Banner 980x90

Mēbeles bērnistabai – kā izvēlēties?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Bērns savā istabā pavada daudz laika, tādēļ ir svarīgi, lai tā iekārtota pēc iespējas ērtāk bērnam. Viņam savā istabā ir jājūtas omulīgi un patīkami. Tā ir jāiekārto harmoniski, jo bieži vien mūsu sajūtas ir atkarīgas no mūsu privātās telpas izskata un tā, kā tajā jūtamies.

Istabu var iekārtot vienā krāsu gammā. Piemēram, sienas var būt neitrālos toņos, bet kā akcentu var izvēlēties spilgtākās krāsās gultas veļu un rotaļlietas. 

Bērna istaba mainās līdzi bērnam un tā vajadzībām. Tādēļ vēlams ik pēc pāris gadiem to izmainīt un pielāgot atbilstošajam vecumam. Tomēr ne vienmēr tik bieži iespējams mainīt bērna istabas iekārtojumu. Tieši tādēļ der apskatīt dažādu mēbeļu modeļus. Interesanti, ka mazāk līdzekļu prasa pamatskolas vecuma bērna istabas iekārtošana. Kamēr bērns ir vēl mazs, piemērotas būtu moduļa tipa mēbeles, kuras var pielāgot bērna augumam. Modulējamām mēbelēm var pievienot papildu daļas vai iegādāties moduļu daļas, lai pielāgotu mēbeles. Šāda tipa mēbeles piedāvā igauņu un skandināvu uzņēmumi.

Transformējamās mēbeles ir atsevišķa grupa un ir piemērota bērniem, sākot no 5 gadiem līdz vidusskolas vecumam. Šī tipa mēbeles ir aprīkotas ar dažādiem mehānismiem, kas ļauj tās regulēt. Tas gan arī sadārdzina mēbeļu cenu. Ja vēlies šāda tipa mēbeles, tad jārēķinās ar lielākām summām. Iegādājoties šāda tipa mēbeles, ir arī jāpārliecinās par mēbeļu kvalitātes sertifikātiem un garantiju. Ražotāji no Vācijas un Itālijas piedāvā kvalitatīvas un izturīgas šāda tipa mēbeles, bet tirgū ir pieejami pakaļdarinājumi, kurus ražo Ķīnā, Polijā vai kādā no Austrumu zemēm. Tos gan nebūtu vēlams iegādāties.

Lai iegādātos piemērotas mēbeles, ir jāņem vērā arī bērna istabas izmērs. Parasti bērnu istabas nemēdz būt lielas, un vienā istabā var būt vairāki bērni. Skatoties pēc nepieciešamības, istabas var tikt pārblīvētas ar mēbelēm, kā rezultātā vairs nebūs vietas, kur rotaļāties un aktīvi izpausties, kas tomēr bērnam ir svarīgi. Vietas taupīšanas nolūkos var izmantot mantu kastes ar vāku un uz fiksējamiem ritenīšiem. Tās var izmantot kā ķeblīšus vai galdiņus, kas nu tajā brīdī vajadzīgāks.

Lai iegūtu labas kvalitātes mēbeles, ir jārēķinās ar pietiekami lielu summu. Lētu un kvalitatīvu mēbeļu nemēdz būt. Ja māk, tad var pats izgatavot to, ko sirds kāro. Tas noteikti ir lielisks veids, kā ietaupīt naudu un nezaudēt kvalitāti, kā nekā – roku darbs.

Bērnu mēbeles bieži vien tiek gatavotas košās krāsās un ar dažādiem interesantiem ornamentiem un detaļām. Tomēr ne vienmēr šīs mēbeles ir kvalitatīvas. Košā krāsa ar laiku var sākt lobīties, detaļas – lūzt. Jāpiemin, ka košo krāsu uz mēbelēm iegūst izmantojot ķimikālijas, kuras bērniem var būt kaitīgas. Iegādājoties mēbeles, labāk pievērst uzmanību tam, no kāda materiāla tās ir izgatavotas un cik drošas ir detaļas. Labākās ir mēbeles no koka. Kaut arī tās būs dārgākas, tomēr zināsi, ka tā ir kvalitāte, turklāt nebūs kaitīgas bērna veselībai. Ieteicams ir izvairīties no mēbelēm, kuras ir izgatavotas no laminētas skaidu plātnes. Šīs mēbeles viegli var salūzt un tad vairs tās nav iespējams salabot.

