Banner 980x90

LU Medicīnas fakultātes docente: Obligātā veselības apdrošināšana ilgtermiņā neatmaksātos

Foto: Riga24.lv
Foto: Riga24.lv

Obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana Latvijas valstij ilgtermiņā neatmaksātos, domā juriste un Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes docente Solvita Olsena.

Intervijā laikrakstam "Diena" viņa skaidro, ka ir veikti vairāki labi pētījumi par to, ko Latvijai varētu nozīmēt obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana, un tajos visos secināts, ka šī sistēma sadārdzinātu administrēšanu. "Pie tik maza veselības aprūpes budžeta mēs vairāk izdosim, un tas neko būtiski nemainīs. Sistēmas ieviešana prasīs gan ilgu laiku, gan arī pietiekami daudz resursu," norāda Olsena.

Uz jautājumu, vai šie izdevumi ilgtermiņā neatmaksātos, LU Medicīnas fakultātes docente atbild noraidoši. "Es domāju, ka nē, jo Latvijas situācijā pie mūsu nelielā nodokļu maksātāju skaita un nabadzības rādītājiem centralizēta, valsts apmaksāta aprūpe ir efektīvāka un pieejamāka."

"Nesen lasīju publikāciju par to, kuras no pasaulē eksistējošām veselības aprūpes sistēmām sasniedz vislabākos rādītājus attiecībā pret izdevumiem. Tur tika parādīts, ka sistēmas, kurās ir dārga administrēšana, nav tās efektīvākās," norāda Olsena.

Viņa piebilst, ka gadījumā, ja valstij izdotos iegūt lielāku finansējumu veselības nozarei, tas, protams, visas samilzušās problēmas uzreiz neatrisinātu. Pēc Olsenas teiktā, lai nozari sakoptu, ir vajadzīgi vismaz 15 gadi konsekventa darba, bet papildu finansējums ļautu nopirkt nepieciešamos līdzekļus, kas vajadzīgi pacientu ārstēšanai, kā arī no tā strauji būtu jāpalielina medicīnas darbinieku atalgojums.

"Valdība vēl joprojām nevar saprast, ka šis darbs ir ļoti vērtīgs. Lai saņemtu veselības aprūpi, ir vajadzīgi cilvēki, kas to sniedz. Bet šie cilvēki ir jānotur un jāmotivē strādāt. Pēc tam jāsāk kārtot kvalitātes, organizācijas, tehnoloģiju un citus jautājumus," pārliecināta LU Medicīnas fakultātes docente.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)