Banner 980x90

Lielākā daļa rīdzinieku, gaidot sabiedrisko transportu, pastaigājas pa pieturvietu

Ar sabiedrisko transportu pārvietojas 97% rīdzinieku, atklāj tirdzniecības centra "Origo" veiktā aptauja, turklāt 43% iedzīvotāju to izmanto regulāri. Tiem, kas ikdienā pārvietojas ar sabiedrisko transportu, nav sveša gaidīšana, kas var ieilgt līdz pat 45 minūtēm dienā. Gaidīšanai atvēlēto laiku respondenti izmanto, pastaigājoties pa pieturvietu, sērfojot internetā, kā arī iegriežoties tuvākajos veikalos vai kafejnīcās, turklāt gaidīšanas paradumi ir atšķirīgi gan sievietēm un vīriešiem, gan dažāda vecuma respondentiem.

Sabiedriskais transports ir plaši izmantots visās demogrāfiskajās grupās, tomēr sievietes un jaunieši vecumā no 16 līdz 25 gadiem to izmanto biežāk nekā pārējie. 73% no sabiedriskā transporta lietotājiem ikdienā nākas pavadīt laiku to gaidot - 62% sabiedriskā transporta lietotāju gaidīšana aizņem 15 minūtes vai mazāk, 10% - aptuveni 30 minūtes, bet 1% respondentu ikdienā sabiedrisko transportu gaida pat 45 minūtes.

Laiku pavada gaidot

Visbiežāk (37%) respondenti, gaidot sabiedrisko transportu, pastaigājas pa pieturvietu un gaida transportlīdzekļa pienākšanu. Tāpat no pieturvietas neizkustas 30% respondentu, kas izmanto laiku sarunām un 23%, kas īsina laiku, izmantojot telefonu - spēlējot spēles vai sērfojot internetā. Interesanti, ka sievietes biežāk nekā vīrieši izvēlas laiku pavadīt, staigājot pa pieturvietu, bet vīrieši biežāk izvēlas izmantot laiku, sērfojot internetā un spēlējot spēles savā tālrunī.

12% respondentu, gaidot sabiedrisko transportu, labprāt iegriežas tuvākajā veikalā, lai izpētītu tā piedāvājumu, tomēr bez mērķa kaut ko iegādāties. Iegriešanās veikalā ir vienlīdz populāra gan sieviešu, gan vīriešu vidū. 11% izpēta tuvāko pieturvietas apkārtni, bet 2% iegriežas tuvākajā kafejnīcā. Tikai 10% norāda, ka, gaidot sabiedrisko transportu, cenšas laiku izmantot lietderīgi.

Spēlē spēles, bet labprāt fiziski izkustētos

Ja varētu izvēlēties, kā pavadīt laiku, gaidot sabiedrisko transportu, 40% norāda, ka labprāt piezvanītu vecākiem, draugam vai draudzenei, 33% dotos pastaigā, izmantojot laiku un iespēju fiziski izkustēties, bet 26% izmantotu laiku, lai lasītu, mācītos vai sērfotu internētā. 23% vēlētos iegriezties tuvākajā kafejnīcā, lai gan reālā situācijā to dara tikai 2% respondentu. Iepazīties ar jaunākajiem veikalu piedāvājumiem izvēlētos 22%, iepirkties – 18%, bet pielaikot jaunākās kolekcijas apģērbu – 6% respondentu. Zīmīgi, ka lasīt vai mācīties visvairāk izvēlētos jaunieši vecumā no 16 līdz 25 gadiem (40%), bet respondenti vecumā no 26 līdz 35 gadiem biežāk kā citi izvēlētos doties uz kādu veikalu gan iepirkties, gan vienkārši aplūkot jaunāko piedāvājumu.

