Banner 980x90

Mainīts koncerta "Atspulgi" sākuma laiks

Koncerts "Atspulgi", kurā tiksies Latvijas Radio koris un pianists Vestards Šimkus, 17.oktobrī Rīgas Domā tehnisku iemeslu dēļ sāksies plkst.20.00, nevis plkst.19.00, kā tika ziņots iepriekš, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē Latvijas Radio koris.

Koncertā "Atspulgi" Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā, sadarbojoties ar pianistu Vestardu Šimku, veidojuši jaunu programmu, kurā klausītāji varēs ļauties rāmam domu un sajūtu plūdumam, baudot telpas un skaņas skanisko kolāžu.

Koncerta programmā dzirdēsim trīs jaundarbus - Pētera Vaska The Fruit of Silence, Jura Karlsona Le lagrime dell’anima un Vestarda Šimkus 2. Klavierkoncertu. Skanēs arī Deivida Langa, Hansa Otes, Pētera Butāna, un Bernata Vivankosa mūzika.

Vestards Šimkus par jaundarbu saka: "deja par koncerta žanra skaņdarbu neparastam ansamblim - klavierēm un korim bez orķestra - manī mājoja jau ilgāku laiku, un Otrais klavierkoncerts "Man labvēlīgā tumsā" ir tās īstenojums. Darbs ir viendaļīgs, taču tajā ir sakoncentrēti koncerta žanram raksturīgie elementi - aktīva saspēle starp solistu un kori (kurš savā ziņā spēlē orķestra lomu), nedaudz pārveidota sonātes forma kā muzikālā stāstījuma pamatelements un virzītājspēks, kā arī izvērsta solista kadence, kura šajā gadījumā atrodas skaņdarba sākumā un vienlaicīgi arī kalpo kā minētās sonātes formas ekspozīcija.

Nosaukums, aizgūts no Imanta Ziedoņa dzejoļu krājuma, raksturo ne tikai to, kas ir bijis šī darba idejiskais iedvesmas avots, bet arī vietu un laiku, kādā dzima atsevišķas galvenās šī klavierkoncerta muzikālās līnijas - pastaigājoties pa nomaļiem Kurzemes mežiem kādā skaidrā un tumši mirdzošā janvāra naktī, kad ikviens troksnītis mežā šķiet biedējošāks un ikviens zars un koks - milzīgāks, nekā tas šķistu dienas gaismā. Taču tas ir mānīgi, jo patiesībā šī tumsa ir pavisam sastingusi, mierpilna un labvēlīga, un ar to kontrastē vien manis paša elpa un soļi sniegā."

Juris Karlsons par jaundarbu Le lagrime dell’anima stāsta: "Nevarēju atrast iecerei piemērotu dzeju. Tāpēc tekstu uzrakstīju pats. Lai doma būtu skanīgāka, to tulkoju itāliski. Tas ir veltījums izciliem Latvijas mūziķiem - Sigvardam Kļavam, Latvijas Radio korim un Vestardam Šimkum."

Pētera Vaska The Fruit of Silence ir Šlēzvigas-Holšteinas festivāla pasūtinājums. Darbs sacerēts 2013.gadā, un tā pirmā versija domāta korim a cappella. Šīs versijas pirmatskaņojums notika Šlēzvigas-Holšteinas festivāla koncertā Lībekā 2013.gada 18.augustā - festivāla Kora akadēmijas vadītāja Rolfa Beka vadībā dziedāja Šlēzvigas-Holšteinas festivāla koris Lībekā. Patlaban komponists sagatavojis otro versiju - korim un klavierēm, un Rēzeknē notiks šīs versijas pirmatskaņojums. Teksta autore ir Māte Terēze.

Pēteris Vasks: "Tā ir pavisam klusa meditācija par ceļu. Uz šī ceļa stabiņiem ir piecas norādes - lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers. Ar šo darbu vēlos atgādināt par šāda ceļa esamību."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)