Banner 980x90

LLKC: Kartupeļu raža daudzviet padevusies labāka par gaidīto

Rīga, 14.sept., LETA. Neraugoties uz šīs vasaras sausumu, kartupeļu raža daudzviet padevusies labāka nekā gaidīts, aģentūra LETA uzzināja Latvijas lauksaimniecības konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

Ražas iznākums šogad bija atkarīgs no stādīšanas laika – līdz pat atšķirībām dažu dienu intervālā. Agros stādījumos augi veiksmīgi izmantoja vēl tobrīd esošos mitruma krājumus, bet vēlākos stādījumos tas vairs nebija iespējams. Uz stumbra apakšzemes dzinumiem līdz galam attīstījās salīdzinoši neliels bumbuļu skaits, bet pārējie aizmetņi tālāk neattīstījās mitruma trūkuma dēļ.

Veidošanās laikā kartupeļu bumbuļiem nepieciešamā kalcija uzņemšanu ierobežoja sausums, pakļaujot kartupeļu bumbuļa audus, kuri tobrīd kalciju nesaņēma pietiekamā daudzumā, priekšlaicīgas sabrukšanas riskam. Tieši tādēļ novāktajos bumbuļos iekšējie audi brūnē, kas var apvienoties arī ar iekšējo tukšumu veidošanos. LLKC informē, ka tukšumu veidošanās ir saistīta ar nevienmērīgu mitruma nodrošinājumu. Dažkārt pie vainas, jo sevišķi smilts augsnēs, var būt arī bora deficīts.

Paaugstināts kalcija trūkuma risks ir arī šķirnēm, kas veido lielus bumbuļus. Lai no šī riska izvairītos, ir jārūpējas par savlaicīgu kalcija nodrošinājumu, augsni kaļķojot, un stādīšanas gadā kalciju dodot veģetācijas periodā. Tāpat nepieciešams sabiezināt stādījumu šķirnēm, kurām ir tendence veidot lielākus bumbuļus un izvairīties no šķirnēm, kam ir vājāka sausumizturība un kuras vairāk veido tukšumus.

Tāpat ir būtiski nodrošināt mitrumu laistot, kartupeļus agrāk stādīt, sadiedzējot vai vismaz iedzīvinot, lai tos varētu izstādīt vēsākā augsnē. Lai neizraisītu priekšlaicīgus un nevajadzīgus mitruma zudumus, vērtīgi ir pārdomāt vagu kopšanas stratēģiju un nepārdozēt slāpekļa un dažkārt arī kālija mēslojumu.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)