Interesanti, ka sievietes visbiežāk gaidīšanas laiku pavada, staigājot pa pieturvietu, bet visvairāk (48%) vēlētos to izmantot, lai piezvanītu ģimenei vai draugiem. Tāpat vīrieši, lai gan norāda, ka visbiežāk izmanto internetu vai spēlē spēles savā tālrunī, gaidot transportu vēlētos izmantot iespēju fiziski izkustēties (36%). Pētījums atklāj arī to, ka sievietes izteikti biežāk nekā vīrieši izvēlētos doties pielaikot jaunākās kolekcijas apģērbus vai iepazīties ar jaunākajiem veikalu piedāvājumiem, bet vīrieši biežāk nekā sievietes izvēlētos laiku pavadīt tuvākajā kafejnīcā.

"Tirdzniecības centrs "Origo" atrodas blakus centrālajam pilsētas transporta mezglam, tādēļ pie mums ik dienas gan iziet cauri, gan uzturas sabiedriskā transporta lietotāji, kas laiku līdz transportlīdzekļa atiešanai pavada dažādos veidos. Ar šo pētījumu vēlējāmies izzināt tipiskākās laika pavadīšanas metodes, kā arī izveidot savus padomus, kā šo laiku pavadīt patīkamāk un lietderīgāk," skaidro tirdzniecības centra "Origo" vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

7 PADOMI LIETDERĪGAI LAIKA PAVADĪŠANAI, GAIDOT TRANSPORTU

Izkusties! Ātra pastaiga un izkustēšanās svaigā gaisā tev palīdzēs atslēgties no ikdienas rūpēm un uzlabos asinsriti. Ja jāgaida iekštelpās – pastaigājies pa kāpnēm augšā un lejā – tas būs lielisks kardiotreniņš!

Izmanto mobilo tālruni lietderīgi! Tā vietā, lai kavētu laiku, spēlējot savā mobilajā tālrunī atrodamās spēles, izmanto to lietderīgi. Lejupielādē aplikāciju Pinterest un iepazīsti jaunākās modes tendences, vai arī izmanto kādu no iepirkumu sarakstu sastādīšanas aplikācijām - tas palīdzēs izvairīties no nevajadzīgiem pirkumiem un ļaus ietaupīt laiku!

Apdomā pirkumus! Izmanto laiku un iegādājies veikalā visu nepieciešamo, lai iepirkšanās process būtu pēc iespējas efektīvāks. Ja jāgaida ilgāk - izmanto iespēju tuvākajā modes preču veikalā pielaikot jaunākās kolekcijas apģērbus, iepazīties ar cenām un saplānot savus nākamos pirkumus.

Atvelc elpu! Iegriezies tuvākajā apkārtnē esošajās kafejnīcās vai ēstuvēs uz kādu siltas tējas vai kafijas tasi, tomēr atceries par laiku līdz gaidāmajam transportlīdzeklim – novērtē, cik daudz cilvēku ir kafejnīcā, cik ātri kustas rinda un uzmanies, lai "neiestrēgtu" un nenokavētu transportlīdzekli!

Uzzini ko jaunu! Iegādājies kādu preses izdevumu, kuru parasti nelasi – izmanto iespēju uzzināt ko jaunu un paplašināt savu redzesloku! Ja ikdienā regulāri pavadi laiku, gaidot sabiedrisko transportu, izvēlies kādu grāmatu, kuru līdz šim nav izdevies izlasīt, un pavadi šo laiku lasot.

Laiks sev! Apsēdies kādā nomaļākā vietā vai lēni pastaigājoties padomā par dzīvi un sev svarīgām lietām, atbrīvo prātu. Tas palīdzēs nomierināt nervus un sakopot domas - ikdienas steigā tik reti tam atliek laika. 

Stiprini attiecības! Piezvani mammai vai sen nesatiktiem draugiem – painteresējies kā viņiem klājas un sarunā tikšanos! Pozitīvas sarunas gādās par labu garastāvokli un liks laikam līdz transportlīdzekļa pienākšanai paskriet nemanot. Tomēr neaizmirsti apdomāt sarunas skaļumu, lai visi pieturā stāvošie cilvēki nebūtu informēti par tavu privāto dzīvi!

Interneta aptauju 2015. gada janvārī veica tirdzniecības centrs "Origo" sadarbībā ar mediju aģentūru "Mindshare". Aptaujā piedalījās 560 respondenti vecumā no 16 gadiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)