Banner 980x90

Kādas ir labākās lakas un apstrādes veidi koksnes aizsardzībai iekštelpās?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Būvmateriālu veikalu plauktos pieejamas neskaitāmas lakas un apdares materiāli kokam. Kā no piedāvātā klāsta izvēlēties īstos līdzekļus koka virsmas apstrādei iekštelpās? Turpiniet lasīt augstas kvalitātes krāsu zīmola Sadolin sagatavoto rakstu un noskaidrojiet!
Koksnes īpašības
Katram kokam ir atšķirīga ne tikai koksnes krāsa, bet arī blīvums. Jo blīvāka koksne, jo lielāka tās izturība pret:
• nodilumu;
• plaisāšanu;
• deformēšanos.

Savukārt siltuma vadītspēja ir lielāka tiem kokiem, kuriem ir mazāk blīva koksne. Tas ir būtisks faktors, ceļot guļbūves ēku.

Vidējais koksnes blīvums (kg/m3) dažādām koku sugām, pastāvot atšķirīgam mitruma saturam (Info no: Domkins A. "Koks tavās mājās" otrais papildinātais izdevums. 2017. g., izdevniecība JUMAVA, Rīga)
Koka suga  Mitrums 0% Mitrums 15%    
Egle 420 460
Priede 490 520
Lapegle 550 580
Baltegle 430 480
Kļava 600 640
Osis 670 710
Dižskābardis 680 760

   

 
 
 
 
 
 
 
 

Būvniecībā viens no populārākajiem kokiem ir dižskabārdis, ko izmanto:
• mēbeļu;
• grīdas;
• kāpņu ražošanai.

Koka tonis ir pelēcīgs ar gaiši brūnu nokrāsu, bet šķiedra vienmērīga. Sadolin dizaina eksperti iesaka izmantot šī koka mēbeles, ja vēlaties mājīgu un saulainu interjeru.

Katras virsmas īpatnības ir atšķirīgas, tāpēc arī koka lakas ir tik daudzveidīgas. Uzziniet, cik dažādas lakas kokam ir pieejamas. 

Lakas un to izvēle
Visas koka virsmas ir ieteicams apstrādāt ar piemērotu koksnes aizsarglīdzekli, lai:
• aizsargātu pret nodilumu un bojājumiem;
• vizuāli paspilgtinātu koksnes tekstūru un krāsu;
• tās būtu vienkāršāk kopt, neizmantojot sadzīves ķīmiju.

Koka virsmu apstrādei ir pieejamas šāda veida lakas:
akrila – ūdens bāzes koka laka, kuras sastāvā nav šķīdinātāji. Laka ir bez izteiktas smakas, kā arī ugunsdroša. Akrila lakām ir salīdzinoši zema nodilumizturība;
alkīda – laka veidota uz mākslīgo sveķu bāzes. Piemērota interjera priekšmetu lakošanai, jo lieliski izceļ koka tekstūru;
nitrolaka – NC lakas pamatā ir nitrocelulozes savienojumi. Tā ir ātri žūstoša, taču ar zemu izturību pret mehānisku bojāšanos, tāpēc izmantojama mēbeļu un dekoratīvu elementu lakošanai;
poliuterāna – ļoti kvalitatīva un nodilumizturīga laka koka virsmu aizsardzībai. Tā veido biezu un spīdīgu virsmu un laika gaitā nepaliek dzeltenīga. Īpaši piemērota grīdu lakošanai, jo vienlaikus pilda arī dēļu noturības funkciju.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Pirms pirkšanas konsultējieties ar pārdevēju par lakas biezumu, izmantošanas daudzumu un otrreizēju virsmas apstrādes nepieciešamību! Ar izvēlētās lakas toni un iepriekšēju virsmas balināšanu (izmantojot speciālus līdzekļus) ir iespējams nedaudz mainīt interjeru – padarīt to gaišāku vai tumšāku. Iepazīsties ar Sadolin apkopotiem padomiem, kā sagatavot virsmu lakošanai! 

Aizsardzība
Pirms krāsot koka virsmu izmantojiet putekļu plēvi, avīzes vai plastmasas plēvi, lai aizsargātu vietu, kur strādāsiet, tādējādi neļausiet putekļiem un krāsai nonākt tur, kur tai nav jābūt!
 
Tīrīšana
Pirms apstrādāt koka virsmas, ir svarīgi likvidēt visas netīrumu pēdas. Rūpīgi nomazgājiet virsmu ar siltu ziepjūdeni. Tad ļaujiet virsmām pilnībā nožūt, lai nepaliktu atlobījušies putekļi vai netīrumi.

Slīpēšana
Ja krāsotu virsmu spraugās jau esat iepildījuši tepi vai konkrētajam priekšmetam jau ir krāsas kārta, nedaudz noslīpējiet to, lai sagatavotu virsmu gruntēšanai.

Tīrīšana
Rūpīgi attīriet koka virsmas no pulēšanas putekļiem ar suku. Iespējams, ka būs jānoslauka arī ar samitrinātu drānu.

Lakošana
Kad virsma sagatavota, veiciet rūpīgu virsmas apstrādi ar piemērotu laku.

Svarīgākais par virsmas apstrādi pirms lakošanas
Neatkarīgi no tā, kas tiks lakots, piemēram, grīda, kumode, durvis vai loga rāmis, virsmai jābūt sausai un tīrai. Uz tās nedrīkst būt ne putekļi, ne matiņi vai citi gruži. Rūpīgi nesagatavojot virsmu, laka pēc neilga laika sāks lobīties un darbs būs jāveic atkārtoti.

Ja vēlaties uzzināt plašāku ieskatu par Sadolin.lv koka lakas veidiem, droši jautājiet Sadolin speciālistiem šeit.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)