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas jāņem vērā, iegādājoties mēbeles bērnu istabā, ir arī paša bērna vēlmes. Noteikti vajadzētu ieklausīties tajā, ko viņš saka – kas ir tas, kas viņam patīk vai nepatīk. Bet gala lēmumu, protams, vecākiem vajadzētu pieņemt pašiem.
Ir svarīgi bērnu iesaistīt savās privātās telpas veidošanā. Savukārt radīt istabu kā pārsteigumu gan nebūtu labākais variants. Tas var bērnā radīt lieku satraukumu un nedrošības sajūtu. Īpaši gadījumos, kad vienā periodā notiek pārāk daudz pārmaiņu, piemēram, dzīves vietas vai skolas maiņa.

Lai bērnam būtu vieglāk izteikties, izpaust savas vēlmes, var pārrunāt kāda radinieka vai drauga bērnu istabas iekārtojumu. Tad var vienkāršāk saprast, kas nepatīk vai ko gribētu citādāk. Bērniem ir sava pasaule un ne vienmēr tā ir tāda, kā to ir iztēlojušies pieaugušie. Arī bērniem var būt sava, atšķirīga stila izjūta un skatījums uz dažādām lietām, tādēļ jācenšas rast kompromiss.

Ja bērns ir mierīgs, tad istabas sienas krāsas var būt košākas, bet enerģiskākiem bērniem atkal ieteicami mierīgāki toņi, piemēram, gaiši zilie vai gaiši zaļie. Spilgtās krāsas bērnu uzlādēs, tādēļ nav ieteicams istabas sienām izvēlēties sarkano vai oranžo krāsu, jo istabā bērns ne tikai spēlēsies un mācīsies, bet arī gulēs.

Savukārt neitrālos toņos iekārtoto istabu var papildināt ar sarkaniem un oranžiem ornamentiem, kas radīs dzīvespriecīgu un jautru noskaņojumu. Jāņem vērā, ka katrai krāsai ir sava ietekme uz cilvēku. Piemēram, rozā krāsa mazina stresu un rada miegainību, tādēļ ir piemērota jaundzimušo istabas iekārtošanai. Skolnieka istabai piemērota būs zaļā krāsa, jo tā stabilizē pulsu un elpošanu, tonizē un aktivizē smadzeņu darbību, kā arī piešķir pašpārliecinātību. Zilos toņus nevajadzētu izvēlēties kā pamatkrāsu istabai. Šī krāsa nomierina, bet, ja bērnam ir nosliece uz depresiju, tad šī krāsa var nākt tikai par sliktu. Lielos daudzumos violetā un oranžā krāsa rada nogurumu, tādēļ arī šo krāsu nevajadzētu izvēlēties bērna istabai. Bet ceriņkrāsa stiprinās bērna nervu sistēmu. Baltā krāsa ir auksta un arī nebūs piemērota bērna istabai. Arī melnā krāsa būs pārāk nomācoša.

Iekārtojot bērnu istabu, var iekļaut dažādus interesantus akcentus, kas varbūt citā vietā mājās izskatītos smieklīgi. Bērna istabā var ļaut vaļu iztēlei un iesaistīt arī pasaku tēlus. Galvenais – neiekārtot bērna istabu vienveidīgu un tajā pašā laikā neaizrauties ar spilgtajām krāsām. Tās nogurdinās acis un iekārtojums liksies pārāk uzmācīgs. Arī bērnam var ļaut vaļu iekārtojot istabu, piemēram, izvietojot viņa zīmējumus gar sienu.

Plašo mēbeļu piedāvājumu apskati internet veikalā 220.lv jau šodien! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)