Banner 980x90

Latvijas Mākslas akadēmijā darbu sāk "Jarmarka"

17.decembrī ar svinīgu pasākumu tika atklāta ikgadējā izstāde, gadatirgus, labdarības akcija "Jarmarka", pilsētas informācijas portālam Riga24.lv vēsta Egita Kurpniece.

To apmeklēt bija ieradušies aptuveni 270 aicināto viesu, kuru vidū bija mākslas kritiķi, galeriju īpašnieki, sabiedrībā pazīstami uzņēmēji, vēstniecību pārstāvji un žurnālisti. Publiskai apmeklēšanai "Jarmarka" pieejama no 18.decembra līdz 30.decembrim, kad ikviens mākslas mīļotājs aicināts apmeklēt izstādi un iegādāties gleznas, tekstilu, keramiku, rotas – 10 000 unikālus darbus.

"Jarmarkā" apskatei un iegādei pagaidām darbus iesnieguši vairāk kā 270 akadēmijas studentu un Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēju. Darbu klāsts izstādes laikā tiek mainīts un papildināts. Iespēju iegādāties Ziemassvētku dāvanas "Jarmarkā" ik gadu izmanto aptuveni 25 000 apmeklētāju. Šogad gadatirgus pirmajās dienās to apmeklējuši jau teju 800 apmeklētāju.

Domājot, kas raksturo visu tik iemīļoto studentu darbu gadatirgu "Jarmarka", Latvijas Mākslas akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs uzsver virkni vērtību un īpašību: "Studentiem tā ir iespēja uzrunāt plašu auditoriju ar studiju gaitā radītajiem darbiem un sajust mijiedarbi ar mākslas darbu pircēju. Tas ir adrenalīns, konkurence, izaicinājums un vienlaikus arī milzīgs prieks piedalīties, mēroties spēkiem ar studiju biedriem un kļūt pamanītiem. "Jarmarka" jaunajiem māksliniekiem un dizaineriem ir arī dzīves mācībstunda – treniņš mākslas tirgū, kad radošais darbs jānovērtē naudā tā, lai latiņa nebūtu uzlikta ne par zemu, ne par augstu. Savukārt mākslas mīļotājiem "Jarmarka" ir vienreizēja iespēja baudīt gadatirgus pozitīvo gaisotni, skatīt vienuviet tik daudz unikālu darbu un ārkārtīgi lielajā piedāvājumā pamanīt spilgtākos talantus un mākslas darbus, kas izturēs laika pārbaudi." 

Rektors visiem apmeklētājiem novēl "Jarmarkā" atrast tieši savu dārgumu – tā, lai būtu gandarījums pirkt un ieguldīt jauno mākslinieku nākotnē.

Turklāt desmitā tiesa no gadatirgū nopelnītā ik gadu tiek ziedota Akadēmijas jūgendstila telpu restaurācijai. Pateicoties līdzekļiem, kas no "Jarmarkas" ienākumiem tiek ziedoti Latvijas Mākslas akadēmijai, tiks turpināta Akadēmijas telpu restaurēšana un labiekārtošana. Iecerēts siltināt aulas griestus un atsegt sienu gleznojumus gaiteņos un arī kādreizējā dzīvojamā blokā – spārnā, kur šobrīd atrodas Funkcionālā dizaina, Vizuālās komunikācijas, Scenogrāfijas u.c. apakšnozaru telpas. Lai arī restaurācijas process ir laikietilpīgs un "Jarmarkas" ziedotie līdzekļi sedz veicamo darbu izpildi tikai daļēji, paveiktajam darbam ir ārkārtīgi liela nozīme kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā.

Izstādes-gadatirgus un labdarības akcijas organizatori – Latvijas Mākslas akadēmija, biedrība "Kultūras perons", mākslas interneta veikals "Mākslas perons" un pasākumu aģentūra "Pareizā ķīmija" – gadatirgu organizē jau 11.gadu pēc kārtas. Šā gada "Jarmarkas" koncepcijai piešķirts sauklis – "Atrodi dārgumus!", kas aicina apmeklētājus uzlūkot "Jarmarku" kā lielu dārgumu krātuvi, kurā katrs var atrast savu īpašo dārgumu.

Lielu paldies organizatori saka šī gada atbalstītājiem: STATS servisam, Officeday, Staiceles papīra fabrikai, WineConcept, Capital FM, žurnāliem – Studija, Cosmopolitan, Veto magazine un DEKO –, ISIC, euro AWK, portāliem – Easyget.lv, Mammām un Tētiem, Live Riga –, un Neatkarīgajai Rīta avīzei.

"Jarmarka" darbu sāka 18.decembrī plkst.11.00 un turpināsies līdz 30.decembra plkst.20.00. Atgādinām, ka 24., 25. un 26. decembrī visiem ir brīvdienas, arī "Jarmarkai".

Adrese: Kalpaka bulvārī 13, Rīgā, Latvijas Mākslas akadēmijas lielajā aulā, 2. stāvā.

Izstāde atvērta katru dienu no plkst.11.00 līdz 20.00.
24., 25. un 26. decembrī – brīvdienas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)