Banner 980x90

Nākamnedēļ Latvijas Nacionālajā teātrī notiks lasīšanas kongress bērniem

11.septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī no plkst.12.00 līdz plkst.15.00 notiks Latvijas Nacionālais lasīšanas kongress bērniem, kuru "Latviešu autori bērniem" gada ietvaros organizē "Apgāds Zvaigzne ABC".
Lasīšanas kongresu bērniem "Apgāds Zvaigzne ABC" rīko, lai veicinātu bērnu lasīšanu, godinātu latviešu bērnu literatūras autorus un pievērstu sabiedrības uzmanību problēmām, kas saistītas ar bērnu literatūras pieejamību.

Kongresā notiks interesantas tikšanās ar latviešu autoriem, atraktīvas viktorīnas un konkursi, kuru laikā bērni varēs iepazīt jaunākos latviešu autoru darbus, kā arī klātienē tikties ar pašiem rakstniekiem un bērnu grāmatu ilustratoriem.

"Apgāds Zvaigzne ABC" uz nopietnu diskusiju par problēmām, kas saistītas ar bērnu lasīšanu, aicinās Izglītības un zinātnes un Kultūras ministriju, Latvijas Grāmatnieku ģildes, Rīgas domes Kultūras pārvaldes, Latvijas Skolu bibliotekāru asociācijas, Lauku bibliotēku atbalsta biedrības un Latvijas bibliotēku pārstāvjus, bērnu literatūras izdevējus un autorus, kā arī žurnālistus un citus viedokļa līderus un lēmumu pieņēmējus. Diskusiju vadīs žurnālists Arno Jundze.

"Kāpēc valstiskā līmenī trūkst izpratnes un atbalsta bērnu lasīšanas veicināšanai, kā rezultātā būtiski samazinās bērnu lasītprasmes kvalitāte? Kāpēc bērniem arvien mazāk ir pieejamas latviešu autoru grāmatas, nemaz nerunājot par to, ka bērni Latvijā varētu brīvi lasīt tās grāmatas, kuras šobrīd ar lielu interesi lasa bērni visā pasaulē? Un kam par šo bēdīgo faktu vajadzētu satraukties visvairāk - vecākiem, skolotājiem, atbildīgajām valsts institūcijām vai visai latviešu tautai kopumā? Lasīšanas kongresu organizējam, lai pievērstu sabiedrības uzmanību ar bērnu lasīšanu saistītajām problēmām, kā arī iepazīstinātu mazos lasītājus un viņu vecākus ar latviešu bērnu literatūras autoriem - rakstniekiem, dzejniekiem un grāmatu ilustratoriem, - un viņu jaunākajiem darbiem," stāsta "Apgāda Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Kā liecina pēdējie pieejamie statistikas dati, dramatiski ir samazinājušās publisko bibliotēku iespējas iepirkt jaunas grāmatas. Pēdējie pieejamie statistikas dati liecina, ka 2009. gadā publiskajām bibliotēkām ir bijis par 18% - 37,2% mazāk līdzekļu grāmatu iegādei, salīdzinot ar 2008 .gadu. Tā kā šo bibliotēku lielākā lasītāju grupa ir bērni un jaunieši vecumā līdz 25 gadiem - 51% - 53% no visa bibliotēkas lietotāju skaita, līdz ar to viņi arī visvairāk cieš no jaunu grāmatu trūkuma. Savukārt 2009.gada pētījums "Latvijas publiskās bibliotēkas un internets: tehnoloģijas, pakalpojumi un ietekme uz sabiedrību" (www.kis.gov.lv) liecina, ka 36% bibliotēku lietotājus neapmierina rindas pēc grāmatām.

"Latviešu autori bērniem" gada ietvaros "Apgāds Zvaigzne ABC" visa gada garumā organizē dažādas aktivitātes, kuru mērķis ir popularizēt latviešu autoru darbus un veicināt bērnu lasīšanu.

"Apgāds Zvaigzne ABC" organizēja konkursu "Zvaigznes grāmata 2010. Latviešu orģinālliteratūra bērniem un jauniešiem", kura mērķis ir izdot aktuālas, saprotamas, mākslinieciski augstvērtīgas, jēgpilnas, interesantas un vizuāli pievilcīgas grāmatas bērniem un jauniešiem. Konkurss tika organizēts sadarbībā ar Latvijas Nacionālo teātri un hokeja klubu "Dinamo Rīga".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)