Banner 980x90

Latvijas Nacionālā baleta solistei panākumi starptautiskajā baleta konkursā

Pagājušajā nedēļā no Ķīnas atgriezās Latvijas Nacionālā baleta soliste Annija Kopštāle, mājās atvedot augsta līmeņa godalgas: Pekinas 2. Starptautiskajā baleta un horeogrāfijas konkursā (Second Beijing International Ballet and Choreography Competition) viņa ieguvusi gan diplomu, gan divas speciālbalvas – Nacionālā Skatuves mākslas centra (National Centre of Performing Arts Special Prize), kā arī konkursa žūrijas speciālbalvu!

Kā pilsētas informācijas portālam Riga24.lv Latvijas Nacionālās operas (LNO) sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena, norādīja Lai gan konkurss, kas no 5. līdz 14.jūlijam risinājās Pekinā, tika rīkots vien otro reizi, jau šobrīd ir skaidrs: tas kļūs par vienu no prestižākajiem pasaules klases baleta mākslas konkursiem, jo, kā prognozē rietumu baleta kritiķi, "baleta nākotne pieder Austrumiem".

Konkursā drīkst piedalīties tikai profesionālu izglītību guvuši baleta mākslinieki un horeogrāfi, bet konkursa dalībnieku vecuma amplitūda ir no 17 līdz 26 gadiem (baleta māksliniekiem) un no 18 līdz 40 gadiem (horeogrāfiem).

Annija startējusi arī Pekinas 1.Starptautiskajā baleta un horeogrāfijas konkursā pirms diviem gadiem, iegūstot uzaicinājumu piedalīties tajā atkārtoti. Viņa atzīst – te valda spēcīga konkurence un stingri vērtēšanas kritēriji: "Tas ir visaugstākā līmeņa konkurss, bet vēl nav kļuvis tik populārs kā tradīcijām bagātais Maskavas Starptautiskais baleta konkurss vai Varnas konkurss."

Šogad konkursa žūriju vadīja Bavārijas Valsts baleta mākslinieciskais vadītājs Ivans Liska, un tās sastāvā bija gan vadošie baleta mākslinieki, gan baleta trupu un konkursu mākslinieciskie vadītāji no visas pasaules: Maskavas Lielā teātra baletmeistars Viktors Barikins, pasaulslavenā Marijas teātra primabalerīna Uļjana Lopatkina, Keiptaunas Starptautiskā baleta konkursa mākslinieciskais vadītājs Dirks Badenhorsts, Igaunijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Tomass Edurs, Sanfrancisko baleta prīma Tan Yuan Yuan, Šanhajas baleta mākslinieciskā vadītāja Xin Lili, Urugvajas Nacionālās baleta kompānijas SODRE mākslinieciskais vadītājs Hulio Boka un pasaulslavenais spāņu izcelsmes baletdejotājs, Amerikas Baleta vadošais solists un savas baleta trupas izveidotājs Eindžels Korella.

Konkursā piedalījās dalībnieki no deviņām valstīm (Austrālijas, Lielbritānijas, Kubas, Čehijas, Latvijas, Krievijas, Ķīnas, Japānas un Filipīnām), un Annija šoreiz startēja pieaugušo grupā. No 70 konkursa dalībniekiem finālā tikuši vien 13, un Annija Kopštāle kļuvusi gan konkursa diplomande, gan izcīnījusi divas speciālbalvas.

"Izejot uz skatuves, nedomāju ne par uzvaru, ne žūriju: galvenā vēlme ir sevi parādīt no vislabākās puses, jo dejošana ir tā, kas man patīk visvairāk, raisot visjaukākās emocijas. Jā gan, lai piedalītos konkursos, jābūt stipriem nerviem, lai varētu to visu izturēt! Turklāt Pekinas Operas lielā skatuve ir divreiz lielāka par mūsu skatuvi, bet skatītāju zālē ir 2416 vietas! Iespējams, citi, izejot uz skatuves, nobītos, bet man – ak, kāds prieks un azarts," stāsta Annija.

Konkurss risinājās trijās kārtās. Pirmajā kārtā, kurā bija jādejo divas klasiskās variācijas, Annija dejoja Odīlijas variācijas no "Gulbju ezera" 3.cēliena, kā arī Kitrijas variāciju no "Dona Kihota". Otrajai kārtai, kur sevi bijis jāpierāda modernajā dejā, Annija izvēlējusies Elzas Leimanes-Martinovas veidoto horeogrāfiju "Mzanzi", savukārt 3. kārtā - Medoras variāciju no "Korsāra" 2.cēliena, Kitrijas variāciju no "Dona Kihota" 1.cēliena, kā arī laikmetīgās dejas miniatūru, ko veidojusi Milana Komarova.

Dejojot Kitrijas variāciju finālā, jau pēc pirmā lēciena publika sākusi kaismīgi aplaudēt. "Numurs ilga minūti, bet paklanīties nācās piecas," Annija kautri atzīstas. "Tas bija viens no skaistākajiem mirkļiem konkursā!".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)