Banner 980x90

Mājas iegāde: 7 būtiski soļi, kas pirms tam jāizvērtē

Mājas iegāde ir būtisks lēmums ikviena cilvēka dzīvē. Ieteicams mājas iegādi plānot atbildīgi un rūpīgi izvērtēt savu finansiālo situāciju, vajadzības un vēlmes. Nereti nākas saskarties ar iepriekš neparedzētām situācijām, kas var negatīvi ietekmēt mājas iegādi. 

• Izvērtējiet savu finansiālo situāciju. Jums ir jābūt drošam, ka māju varat atļauties un uzturēt. Mājas iegāde un uzturēšana prasa lielas izmaksas. Tās ietver arī komunālos maksājumus. Pārskatiet savu budžetu un izvēlieties piemērotāko risinājumu. 

• Pārliecinieties, ka mājas pārdevējs ir uzticams partneris. Pirms mājas iegādes noskaidrojiet, vai mājas pārdevējs ir reālais īpašuma pārdevējs un sniedz jums patieso informāciju par īpašumu. Nereti ir gadījumi, kad mājas pircēji tiek apkrāpti. Lai nerastos šādas situācijas, pārbaudiet mājas dokumentus un zemesgrāmatu. Mājas īpašnieka īpašumtiesības varat pārbaudīt Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas sistēmā.

• Pievērsiet uzmanību nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem. Lai izvairītos no problēmām, pārbaudiet, vai mājai nav citu īpašnieku, tā nav ieķīlāta, izīrēta, iznomāta. Dažkārt māja var piederēt kādam citam īpašniekam. Nepakļaujiet sevi krāpniecības riskam. 

• Vērsieties attiecīgajā pašvaldībā, lai varētu pārliecināties par personām, kas īpašumā ir deklarētas līdz šim. Ja mājā jau ir deklarētas personas, prasiet, lai esošais īpašnieks šo jautājumu sakārto. Tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamām sadzīves situācijām. 

• Pārbaudiet mājas tehnisko stāvokli. Lūdziet nekustamo īpašumu speciālista viedokli un pārliecinieties, vai īpašumā nav bojājumi un defekti. Papildus remonts sadārdzinās mājas iegādi. Ja mājai ir nepieciešams remonts, īpašumu varēsiet iegādāties par zemāku cenu. 

• Sagatavojiet pirkšanas līgumu un izrunājiet maksāšanas kārtību. Pirms mājas iegādes ar pārdevēju vienojieties par maksājumu kārtību. Izrunājiet visas neskaidrības un parakstiet vienošanos. 

• Konsultējieties ar juristu vai notāru. Neparakstiet zemes iegādes līgumu, ja kāds no terminiem vai nosacījumiem jums nav saprotams un netiek saprotami izskaidrots. Nepieciešamības gadījumā pieprasiet vienpusēji atkāpties no līguma. Šādā veidā jūs varēsiet justies droši un pasargāt sevi no krāpniecības. 

Mājas iegāde ir atbildīgs process. Pirms iegādāties īpašumu ieteicams rūpīgi apzināt visus riskus un būt pārliecinātam par savām finansēm. 
Lai izdodas atrast savu sapņu mājokli bez liekām raizēm un iekārtot to tieši tā, kā vēlaties!

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)