Banner 980x90

Mežsaimniecības un kokapstrādes nozares specifika: ar ko jārēķinās uzņēmējiem?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nav noslēpums, ka viena no Latvijas lielākajām bagātībām ir meži – tie sedz aptuveni pusi no mūsu zemes, un tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka tieši mežsaimniecība un kokapstrādes nozare ir vienas no izplatītākajām uzņēmējdarbības formām Latvijas teritorijā. Taču, kā jau ikvienai nozarei, arī kokapstrādei ir sava specifika. Par to, kas var radīt apgrūtinājumus, darbojoties šajā nozarē, un kā rīkoties, ja dotajā brīdī nepieciešami papildu apgrozāmie līdzekļi, izklāstīsim šajā rakstā.

Darbaspēka piesaiste var būt izaicinājums
Lai gan varētu šķist, ka galvenokārt grūtības sagādā tieši augsti kvalificētu darbinieku piesaiste, vairāki uzņēmēji mēdz atzīt, ka problēmas rada piemērotu darbinieku atrašana kopumā. Iemesli tam ir dažādi – gan cilvēku aizplūšana no lauku reģioniem, gan nepieciešamo zināšanu un izglītības trūkums. Kā viens no risinājumiem var kalpot modernu tehnoloģisko risinājumu un tehnikas iegāde, taču jārēķinās, ka tādējādi nāksies saskarties ar ļoti lieliem izdevumiem, kas atmaksāsies salīdzinoši ilgā laika periodā.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Neparedzamie laikapstākļi
Lai gan laikapstākļi vairāk ietekmē lauksaimniecības nozari, arī mežsaimniecībā un kokapstrādē tiem ir liela nozīme. Tā, piemēram, 2017. gadā kokapstrādes uzņēmumu darbību ietekmēja ilgstošais un intensīvais lietus. Laikapstākļi vairāk gan ietekmē nevis mežu stāvokli, bet loģistiku – kokus no meža ir daudz grūtāk izvest un transportēt, ņemot vērā, ka lauku reģionos ceļu stāvoklis mēdz būt ļoti slikts, un nokrišņu ietekmē situācija tikai pasliktinās; dažkārt ceļu kritiskā stāvokļa dēļ kokapstrādes un mežizstrādes uzņēmumiem savu darbību var pat nākties apturēt. Tas, protams, kopumā ietekmē arī koksnes cenu – šādos brīžos tā kļūst dārgāka.

Garnadži – nepatīkama blakusparādība
Diemžēl netrūkst arī indivīdu, kas savu personīgo labumu vēlas nodrošināt ar ne tām godīgākajām metodēm, un retums nav situācijas, kad mežsaimniecības un kokapstrādes uzņēmumu īpašniekiem nākas iedzīvoties ievērojamos zaudējumos kokmateriālu vai darba tehnikas zādzību dēļ. No šādām situācijām iespējams izvairīties, izmantojot atbilstošas drošības sistēmas un apsardzi, kā arī neaizmirstot par apdrošināšanu, taču reizēm arī tas netraucē pašiem rūdītākajiem noziedzniekiem radīt pamatīgu robu uzņēmēja maciņā.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Izmaiņas elektroenerģijas tarifos
Lai kokapstrādes uzņēmums spētu darboties, neiztikt bez attiecīga elektroenerģijas pieslēguma, kā arī, protams, pašas elektroenerģijas. Taču, ņemot vērā dažādus faktorus, elektroenerģijas tarifos pēdējā laikā vērojamas izmaiņas, kas būtiski ietekmē arī to, cik lieli ir uzņēmuma apgrozāmie līdzekļi – jo vairāk naudas nepieciešams tērēt par elektroenerģiju, telpu īri vai uzturēšanu un citām izdevumu pozīcijām, jo mazāk apgrozāmo līdzekļu paliek, un reizēm tas var radīt problēmas iepirkumu veikšanas procesā. 

Par to, kā rīkoties, lai nepalaistu garām izdevīgu iepirkumu situācijā, kad uzņēmuma apgrozāmie līdzekļi nav pietiekamā apjomā – raksta turpinājumā.

Apgrozāmie līdzekļi – veiksmīgas darbības pamats
Lai mežsaimniecības, kokapstrādes un jebkuras citas nozares uzņēmums veiksmīgi darbotos, bez apgrozāmajiem līdzekļiem neiztikt, it īpaši, ja uzņēmuma plāni tiek veidoti ilgtermiņā. Taču, kā jau noskaidrojām, dažādi negaidīti izdevumi var ja ne paralizēt, tad vismaz ievērojami apgrūtināt uzņēmējdarbību. 

Lai situācija būtu vieglāk izprotama, lūk, piemērs: par šobrīd pieejamajiem apgrozāmajiem līdzekļiem nepieciešams iegādāties kokmateriālus mēbeļu ražošanai, taču, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc uzņēmuma produkcijas, vajadzīga arī papildu tehnika, piemēram, lentzāģis. Ja uzņēmums nonācis šādā situācijā, taču zināms, ka tuvākā mēneša/ mēnešu laikā tiks iegūti papildu apgrozāmie līdzekļi, piemērots risinājums var būt preču un izejvielu finansēšana, ko piedāvā uzņēmums ERST Finance. 

Šim finanšu pakalpojumam ir vairākas priekšrocības:
• nepieciešamā naudas summa var tikt saņemta ļoti īsā laika periodā, parasti – pāris dienu laikā vai pat ātrāk;
• pieejamais naudas apjoms ir salīdzinoši liels – katram gadījumam gan tas tiek izskatīts individuāli, taču finansējums var pārsniegt vairāk nekā 200 000 eiro. Minimālais limita apjoms – 10 000 eiro;
• netiek piemērota izskatīšanas, piešķiršanas un komisijas maksa – vienīgie izdevumi, ar kuriem Jums jārēķinās, ir procentu likme. Arī tā, līdzīgi kā pieejamais naudas apjoms, katram gadījumam tiek noteikta atsevišķi, ņemot vērā finansējuma apmēru un termiņu, taču minimālā procentu likme ir 1% no darījuma kopējās summas;
• aizdevuma saņemšanai nav nepieciešama ķīla;
• netiek apgrūtināta uzņēmuma bilance – lai aizņēmums Jums neradītu slogu, tas tiek noformēts kā piegādes darījums ar atliktu termiņu, nevis kredītsaistības.

Savukārt, runājot par naudas atmaksas periodu, jāmin, ka maksimālais termiņš ir 120 dienas, taču to, protams, iespējams noteikt arī īsāku.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Ja arī Jūsu uzņēmuma apgrozāmie līdzekļi ir nedaudz par zemu, lai veiktu tieši šobrīd nepieciešamu preču vai izejvielu pirkumu, ieskatieties ERST Finance mājaslapā, kurā atradīsiet papildu informāciju par attiecīgo pakalpojumu, kā arī pieteikuma formu, lai pieteiktos nepieciešamajam naudas aizdevumam!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)