Banner 980x90

Laiks iegādāties ergonomisku biroja krēslu

Stundām ilga strādāšana pie datora ir ierasta daudzu cilvēku ikdiena. Taču, vai mēs pievēršam pietiekami daudz uzmanības tam, cik ergonomisks ir mūsu darbavietas iekārtojums, tai skaitā, biroja krēsls? Daudz tiek runāts par to, cik svarīgi ir izmantot atbilstošas mēbeles, kas nodara pēc iespējas mazāku kaitējumu mūsu veselībai. 
Ja arī Tu vēlies iekārtot savu darba vidi gudrāk, lūk, kas jāzina par ergonomisku biroja krēslu izvēli!
 
1. Labam biroja krēslam ir pilna augstuma atzveltne
Mēbeles, kuras ikdienā izmantojam, strādājot birojā vai mājas apstākļos, ievērojami ietekmē mūsu produktivitāti, kā arī ļauj izmantot katru minūti, lai sasniegtu labākus rezultātus. Ilgstoši sēdošam darbam piemērotāki noteikti būs biroja krēsli ar pilna augstuma atzveltni, kas nodrošinās nepieciešamo balstu mugurai. Piemēram, ja ielūkosies interneta veikala 220.lv piedāvājumā, redzēsi, ka šeit ir pieejami dažādi ergonomiski biroja krēsli ar pilna augstuma atzveltnēm, kas nodrošinās neticami ērtu sēdēšanu arī pēc divām, trim un vairāk stundām. 

2. Krēsla sēdeklim jābūt ar noliektu priekšpusi
Pitsburgas universitātes pētnieki atklājuši, ka ergonomisks biroja krēsls, kura sēdekļa priekšējā daļa ir ar izliekumu uz leju, palīdz izvairīties no tā, ka salokām kājas, aizķerot tās ar sēdekļa balstiem, kas apgrūtina asinsriti. Tāpat sēdeklim arī jānodrošina vienmērīga svara izlīdzināšana un jānodrošina komforts ilgstošas sēdēšanas laikā.

3. Tavām locītavām jābūt atslābinātā pozīcijā
Viena no pazīmēm, kas liecina, ka Tev nepieciešams jauns, ergonomisks biroja krēsls, ir tā, ka esošais krēsls nenodrošina atslābinātu gurnu, ceļgalu un kāju potīšu locītavu pozīciju 90 grādu leņķī. Ja šajā ķermeņa daļās sēdēšanas laikā neveidojas taisns leņķis, tas nozīmē, ka krēsls ir vai nu pārāk augsts, vai pārāk zems.

4. Elpojošs sēdekļa materiāls ir laba izvēle
Tā kā, sēžot krēslā, pavadām vairākas stundas, ir svarīgi, lai tas nodrošinātu komfortu, proti, nebūtu ass, ciets, kā arī neveicinātu ķermeņa pārkaršanu. Tieši tāpēc ir svarīgi padomāt, vai ādas vai mākslīgās ādas biroja krēsli būs laba izvēle vai arī tomēr dot priekšroku auduma virskārtai, kas būs "elpojošs" materiāls.
 
5. Krēslam ir jābūt regulējamam
Domājot par to, kā pielāgot ergonomisku biroja krēslu savām vajadzībām, lielākoties prātā nāk iespēja to pacelt augstāk un nolaist zemāk. Taču tai noteikti nevajadzētu būt vienīgajai krēsla regulēšanas iespējai. Būtībā moderns biroja krēsls ir pielāgojams visos virzienos – uz augšu, leju, kā arī sāniem, piemēram, mainot atzveltnes leņķi, vai roku balstu novietojumu. Turklāt to visu vajadzētu spēt izdarīt bez papildu instrumentu izmantošanas. 
 
6. Ergonomiski biroja krēsli ļauj Tev brīvi kustēties
Sēdoša pozīcija negatīvi ietekmē mūsu ķermeni, jo tiek apgrūtināta asins un skābekļa pieplūde dažādām mūsu ķermeņa zonām, ja tās ilgstoši tiek nospiestas. Labs biroja krēsls ir izgatavots no materiāla, kas ne tikai nodrošina pilnvērtīgu asinsriti mūsu ķermenī, bet arī ļauj brīvi kustēties – pagriezties, noliekties un ieņemt tieši tādu pozu, kāda Tev ir ērtāka, nodrošinot augstu komforta līmeni.

7. Neaizmirsti par rokām un pleciem
Vēl viena nozīmīga pazīme, kas liecina, ka laiks iegādāties jaunu biroja krēslu, ir tā, ka Tavi pleci un rokas neatrodas pareizā pozīcijā, piemēram, sēdēšanas laikā pleci ir uzrauti, roku balsti ir pārāk augsti, un strādāšanas laikā jūti diskomfortu. Krēsla roku un plaukstu pozīcijai ir jābūt atslābinātai, un krēsla balstiem tas ir jānodrošina. Ilgstošs muskuļu un dzīslu saspringums novedīs pie sliktas pašsajūtas un pat galvassāpēm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)