūst smagas. 

Instrumenti lapu savākšanai
Vienkāršākais instruments šādam darbam ir grābeklis, taču šobrīd populāri kļūst arī lapu pūtēji, kas būtiski atvieglo darbu. Pieejami dažādi šādu ierīču modeļi – vadāmi ar vienu vai abām rokām, jaudīgāki un mazāk jaudīgi instrumenti. Tāpat atšķiras arī to funkcijas. Piemēram, lapu pūtēji savācēji ir aprīkoti ar savācēja maisu un iesūkšanas funkciju.
 
Lapu pūtējam ar savākšanas funkciju ir jaudīgs motors, savukārt savākšanas maiss parasti ir izgatavots no izturīga poliestera un ir ļoti ietilpīgs. Būtiski, ka tas ir arī mitrumizturīgs – tas īpaši svarīgi situācijās, kad savāktās lapas ir mitras. 

Daži lapu savācēju modeļi aprīkoti ar smalcinātāju, kas lapas uzreiz sasmalcina sīkos gabaliņos. Taču jāņem vērā, ka tāda veida ierīces nav ieteicams izmantot vietās, kur zemē ir akmeņi, stikli u.c. 

Elektriskais vai benzīna lapu pūtējs – kuru izvēlēties?
Pārdošanā divu veidu lapu pūtēji – elektriskie un ar benzīnu darbināmie. Elektriskais instruments darbojas, pieslēdzot to elektriskam kabelim (tātad – tā darbības teritorija atkarīga no tā, cik garš ir elektrības kabelis). Elektrisko lapu pūtēju galvenais pluss – tie ir vieglāki kā benzīna aparāti, tātad – ērtāki lietošanā. 

Savukārt  ar benzīnu darbināmā ierīce ir vienkāršāk pārnēsājama, taču tai nepieciešams speciāls degvielas šķidrums (visbiežāk tāds pats kā motorzāģiem). Salīdzinājumā ar elektriskām ierīcēm šie lapu pūtēji ir smagāki. Jāņem arī vērā, ka nepārtrauktā režīmā tie darbojas ierobežotu laiku – aptuveni no pusstundas līdz stunda, atkarībā no tā, kāda ir degvielas tvertne. 

Katram lapu pūtējam ir sava specifika, svars un citi parametri, ar kuriem jārēķinās. Pirms piemērotākā risinājuma izvēles svarīgi to pielaikot un pārliecināties, cik tie ir ērti lietošanā, kāda ir tā vibrācija, trokšņu līmenis u.c. 

Lielākam lapu daudzumam – speciāla savākšanas piekabe
Ja teritorija, kas jāapsaimnieko, ir lielāka, noderīgs var būt vēl kāds risinājums – savākšanas piekabe. Tā aprīkota ar slaucīšanas mehānismu, kas savāc lapas lielā tvertnē. Šādu piekabi var pievienot, piemēram, kvadriciklam vai nelielam traktoram. Būtiski, ka šāda ierīce tiks galā ne tikai ar lapām, bet arī akmeņiem, zariem un citiem atkritumiem. 

Kur iegādāties labākos instrumentus?
Piedāvājums ir ļoti daudzveidīgs – lapu pūtēji un citas teritorijas sakopšanai noderīgas ierīces var iegādāties specializētos veikalos – gan klātienē, gan internetā. Neatkarīgi no tā, kādam iepirkšanās veidam dod priekšroku, informācijas un piedāvājuma izpēte tiešsaistē palīdzēs ietaupīt laiku un nereti – arī naudas līdzekļus. Ņemot vērā, ka šādas ierīces parasti ir kā ilgtermiņa risinājums, svarīgi iepazīties ar visu saistošo informāciju par preci, izlasīt garantijas nosacījumus un pirkumu veikt uzticamā veikalā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)