Banner 980x90

Karlsons lidos par spīti laika apstākļiem

5.oktobrī plkst.19.00 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks Jura Karlsona baleta "Karlsons lido…" pasaules pirmizrāde – Latvijas Nacionālā baleta dāvana lielajiem un mazajiem skatītājiem, jauno skolas gadu sākot, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv vēsta LNO preses birojs.

Kurš gan nezina Karlsonu, kas dzīvo uz jumta – vislabāko rotaļu biedru pasaulē? Omulīgais vīriņš ar propelleru uz muguras ir viens no Astridas Lindgrēnes grāmatu pazīstamākajiem varoņiem, kuru iemīļojuši gan bērni, gan pieaugušie. Tagad, pirmo reizi Latvijā, viņa piedzīvojumi būs skatāmi arī baleta izrādē!

Jaunais LNO baleta iestudējums ļaus mazajiem skatītājiem izdzīvot visas slavenās Brālīša un Karlsona dēkas – pastaigu pa jumtiem, zagļu ķeršanu, pūcīgās auklītes Bokas jaunkundzes izjokošanu un smalkmaizīšu čiepšanu! Un kā īpašs saldais ēdiens būs grandiozas dzimšanas dienas svinības ar veselām astoņām tortēm un tikai vienu svecīti... Dzīvespriecīgais, krāsainais uzvedums aizvedīs skatītājus uz pasauli, kur fantāzija saplūst ar īstenību – skursteņslauķi uz pilsētas jumtiem metas jautrā dejā, TV dīvas izkāpj no ekrāna un sarīko krāšņu rēviju, un pat konfektes sāk griezties apburošā valsī... Taču būtībā balets vēstīs par ilgām pēc īsta drauga – tātad tas būs stāsts par katru no mums.

Karlsona piedzīvojumus mūzikā ietērpis viņa vārdabrālis – komponists Juris Karlsons. Viņa dinamiskajā, kontrastiem bagātajā mūzikā kā jautrā karuselī savīsies spilgti muzikāli raksturojumi ar it kā kaut kur dzirdētu intonāciju alūzijām. Ne jau velti jaunā baleta apakšvirsraksts vēsta, ka tā būs fantāzija bērniem un pieaugušajiem.

Horeogrāfiju izrādei veido Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, kas jau radījis vairākus publikas iemīļotus iestudējumus visai ģimenei. Mārtiņa Vilkārša krāsainā scenogrāfija aizvedīs skatītājus uz 70. gadu Stokholmu, bet Ilzes Vītoliņas veidotie tērpi būs kā grezna modes parāde.

Karlsona lomā iejutīsies Andris Pudāns un Aleksandrs Osadčijs, Brālītis būs Nataļja Lipska un Evelīna Godunova, Māte – Elza Leimane-Martinova un Viktorija Jansone, Tēvs – Raimonds Martinovs un Arturs Sokolovs, Beta – Laine Paiķe un Annija Kopštāle, Bose – Kristaps Lintiņš un Hermans Ševčenko, Bokas jaunkundze – Ints Roziņš un Arnis Līcītis, Fille – Antons Freimans un Aleksandrs Jurāns, Rulle – Māris Spriņģis un Aleksandrs Kaļivods. Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš.

Pēc pirmizrādes 5.oktobrī tuvākās izrādes gaidāmas 6. un 20.oktobrī.

Biļetes uz jauniestudējumu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā, internetā, kā arī LNO biļešu kasēs Aspazijas bulvārī 3. Biļešu cena uz pirmizrādi –  5-37 Ls, uz pārējām izrādēm –  3-22 Ls.

Savukārt "Sarunas pirms pirmizrādēm" par baletu "Karlsons lido..." notiks 30.septembrī plkst.18.30 LNO Jaunajā zālē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)