Banner 980x90

LNSO un Elīnas Garančas Eiropas turnejas koncertiem izcili panākumi

No šā gada 20.septembra līdz 6.oktobrim Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju Karelu Marku Šišonu un pasaulslaveno latviešu operdziedātāju Elīnu Garanču atrodas Eiropas koncertturnejā, sniedzot koncertus prestižākajās koncertzālēs Diseldorfā, Minhenē, Hamburgā, Bādenbādenē, Frankfurtē un Parīzē. 
Kaut arī turneja sākās ar diviem atceltiem koncertiem - Rīgā un Bāzelē, sakarā ar Elīnas Garančas veselības problēmām, šobrīd orķestrim, K.M.Šišonam un Elīnai Garančai ir fantastiski panākumi. Pirmie koncerti Diseldorfā, Minhenē un Hamburgā ir izpelnījies izcilu publikas un kritiķu novērtējumu.

Aicinām iepazīties ar citātiem no koncertu kritikām, kas publicētas vācu medijos.

Kritikas par koncertu Diseldorfas koncertzālē Tonhalle 2010.gada 23.septembrī

"...Lielākā daļa nopelnu par šī vakara panākumiem pienākas diriģentam Karelam Markam Šišonam. Viņš ar lielu enerģiju un entuziasmu motivēja Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri smalkam, niansētam skanējumam un ar lielu izjūtu pavadīja mākslinieces dziedājumu, pārdomāti izvietodams liriskos, dramatiskos un temperamentīgos akcentus.

Kā īsts burvis pie diriģenta pults Šišons droši, temperamentīgi un gaumīgi vadīja izcili noskaņoto orķestri. Tieši viņam un orķestrim varam pateikties par virtuozitātes, muzikālās inteliģences un pilnīgas atdeves gaisotnē pavadīto vakaru. Viņi šo apjomīgo programmu mums sniedza ar izteiksmīgu dramatisku un temperamentīgu piesātinājumu.

Apbrīnojami ir tas, kā Šišons savstarpēji atdalīja skanējuma tempus un vienmēr trāpīja pareizajā noskaņā. Viņš nemitīgi aizrāva orķestri, tādā veidā sasniegdams dažādības un pilnskanības optimumu. Straujais temps un spēcīgie pacēlumi piešķīra mūzikai vajadzīgo, tautiski spānisko skanējumu. Bija jūtama diriģenta mīlestība uz šo mūziku. Viņa sniegums bija kā izcila izdevusies piruete, par kuru nevar vien beigt aplaudēt - tīrs mūzikas baudījums visām sajūtām. Viss bija kustība, viņš nemitīgi bija elegants un dabisks, nevienā mirklī nekļūdams smagnējs. Ar savām minimālajām, bet ārkārtīgi precīzajām norādēm viņš padarīja šo koncertu par spirdzinošu pārdzīvojumu.

Šišons saņēma skaļus sajūsmas saucienus. Izcils koncerts. Mēs ikvienam iesakām apmeklēt Habaneras turnejas koncertus."

publicēts 25.septembrī IOCO kultūras tīmeklī "ioco Kultur im Netz"

"...Garančas tautieši no Latvijas Nacionālā orķestra Karela Marka Šišona vadībā nodrošināja visizcilāko sniegumu. Viņš izaicināja uz strauju tempu un apjomīgu skanējumu. Ne miņas no turneju garlaicības. Noslēgumā - ovācijas, skatītājiem kājās stāvot".

publicēts 25.septembrī laikrakstā "Rheinische Post", autors Norberts Laufers

Kritikas par koncertu Gasteig filharmonijā, Minhenē 2010.gada 26.septembrī

"...Latvijas Nacionālais orķestris, kuru vada jaunais, bez notīm diriģējošais Karels Marks Šišons, parādīja sevi kā labu ansambli, sniedzot nevis ierasto viesizrāžu rutīnu, bet gan augstākās kvalitātes muzicēšanu, piepildot ar raksturu un veidolu Verdi operas "Sicīliešu vakarēdiens" uvertīru, fragmentus no Bizē "Karmenas" vai Rimska-Korsakova "Spāņu kapričo".

publicēts 28.septembrī laikrakstā "Suddeutsche Zeitung", autors Haralds Egebrehts

"...Par īsta aizkustinājuma mirkli varēja pateikties Diānas Ozoliņas čella solo, atskaņojot Montsalvažes "El cant dels ocells". Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris spēlēja Karela Marka Šišona vadībā, kurā vizuāli bija manāms kaut kas no Tīlemaņa, tikai ne tik maniakāls. Šišona vadībā mūziķi bija gatavi uzņemties kauju un iet līdz savu iespēju robežām. Viņš sniedza sensacionālu prieku un efektīgu "Sicīliešu vakarēdiens" uvertīru, un tieši ritmiskajā daļā vienmēr bija izcili precīzs.

publicēts 28.septembrī. laikrakstā "Munchner Merkur", autors Tomass Vilmans

"Elīna Garanča un teiksmainais Latvijas Nacionālais orķestris …patiesi pārsteidzoši, jo Latvijas Nacionālais orķestis sniedz patiesas izjūtas un ļauj uzliesmot žilbinošām krāsām, kas slēpjas šajās spāņu dziesmās "canciones" un ārijās. Neņemot vērā šo aizrautību, tas Karela Marka Šišona jutīgajā vadībā reaģē uz katru Garančas skatienu. Jā, tiešām reti gadās, ka orķestra starpspēle gandrīz vai tiek vērtēta augstāk par īsto vakara zvaigzni.

publicēts 28.septembrī laikrakstā "Abendzeitung", autors Krista Ziga

Kritikas par koncertu "Laeiszhalle" koncertzālē, Hamburgā 2010.gada 28.septembrī

"...Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Karela Marka Šišona vadībā reaģēja ar milimetra precizitāti, un rezultātā tika sasniegts patiess skaņas skurbums, kurā demonstratīvi lieliski uzziedēja atsevišķi skaņas toņi."

publicēts 29.septembrī. laikrakstā "Hamburger Abendblatt", autors Hanss Jirgens Finks

Koncertos tika atskaņoti skaņdarbi no Elīnas Garančas jaunā albūma "Habanera"., kurā dzirdami galvenokārt spāniski motīvi - gan spāņu dziesmas un melodijas no sarsuelām, gan fragmentus no Nikolaja Rimska-Korsakova "Spāņu kapričo" un Žorža Bizē operas "Karmena". Vēl koncertā būs dzirdami arī vairākas itāļu operu ārijas, kas izvēlētas no Amilkāres Ponkjelli "Džokondas" un Gaetāno Doniceti "Favorītes". Turnejai tiek plānots arī turpinājums nākamā gada februārī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)