Banner 980x90

Latvijas vecākā akadēmiskā vienība atzīmē130.gadadienu

Informāciju sagatavoja Kārlis Ivans.

Akadēmiskā mūžorganizācija "Austrums" 26.oktobrī ar svinīgu aktu Latvijas Universitātes Mazajā aulā, ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa un balli Nacionālajā teātrī atzīmēs savas pastāvēšanas 130. gadadienu. "Austrums" ir vecākā akadēmiskā vienība Latvijā. Paredzams, ka svinības apmeklēs lielākā daļa Latvijā esošo organizācijas biedru un biedri no Zviedrijas, Kanādas un Austrālijas.

"Austruma" fenomens, bez pārtraukuma darbojoties 130 gadus, ir bijusi iespēja vienot studentu un augstskolu absolventu paaudzes un saglabāt latviskās vērtības neatkarīgi no pastāvošām valstu iekārtām," stāsta akadēmiskās vienības "Austrums" vecbiedrs Ainārs Lerhis. Viņš pauž pārliecību, ka nākotnē "Austrumam" ar savu piemēru ir jārāda, ka labāka dzīve ir labākā Latvijā, nevis kaut kur citur pasaulē: "Austrumieši bieži ir bijuši iniciatīvas pilni situācijas veidotāji, uzticīgi savai tautai, zemei, valstij, saviem principiem un ideāliem, demokrātiskai, brīvai Latvijai. Līdzšinējais "Austruma" gājums ir drošs pamats, lai tā būtu arī turpmāk".

Akadēmisko mūžorganizāciju "Austrums" 1883. gadā Maskavā ir dibinājis Jānis Čakste ar domubiedriem ar mērķi pulcēt kopā studējošos, lai sekmētu savu biedru attīstību par pilnvērtīgām personībām un rosinātu viņus darboties latviešu tautas labā. Organizācijas pastāvēšanas laikā tā vērtības - akadēmiskums, latviskums, valstiskums, demokrātiskums, draudzība un ētika - nav mainījušās un tiek nodotas no paaudzes paaudzē.

Šobrīd "Austrumā" darbojas vairāk nekā 200 biedru, to skaitā tādas sabiedrībā zināmas personas kā kardioķirurgs Pēteris Stradiņš, pilsētplānotājs Andris Roze, arhitekts Juris Dambis, vēsturnieks Ainārs Lerhis, komunikācijas eksperts Ainārs Dimants un citi. "Austruma" goda biedru vidū ir Igaunijas Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess, fizikālķīmiķis Jānis Stradiņš un arhitekts Jānis Dripe. Par "Austruma" biedriem var kļūt tikai vīrieši, tomēr goda biedra statusu saņēmusi arī "Austruma" vecbiedra Vilhelma Šīrona meita Baiba Zirne un šogad saņems arī Jāņa Čakstes mazmeita Aija Čakste.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)