Banner 980x90

Latvijas Dabas muzejā notiks izstāde "Cenas tīrelis (redzamā daļa)"

No 29.septembra līdz 17.oktobrim Latvijas Dabas muzejā notiks izstāde "Cenas tīrelis (redzamā daļa)", kas tapusi sadarbībā ar mākslinieku Arturu Bērziņu. Izstādē būs apskatāmi mākslinieka 54 radītie mākslas darbi, kas veidoti no Cenas tīreļa purvā iegūtajām izejvielām - pelniem, kūdras, pumpuriem, oglēm, purva rāvas. 
Pēc pētījuma rezultātiem Cenas tīreļa purva teritoriju var iedalīt divās daļās. Vienā - noteikts dabas liegums, bet otrā - atļauta saimnieciskā darbība. Līdz ar to arī izstādei būs divas daļas: pirmā atklājas kā mierīga, gandrīz nemainīga, harmoniska un skaista neskarta daba, otrā - kā degradēta teritorija, kas ir daudz brutāla spēka lietošanas pēdas - dedzināšanas sekas, nogrūsta zemes virskārta, koku sakņu kalni, aršana, notekgrāvji un iznākumā mirusi ainava. Šo dažādo pretstatu rezultātā rodas sirreāla aina, kura, lai arī neticama, nav izdomāta.

Ģimenes ar bērniem 2.oktobrī un 9.oktobrī no plkst.13.00 līdz plkst.14.00 tiek aicinātas uz mākslinieka vadītajām nodarbībām, lai vairāk iepazītos ar purvu kā pētāmo objektu.

Interesenti zināšanas par purvu kā dabas vērtību varēs papildināt muzeja speciālistu pavadībā, ceļojot ne tikai pa izstādi, bet arī pa muzeja ekspozīcijām un risinot uzdevumus par purva augiem, dzīvniekiem un citām ar purvu saistītām lietām.

Cenas tīreli A.Bērziņš dažādos gadalaikos vizuāli pēta jau kopš 2003.gada, cenšoties noskaidrot vietas pamatattēlu. Cenas Tīrelis ir Latvijas īpaši aizsargājama dabas teritorija - dabas liegums, kas ietver īpaši aizsargājamo augu un dzīvnieku sugu dzīvotnes un īpaši aizsargājamos biotopus. Šis purvs ir viens no Latvijas 273 dabas liegumiem.

Izstādes atklāšana 30.septembrī plkst.17.00 muzeja 2.stāva izstāžu zālē.

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā - Rīgā, K.Barona ielā 4!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)