Banner 980x90

Kas jāzina par datortomogrāfiju

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Datortomogrāfija ir vizuālās diagnostikas metode, ko savā ikdienas darbā ārsti izmanto bieži. Pacientie tiek nosūtīti uz izmeklējumu, bet pēc tam ārsts iegūto informāciju izmanto, lai noteiktu precīzu diagnozi un nozīmētu atbilstošu ārstēšanu. 

Ne vienmēr izmeklējums ir pieejams tajā pašā iestādē, kur pacients apmeklē savu ārstu, tāpēc pacientiem jāmeklē informācija par iestādēm, kuras piedāvā šo izmeklējumu veikt pēc iespējas ātrāk un par pieejamāku cenu. VCA poliklīnikas un medicīnas centri piedāvā vienas no izdevīgākajām datortomogrāfijas cenām Rīgā. 

Kas ir datortomogrāfija un kā to veic?
Datortomogrāfija (CT) ir rentgenizmeklēšanas metode, kuras pamatā ir rentgena starojums. Tas ievērojami augstāks nekā parastajiem rentgena izmeklējumiem, tāpēc par izmeklējuma nepieciešamību lemj speciālisti, izvērtējot riskus un ieguvumus. Tomēr jāatzīmē, ka jaunākās paaudzes datortomogrāfijas iekārtām rentgena starojuma apjoms ir mazāks nekā vecākām iekārtām. 

Neskatoties uz to, ka pacients izmeklējuma laikā saņem ievērojamu jonizējošā starojuma devu, tas neapdraud pacienta veselību, ja izmeklējumu biežumu un nepieciešamību ir izvērtējis speciālists.

Datortomogrāfijas laikā pacients guļ uz galda, ķermenim jābūt nekustīgam, brīžiem ārsts var palūgt aizturēt elpu. Galds tiek virzīts cauri arkai. Tādā veidā tiek uzņemti šķērsgriezuma attēli izmeklējamajai vietai vai orgānam. Izmeklējuma laiks atkarīgs no tā, kura vieta ir jāizmeklē, visbiežāk tas ir no 15 līdz 30 minūtēm. 

Kāpēc jāveic datortomogrāfija?

Publicitātes fotoPublicitātes foto


Datortomogrāfiju ārsts nozīmē tad, kad parastais rentgens vai citas izmeklējumu metodes nesniedz pietiekamu informāciju, ja simptomi ir neskaidri, kā dēļ nav iespējams noteikt precīzu diagnozi. Datortomogrāfija ārstam sniedz daudz detalizētāku informāciju nekā parastais rentgens. Tā ir daudz precīzāka un informatīvāka.

Ko izmeklē ar datortomogrāfiju?
Datortomogrāfija tiek izmantota dažādu orgānu un ķermeņa daļu izmeklēšanai: 
• deguna blakusdobumi;
• galvas smadzenes;
• kakla mīkstie audi;
• asinsvadi;
• krūšu kurvja orgāni;
• vēdera dobuma orgāni;
• locītavas, mugurkauls, ekstremitātes.

Izmeklējuma laikā pacientam nav nepatīkamu sajūtu vai sāpju. 

Izmeklējums ar kontrastvielu
Ja ārsts ir lēmis, ka izmeklējumu nepieciešams veikt ar kontrastvielu, tad pacientam ir jāņem vērā daži norādījumi. Vispirms jau jāsniedz ārstam precīza informācija par savu veselības stāvokli – alerģijām, arī par nieru darbību (jāveic kreatinīna analīzes). Kontrastviela var izraisīt alerģisku reakciju, kā arī tās izvadīšana ir papildu slodze nierēm. Tāpēc ārstam vajadzīga visa informācija, lai izvērtētu, cik izmeklējums ir drošs konkrētajam pacientam. 

Pirms kontrastvielas ievadīšanas papildus jāizdzer ūdens, bet pēc izmeklējuma ir vajadzīga pastiprināta ūdens lietošana, lai sekmētu kontrastvielas izvadīšanos no organisma. Tāpat 2 stundas pirms izmeklējuma ar kontrastvielu nevajadzētu ēst. Ja izmeklējums paredzēts zarnu traktam, tad pirms izmeklējuma atbilstoši ārsta norādījumiem jālieto speciāli līdzekļi, lai iztukšotu zarnu traktu.

Kas vēl jāzina pirms izmeklējuma?
Jāatceras, ka uz izmeklējumu līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam, arī nosūtījumam uz izmeklējumu. Svarīgi paņemt arī visus iepriekš veiktos izmeklējumus, attēlus un aprakstus, ja tādi ir. Pirms izmeklējuma arī jānoņem visas rotaslietas, visu, kas varētu traucēt iekārtas darbībai. Tāda pati kārtība ir arī parastā rentgena laikā, tāpēc tas pacientiem jau šķiet loģiski un nemaz nav lieki jāatgādina.

Vai visiem var veikt datortomogrāfiju?
Tā kā datortomogrāfija ir izmeklējums ar paaugstinātu jonizētā starojuma devu, tad tas kontrindicēts (nav ieteicams) grūtniecēm. Pirms izmeklējuma veikšanas jāpārliecinās, ka nav iestājusies grūtniecība, jo pirmajos mēnešos sieviete pati var nemaz nezināt šo faktu, it īpaši, ja ir neregulārs cikls. Tomēr, ja ir situācija, kad izmeklējums saistīts ar nopietnu veselības stāvokli, tad arī šajā gadījumā ārsts var lemt par izmeklējuma veikšanu.

Kā nokļūt uz datortomogrāfiju?
Datortomogrāfiju iespējams veikt tikai ar ārsta nosūtījumu. Ārsts nopietni izvērtē šī izmeklējuma nepieciešamību. Pēc tam, kad ārsts ir iedevis nosūtījumu, atliek atrast iestādi, kurā veic datortomogrāfiju, un pieteikties. Jārēķinās, ka rindas uz valsts apmaksāto izmeklējumu ir garas, tāpēc vairums pacientu, kuriem rezultāti nepieciešami steidzamā kārtā, tomēr ver vaļā maciņus un maksā par izmeklējumu, kas nebūt nav no tiem lētākajiem. Atkarībā no tā, kura ķermeņa daļa ir jāizmeklē, vai tiks izmantota kontrastviela, izmeklējums var maksāt no vairākiem desmitiem eiro līdz simts un vairāk eiro. Lai uzzinātu, cik garas ir rindas uz valsts apmaksāto datortomogrāfijas pakalpojumu, noderīgi ieskatīties vietnē rindapiearsta.lv. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (1)
Anonīms [Anonīms] Piektdiena, 23. februārī, 2024, 19:15

CIK ILGI ILGST MRT?Cik ilgu laiku vajag pavadīt šajā MRT ierīcē?