Banner 980x90

Ko svarīgi zināt par kafijas automāta kopšanu, lai tas kalpotu ilgi un kafija vienmēr garšotu lieliski

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Lielai daļai no mums kafija ir kļuvusi par ikrīta ierasto dzērienu. Bez tās daudzi nevar ne īsti pamosties, ne uzsākt savas ikdienas gaitas. Tomēr tas, kādu kafiju ikdienā dzeram, ir ļoti plašu izvēļu rezultāts. Kādam vienkāršāk ir izvēlēties šķīstošo vai malto kafiju un vienkārši apliet to ar karstu ūdeni (kas nav pats labākais kafijas pagatavošanas variants). Savukārt citam ir svarīgi, lai kafija būtu patiešām garšīga, aromātiska un kvalitatīva, tādēļ tiek iegādāts kafijas automāts, kas ik rītu pagatavo tasi gardas kafijas. 

Tiem, kuri izvēlas kafijas automātus, jāzina ne tikai tas, kā kafijas automāts pagatavo kafiju, bet arī kā rūpēties par automātu, lai tas nesabojātos un kafijas pagatavošanas prieki nebūtu vējā. Kafijas automāta tīrīšana un kopšana ikdienā ir tikpat būtiska kā mūsu pašu ikdienas higiēnas procedūras – mazgāšanās, zobu tīrīšana un tā tālāk. Ja nerūpējamies par kafijas automāta tīrību, ātri vien radīsies pirmās problēmas, pirmie bojājumi. Un, protams, tad kafijas garša arī nebūs tā labākā. Turklāt kafijas automāts drīzumā vienkārši pārstās darboties. 

Tikpat svarīgi, cik automāta tīrība un kopšana, ir arī tas, kādas kafijas pupiņas un kafijas maisījumus izvēlamies, lai pagatavotu savu malku kafijas – ja garšai ir nozīme, rūpējamies par kafijas automātu regulāri!

Kafijas automātam ir vairākas detaļas un daļas, kas regulāri jātīra, turklāt jāpievērš uzmanība to krāsai, izskatam, tam, vai veidojušies nosēdumi un tā tālāk. Piemēram, filtrkausiņiem jābūt metāliskā nokrāsā, ja tie ir kārtīgi iztīrīti, nevis melniem. Savukārt portafiltros, ja tie netiek tīrīti katru dienu, uzkrājas kafijas eļļas, kas sabojā kafijas garšu, kafiju piededzinot. 

Bieži vien kafijas automātu kopšanai nepieciešami speciāli līdzekļi, tomēr tīrīšanu vēlams atkārtot divas reizes – vienreiz iztīrīt visas ierīces darba grupas un filtrus ar tam paredzētajiem līdzekļiem, otrreiz vienkārši iztīrīt ar ūdeni, bez pievienotiem tīrāmajiem līdzekļiem. Un tad varam būt pārliecināti, ka kafijas garša ļoti atšķirsies. Kafiju automāts patiešām spēj pagatavot izcilas garšas kafiju, ja tas tiek ikdienā ir rūpīgi tīrīts un kopts. 

Lai pārliecinātos, varam nogaršot kafijas tasi, ko automāts pagatavojis pirms un pēc tā tīrīšanas – garša noteikti mūs pārliecinās, ka automāts ir jākopj un jātīra. Nav tā, ka kafija, kas pagatavota ikdienā netīrītā kafijas automātā (izlaižot vienu vai divas dienas), būtu ārkārtīgi negaršīga, tomēr atšķirība garšā ir jūtama. Un, visticamāk, mēs tomēr vēlamies baudīt gardu kafiju ik dienu. 

Lai kafijas automāta tīrīšana būtu vieglāka un kafija, ko pagatavojis automāts, garšīgāka, der iegaumēt pāris noteikumu. Dienas sākumā, pirms vārām kafiju, ievietojam portafiltru automātā, pāris reižu caur to notecinot karsto ūdeni, lai filtrs iesiltu. Ieberam kafiju un ļaujam automātam pagatavot tasīti, paralēli vērojam un pārbaudām kafijas plūsmu. Ja nepieciešams, pielāgojam kafijas dzirnaviņas (ja automāts darbojas ar tādām). 

Savukārt dienas beigās, kad kafiju vairs tajā dienā gatavot negrasāties, izberiet kafijas pupiņas no dzirnaviņu konteinera un ieberiet atpakaļ iepakojumā (izspiežot gaisu un rūpīgi aizverot iepakojumu). Kafija jāuzglabā sausā, tumšā vietā. Vismaz reizi nedēļā vajadzētu nomazgāt kafijas pupiņu konteineri ar siltu ūdeni, izmantojot speciālos līdzekļus, lai attīrītu to no kafijas eļļām. Tām, uzkrājoties ilgākā laika posmā, rodas nepatīkamas smakas. 

Kafijas automāta darba grupas vienmēr vajadzētu izskalot ar nelielu daudzumu ūdens, un tās jānotīra ar sausu drāniņu, pārliecinoties, ka nomazgāts un sauss ir arī skrūvēšanas mehānisms. 

Par kafijas automātu jārūpējas gan tāpēc, lai tas ilgāk kalpotu, gan tāpēc, lai tajā pagatavotā kafija ar laiku nezaudētu savu garšu un aromātu. Tāpat kā par jebkuru citu ierīci, arī par kafijas automātu jārūpējas atbilstoši ražotāja noteiktajām prasībām. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)