Banner 980x90

Kalnciema ielā gruzdošo graustu nojaukt nedrīkstēs un to piespiedu kārtā sakārtos

Rīga, 28.nov., LETA. Rīgā, Kalnciema ielā 2b, ugunsgrēkā cietušo namu nojaukt nedrīkstēs, jo tas ir iekļauts valsts kultūras pieminekļu sarakstā, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domes Īpašuma departamentā.

Pēc Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītāja Oļega Burova (GKR) teiktā, departaments saņēmis būvinženiera vērtējumu par to, ka ēka nav jānojauc, jo nav konstatēti bojājumi, kas liecinātu par nesošo sienu nestspējas samazinājumu. Lai novērstu nama bīstamību, primāri nepieciešams demontēt ēkas bīstamās daļas, jumta konstrukcijas, kā arī izvest visus gruvešus, kas radušies ugunsgrēka rezultātā iegrūstot nama starpsienām un grīdām.

Departaments plāno izdot rīkojumu, kas uzdod par pienākumu šos darbus veikt nama īpašniekiem. Ja tas netiks izdarīts, piektdien, 30.novembrī, domes speciālisti to izdarīs piespiedu kārtā un iztērētos līdzekļus mēģinās piedzīt no apsaimniekotājiem. Līdz šim gan domei ne reizi vēl nav izdevies atgūt par nama sakārtošanu iztērēto naudu.

Tāpat tuvākajā Rīgas domes sēdē plānots pieņemt lēmumu par nama sakārtošanas termiņiem. Par katru nokavēto termiņu pašvaldība būs tiesīga īpašniekiem uzlikt līdz 10 000 eiro lielu sodu katru nedēļu.

Jau vēstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji otrdienas vakarā turpināja dzēst gruzdošās vietas sešstāvu graustā Rīgā, Kalnciema ielā, blakus Raņķa dambim, kur naktī uz svētdienu izcēlās plašs ugunsgrēks. Dzēšanas darbi notiek tikai no ārpuses, jo sagruvušo starpstāvu pārsegumu dēļ ēkas iekšpusē atrasties ir bīstami.

Kvartālā starp Raņķa dambi, Kalnciema, Daugavgrīvas un Meža ielu, atrodas divas 20.gadsimta sākumā celtas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 2708 kvadrātmetri. Abas ēkas jau daudzus gadus netiek apsaimniekotas un atzītas par B kategorijas vidi degradējošām būvēm.

Ugunsgrēks naktī uz 25.novembri izcēlās 1787 kvadrātmetrus plašajā jūgendstila sešstāvu ēkā Kalnciema ielā 2b, bet blakus esošo 921 kvadrātmetrus plašo piecstāvu ēku Raņķa dambī 14 liesmas nav skārušas.

Abas ēkas pirms astoņiem gadiem iegādājās SIA "Dekarta Property", kas īpašumā plānoja attīstīt jaunu dzīvojamo kvartālu, atjaunojot arī esošos namus. Uzņēmums orientējās uz Krievijas un citu NVS valstu pircējiem, taču saskārās ar likviditātes problēmām, jo šo pircēju pirktspēja kritās vairākas reizes.

Nesen abu ēku īpašnieki mainījušies. Ēkas Kalnciema ielā īpašnieks kopš šā gada 18. septembra pastarpināti caur SIA "K2B" un vēl vienu Latvijas firmu ir igauņu uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā.

Savukārt ēku Raņķa dambī nopirkusi SIA "NC K2A", kas pieder pašai "Novira Capital". Igauņu uzņēmums Latvijā reģistrējis arī SIA "NC K2B", kuras nosaukums ir līdzīgs Kalnciema ielas nama juridiskajai īpašniecei, un kas liecina, ka varētu būt plānotas arī turpmākas izmaiņas šīs ēkas īpašumtiesībās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)